Jag minns när jag läste… Julkalenderbloggstafett lucka 6

Jag hade äran att få vara med i julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnar i år igen! Det har nästan börjat bli en jultradition kan man säga. I stafetten får ni varje dag fram till jul ta del av en bokälskares läsupplevelse.

Gårdagens lucka hade Emma på Systrarna Böcker och imorgon är det Bokdivisionens tur. Idag är det min lucka, på Finlands självständighetsdag så de flesta är lediga här!

När jag hörde årets tema så kom jag direkt att tänka på B.Wahlströms rödryggade barn- och ungdomsböcker. Det är många av oss boknördar som slukat Kitty-böcker. Det är faktiskt den första ”ungdomsboken” jag kan minnas att jag läste. Det kändes lite som en övergång från barnböcker till ungdomsböcker, plötsligt upptäckte jag att jag utan problem kunde hänga med i en bok med mera text, och en bok som dessutom var riktigt spännande. Fram ur en låda plockades mammas gamla Mary, Lou och Kitty-böcker fram, jag läste och läste och läste. Det var så himla spännande! Redan då var böckerna rätt så gamla, jag undrade vad ordet ”telegrafera” egentligen betydde. Men det störde inte läsningen. Jag tyckte Mary, Lou-serien var lite bättre böcker än Kitty-böckerna, en åsikt jag kanske var ensam om.

Det var dessutom otroligt lätt att få tag på flera böcker. På lokala loppisar fanns nästan alltid rödryggade B.Wahlströms att köpa billigt, så man behövde inte lägga ner en massa pengar. Hos släktingar hittade jag också ganska ofta rödryggade böcker som jag fick låna. Där fick jag några nya bekantskaper; Systrarna P, Kajsa och Vitnos.

På biblioteket började jag låna Tvilling-böckerna. De hade alla en nummer på sig, så man kunde hålla reda på sin läsning. Jag ville vara lika duktig som Elisabeth men lika cool som Jessica. Jessica ingick i ”Enhörnings-klubben”, jag minns hur jag i den åldern var besatt av att ha klubbar med kompisar. Böcker var verkligen en stor inspirationskälla.

Jag läste också Madison Finn-serien av B.Wahlströms, som hör till de lite ”nyare” böckerna (2004). Madison Finn var mycket mer modern än t.ex. Kitty (och t.o.m. Tvillingarna som börjat ha ganska många år på nacken redan), Madison hade en egen laptop och var en datanörd. Det fanns så mycket jag kunde relatera till! Jag tror det var första gången jag kände en så stark länk till en fiktiv karaktär, Madison var så lik mig på så många plan och hon blev lite som min ”bokbästis”.
På svenska utkom 10 böcker i serien, på engelska finns det många, många flera.

Med andra ord har B.Wahlströms rördyggade böcker påverkat mitt intresse för böcker. Deras utgivning satte starten för läsintresset. B.Wahlströms är fortfarande ett ledande förlag för barn- och ungdomsböcker, men den rödryggande utgivningen har gått i graven så vitt jag vet. Som vuxen har jag börjat samla på de böckerna i utgivningen som jag älskade som yngre, det är en rolig hobby. Med åren som går kommer det bli svårare att få tag på lite äldre böcker.

En bild från min bokhylla.

18 kommentar på “Jag minns när jag läste… Julkalenderbloggstafett lucka 6”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *