Årets bästa böcker 2019

2019 går mot sitt slut och det är dags att sammanfatta läsåret 2019. Det blev en hel del fullträffar och här kommer de bästa böckerna jag läst under 2019:


En dag, Jennifer av Risto Pakarinen
För mig en helt ny författare, hans debutbok dessutom. Mysig och rolig feel-good om en nostalgiresa tillbaka till 80-talet.


Den hemliga historien av Donna Tartt
En tegelsten som många läst och hyllat före mig (boken utkom 1992), den var verkligen så bra som hyllningskören sagt. Orsaken: Tartts unika berättarröst.


Steglitsan av Donna Tartt
Tartts senaste bok, även den en tegelsten. Otrolig läsning om kriminalitet, droger och konst.


Pumpkinheads av Rainbow Rowell & Erin Hicks
En graphic novel med höstkänsla som var både rolig och mysig läsning.


Bekännelsen av Jessie Burton
En kvinna söker efter sin försvunna mamma, utan att veta att det kommer förändra hennes liv.


Christmas Shopaholic av Sophie Kinsella
Tok-rolig, lättsam och med en gnutta julkänsla fixade Kinsella fullpott med den senaste boken om Becky Bloomwood, shopaholicen vi alla älskar!


The 7½ Deaths of Evelyn Hardcastle av Stuart Turton
Ett Cluedo-likt mysterium där du får vara olika personer och försöka lösa ett mord, på samma dag om och om igen. En bok jag läste i januari men som jag ännu tänker på.


Snösystern av Maja Lunde & Lisa Aisato
En av de finaste julböckerna jag nånsin läst. Helt i sin egen klass både när det gäller berättelse och illustrationer!


3 Kommentarer

Steglitsan – Donna Tartt

Titel: Steglitsan
Författare: Donna Tartt
ISBN: 9789174293975
Sidantal: 781
Förlag:
Bonnier Pocket
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2014
Handling:
”En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida. Steglitsan är en oförglömlig odyssé genom dagens Amerika och ett drama med nästan outhärdlig skärpa och intensitet. Det är en berättelse skriven av en mästare om förlust och besatthet, överlevnad och identitet och konstens intensiva dragningskraft.”

Efter att ha läst Tartts debut, Den hemliga historien, tidigare i år var jag övertygad att jag fått en ny favoritförfattare. Steglitsan bekräftade det jag redan visste, det blev ytterligare en full fempoängare!

Theo Decker befinner sig på fel plats vid fel tillfälle, eller kanske man kan säga rätt plats vid rätt tillfälle, eftersom han klarar sig ur en hemsk olycka som dödar hans mamma. Theo blir förälskad, och besatt, av en liten målning från 1600-talet, vilket kommer ha förödande konsekvenser. Samtidigt kämpar han med sorgen och förvirringen att plötsligt vara ensam, vem ska han bo hos? Sin pappa som har alkoholproblem och inte setts till på evigheter, sin farmor och farfar som inte bryr sig om honom, eller kompisen Andys familj (som inte är släkt)? Han har svårt att hitta sin plats, och sig själv, efter olyckan som tog hans mamma. En ny bekantskap i Las Vegas leder till att Theo hamnar i en spiral av missbruk.

Mer än så vill jag inte avslöja, boken är som allra bäst när man vet så lite som möjligt om den när man läser. Det som fångar in en i berättelsen är Donna Tartts otroliga författarskap. Det finns verkligen ingen som skriver som hon, det känns som hon kan beskriva situationer, platser och människor på ett sätt som nästan är övernaturligt. Som om hon satt ord på tankar jag bara kunnat tänka och aldrig ens beskriva. Det är så träffsäkert och originellt att jag nästan ryser.

Det är en tjock bok, och visst har den några segare partier men man vill ändå hela tiden läsa vidare. Tartts beskriver konsten på ett sätt som får en att också omedelbart älska en tavla, hon kan berätta Theos historia som om hon själv var Theo. Det blir en känsloladdad och till och med spännande berättelse som inte lämnar mig oberörd, det kommer nog inte gå att toppa Tartt. Älskar älskar älskar!

Tidigare läst av författaren:

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


3 Kommentarer

En till dig, två till mig – Jörg Müle

Titel: En till dig, två till mig
Författare: Jörg Mühle
ISBN: 9789150120868
Sidantal: 24
Förlag:
Alfabeta förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2019
Handling:
”På hemvägen hittade björnen tre svampar. Vesslan blev jätteglad och lagade till dem. När de skulle äta delade Björnen ut: En svamp till dig och en till mig. Och en till åt mig, sa björnen. Det blir rättvist! 
Det tyckte inte vesslan.
En rolig berättelse om den svåra konsten att dela med sig.”

En bilderbok som passar åldern 3-6 år. Björnen och vesslan ska äta tre svampar, men vem av dem ska få den tredje svampen? Den lilla vesslan, som är mindre och därför behöver lite extra mat? Eller den stora björnen, som behöver mera mat för att han är större? Eller den som hittade svamparna? Eller den som stekte dem i smör?

Jag gillar att man på ett lättförklarat sätt kan visa konsten av att dela och det är en bra bok att diskutera medan man högläser, vad är det som gör att någon är mera berättigad till något? Och att kunna visa omtanke, kanske man kan ge något åt den andra utan att behöva en stor orsak?

Det jag saknade lite i boken var mera omväxlande bilder, tecknestilen är enkel men trevlig att titta på. Kanske man på något sätt kunde illustrerat bättre när björnen pratar och när vesslan pratar. Hur det löste sig med den tredje svampen var faktiskt lite oväntat och kanske inte den pedagogiskt bästa lösningen, dock var det en lite skojig vändning.

Tack till Alfabeta bokförlag för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


En kommentar

Saga Sanning – Matt Haig

Titel: Saga Sanning
Författare: Matt Haig
Serie: Christmas #3,5
ISBN: 9789150120646
Sidantal: 128
Förlag:
Alfabeta bokförlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2019
Handling:
”När vätten Saga var liten fick hon en förbannelse över sig. Efter det kan hon bara tala sanning. Vad det än gäller och vem hon än pratar med. Och det är krångligare än man kan tro. För det är inte alltid folk vill höra sanningen…

En rolig och sorglig berättelse som uppmuntrar till att tycka om sig själv.

Jag har tidigare läst alla tre utkomna böcker i Matt Haigs julserie. Saga Sanning är en fristående del av den serien och handlar om vätten Saga som måste tala sanning hela tiden. Det var en förbannelse hon fick som liten. Det ställer till en hel del problem för henne och det kan vara svårt att få folk att gilla en när man alltid säger rakt ut vad man tänker.

Boken handlar om ensamhet men också om vänskap. Berättelsen är byggd på rim, vilket jag tycker var trevligt med tanke på att det är en kort bok. Den är alltså betydligt kortare än bok 1-3 i serien, lite som ett extramaterial.

En mysig bok från Matt Haigs jul-värld som passar bäst för åldersgruppen 6-9 år men kan läsas av vilken ålder som helst. Perfekt till högläsning och illustrationerna av Chris Mould är fantastiska.

Tidigare läst av författaren:

Tack till Alfabeta bokförlag för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


3 Kommentarer

Böcker jag är nyfiken på – TBR update

Fördelen och nackdelen med att läsa bokbloggar, kolla Goodreads och Bookstagram är ju att man får så otroligt mycket boktips att TBR-högen bara växer och växer. Jag förstår inte folk som inte ”hittar vad de ska läsa till näst”. Det finns så himla mycket intressanta böcker! Här kommer några som jag nyligen sparat i min digitala TBR-hög (så att jag har koll på vad jag ska köpa eller låna till näst):

Blir så pepp bara jag ser de här böckerna! Jag försöker hitta amazing fantasyböcker, här ovan finns några väldigt hyllade titlar. Även lite psykologiska thrillers sitter aldrig fel. Nytt av min favorit S.K. Tremayne!

Har ni läst någon av dem? Kommentera!


2 Kommentarer

Läsmål för 2020

Ett nytt år närmar sig och de flesta av oss boknördar funderar på mål och utmaningar för nästa år.

Jag kommer ta det ganska lugnt på den fronten igen, det är rätt så oklart hur mycket lästid man kommer att få med en småtting i huset. Återstår att se! Jag kommer iallafall att:

  • Göra Goodreads reading challenge, med 30 böcker som mål
  • Försöka läsa lite flera hyllvärmare
  • Läsa lite flera finlandssvenska böcker
  • Läsa mera fantasy, en genre jag helt glömt bort (och inte riktigt fastnat för på sistone). Jag vet att det finns otroliga fantasypärlor där ute, det gäller bara att hitta rätt
  • Läsa mera tegelstenar, varje gång jag försökt mig på en riktigt tjock bok har det gått jättebra och varit roligt att länge läsa samma berättelse

Vad har ni för mål för 2020?


En kommentar

Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem – Mats Strandberg, Sofia Falkenhem

Titel: Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem
Författare: Mats Strandberg, Sofia Falkenhem
ISBN: 9789129712889
Sidantal: 100
Förlag:
Rabén & Sjögren
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2019
Handling:
”Det är första december och snön har just börjat falla. Genom den kalla natten galopperar Ken Taur på väg hem till kentaurernas hemliga rike. Han har varit borta från sin familj länge, men han tänker inte fira en enda jul till utan dem.
Om bara inte vägen varit så lång, om bara inte mörkret varit så stort, om han bara inte varit så väldigt ensam…”

Jag fick mersmak för dessa roliga kalenderböcker så jag tog mig an ytterligare en. Den här gången är det den hyllade Mats Strandberg som skrivit berättelsen, illustrationerna står Sofia Falkenhem för.

Ken Taur beger sig hemåt mot kentaurernas hemliga rike, på vägen stöter han på en hel del äventyr och andra roliga varelser. De klassiska sagorna i en nytappning får boken att likna en modern sagobok, med lite juligt tema. Är vargen i Rödluvan verkligen så farlig som man tror och vem är Törnrosa egentligen?

Jag gillade konceptet med förnyade klassiska sagor, men det var själva julkänslan som inte riktigt infann sig under läsningens gång. På något vis var boken okej, men inte så mycket mer. Vilket faktiskt är en liten besvikelse.

Tidigare läst av författaren:

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


0 Kommentarer

Den femte årstiden – N.K. Jemisin

Titel: Den femte årstiden
Författare: N. K. Jemisin
ISBN: 978-91-1-308726-9
Sidantal: 473
Förlag:
Norstedts
Språk:
Svenska
Format:
Danskt band
Utgiven:
2019
Handling:
”Den söndrade jordens enda kontinent kallas Stillheten. Men jorden är allt annat än stilla: skalv och jordbävningar kommer och går ständigt. Ibland går jorden in i en Femte Årstid, som kan sträcka sig över flera år. Då antar dessa vulkaniska, seismiska, atmosfäriska, geomagnetiska omvälvningar apokalyptiska proportioner. Under historien har civilisationen på Stillheten kommit att organiseras i ett kast- och rassystem. Utanför det står orogenerna, utstötta ur och förslavade av samhället, men samtidigt nödvändiga för att skydda mänskligheten, eftersom endast de kan påverka och motverka de seismiska krafter som hotar dess överlevnad. Nu råder Femte Årstiden återigen – kommer världen att gå under eller kan någon rädda den?

Essun har lyckats hålla hemligt för sin man Jija och sin omgivning att hon är orogen. En dag finner hon sin treårige son Uche död – ihjälslagen för att han visat tecken på orogeni. Och den som dräpt pojken är Jija.

Han har nu flytt tillsammans med deras dotter Nassun, som även hon har ärvt förmågorna. Essun måste hitta sin dotter innan något ont händer henne. Men var ska hon söka?

I Den femte årstiden berättas också om den unga Damaya, som tas till Navet där hon utbildas för att tjäna mänskligheten, och den äldre Syenit som med mannen Alabaster ska hjälpa en förödd stad men också avla orogeniska barn. Vilket öde kommer att drabba dem?”

Den femte årstiden är första delen i trilogin om Den söndrade jorden. Det är alltid tråkigt när man inte gillar ett recensionsexemplar, som man dessutom sett fram emot att läsa.

Det är ett imponerade världsbygge som författaren verkligen tänkt igenom. Problemet är att det är alldeles för mycket information och begrepp som man inte känner till, det tog halva boken innan jag kände mig lite mera säker. De sista sidorna i boken har två appendix där man kan kolla upp vad alla dessa nya ord betyder (tur att jag råkade se det, annars skulle jag varit ännu mer förvirrad). Jag fick flera gånger bläddra bak och titta vad något betydde.

Berättelsen har tre olika huvudkaraktärer med egna kapitel; Essun, Syenit och Damaya. De har orogeniska krafter (d.v.s. de kan kontrollera, och utbryta, jordskalv). I den apokalyptiska värld som Jemisin skildrar är jordskalv vardagsmat. Jorden kan gå in i en så kallad ”femte årstid”, som kan vara flera år, jorden blir upprörd i form av vulkanutbrott, jordbävningar osv.

De tre kvinnornas kapitel är ibland lite svåra att hålla reda på. Damaya fick inte tillräckligt med plats, medan Syenits ”äventyr” (som tyvärr var alldeles för tråkigt) fick stor plats. Jag har svårt med ”du”-narrativet i nutid (Essuns kapitel), t.ex. ”Du tittar dig omkring. Du märker att…” osv. Det blir på något sätt lite svårläst.

Det som totalt sänkte boken för min del är författarens sätt att skriva. Vi klickar helt enkelt inte. Det känns som boken behövde mera redigering, det är ofta klumpiga, kortryckta meningar (med en massa information indumpat) och jag tappar gång på gång läsflowet i texten. Berättelsen och världsskildringen är mörk, lite ångestfylld och saknar något för att göra den intressant. Det finns barn som far illa, dåliga sexscener, mord och påtvingade graviditeter. Alldeles för mörkt för min smak.

Det finns en stor plottwist i slutet, tyvärr var den alldeles för osannolik enligt mig. Jag är otroligt besviken, men jag vet att den här boken (och trilogin) är lovordad av många. Låter den intressant så kan du ge den en chans, för mig var det tyvärr en nit.

Tack till Norstedts för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


En kommentar

Jag minns när jag läste… Julkalenderbloggstafett lucka 6

Jag hade äran att få vara med i julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnar i år igen! Det har nästan börjat bli en jultradition kan man säga. I stafetten får ni varje dag fram till jul ta del av en bokälskares läsupplevelse.

Gårdagens lucka hade Emma på Systrarna Böcker och imorgon är det Bokdivisionens tur. Idag är det min lucka, på Finlands självständighetsdag så de flesta är lediga här!

När jag hörde årets tema så kom jag direkt att tänka på B.Wahlströms rödryggade barn- och ungdomsböcker. Det är många av oss boknördar som slukat Kitty-böcker. Det är faktiskt den första ”ungdomsboken” jag kan minnas att jag läste. Det kändes lite som en övergång från barnböcker till ungdomsböcker, plötsligt upptäckte jag att jag utan problem kunde hänga med i en bok med mera text, och en bok som dessutom var riktigt spännande. Fram ur en låda plockades mammas gamla Mary, Lou och Kitty-böcker fram, jag läste och läste och läste. Det var så himla spännande! Redan då var böckerna rätt så gamla, jag undrade vad ordet ”telegrafera” egentligen betydde. Men det störde inte läsningen. Jag tyckte Mary, Lou-serien var lite bättre böcker än Kitty-böckerna, en åsikt jag kanske var ensam om.

Det var dessutom otroligt lätt att få tag på flera böcker. På lokala loppisar fanns nästan alltid rödryggade B.Wahlströms att köpa billigt, så man behövde inte lägga ner en massa pengar. Hos släktingar hittade jag också ganska ofta rödryggade böcker som jag fick låna. Där fick jag några nya bekantskaper; Systrarna P, Kajsa och Vitnos.

På biblioteket började jag låna Tvilling-böckerna. De hade alla en nummer på sig, så man kunde hålla reda på sin läsning. Jag ville vara lika duktig som Elisabeth men lika cool som Jessica. Jessica ingick i ”Enhörnings-klubben”, jag minns hur jag i den åldern var besatt av att ha klubbar med kompisar. Böcker var verkligen en stor inspirationskälla.

Jag läste också Madison Finn-serien av B.Wahlströms, som hör till de lite ”nyare” böckerna (2004). Madison Finn var mycket mer modern än t.ex. Kitty (och t.o.m. Tvillingarna som börjat ha ganska många år på nacken redan), Madison hade en egen laptop och var en datanörd. Det fanns så mycket jag kunde relatera till! Jag tror det var första gången jag kände en så stark länk till en fiktiv karaktär, Madison var så lik mig på så många plan och hon blev lite som min ”bokbästis”.
På svenska utkom 10 böcker i serien, på engelska finns det många, många flera.

Med andra ord har B.Wahlströms rördyggade böcker påverkat mitt intresse för böcker. Deras utgivning satte starten för läsintresset. B.Wahlströms är fortfarande ett ledande förlag för barn- och ungdomsböcker, men den rödryggande utgivningen har gått i graven så vitt jag vet. Som vuxen har jag börjat samla på de böckerna i utgivningen som jag älskade som yngre, det är en rolig hobby. Med åren som går kommer det bli svårare att få tag på lite äldre böcker.

En bild från min bokhylla.

18 Kommentarer

Anne på egen hand – L.M. Montgomery

Titel: Anne på egen hand
Författare: L.M. Montgomery
Serie: Anne på Grönkulla #4
ISBN: 9789119172129
Sidantal: 234
Förlag:
Norstedts
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
1991 (original 1936)
Handling:
”Anne får plats som föreståndarinna för mellanskolan i Summerside. Som så ofta blir Anne snart medelpunkten i den lilla staden. Hon är förlovad med Gilbert, som studerar medicin i Redmond. I långa, innehållsrika brev med mycket humor berättar Anne för honom om allt som hon får vara med om.”

Klassikerläsning! Anne Shirley befinner sig inte på Grönkulla, utan på Summerside där hon ska arbeta som lärarinna. Det är en liten stad där alla känner alla. Anne hyr ett litet rum i ett mysigt hus där det bor tre gamla damer. De blir alla väldigt fästa vid Anne, vem skulle inte bli det?

Vi får ta del av Annes brev till Gilbert, dock är det medvetet borttaget hennes kärleksbrev i berättelsen. Det var ju lite snopet.

Anne har sitt barnasinne och sin fantasi kvar, hennes älskvärda personlighet. Boken skildrar långt hennes vardag som lärarinna i den lilla staden. Det som jag saknade i berättelsen var Grönkulla och de karaktärer som finns där. Det skulle varit roligt att läsa mera om Gilbert också, jag antar vi får läsa mera om honom i de följande böckerna. Det fanns inte riktigt det djup och det filosofiska som jag älskat i första och tredje boken, vi får se hur serien utvecklar sig. I vilket fall som helst älskar jag Montgomery som författare och tycker böckerna åldras väl.

Tidigare läst av författaren:
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


7 Kommentarer