Snowglitters julkalender – lucka 24 – Böcker som utspelar sig på nyåret

I den sista luckan vill jag önska er alla en riktigt god jul, hoppas ni får någon boklig julklapp i år. Eftersom julen nu går mot sin topp blickar jag framåt mot det nya året. Det finns inget roligare än böcker som ger den där rätta stämningen för årstid och fest. Nyårsböcker känner jag mig sugen på. Hur låter någon av dessa?

Jag vill också tipsa om en barnbok: Vinnis vinter av Petter Libeck. En god jul och gott nytt (läs)år!


2 Kommentarer

Snowglitters julkalender – lucka 23 – Klassiska sagor

Nu ska jag erkänna något – jag är inte en stor vän av klassiska sagor. Visst har t.ex. Disney gjort fina filmer baserat på klassiska sagor, men många sagor har inte åldrats väl och målgruppen som sagorna riktar sig till är mycket yngre än vad som faktiskt är lämpligt. En kan ju fundera om klassiska sagor hade en helt annan funktion på sin tid. Tänk att många av bröderna Grimms sagor är från början av 1800-talet! Genom sagorna kunde man fundera på gott och ont, på etik och moral, men också skrämma barnen till att ”göra rätt”. Det finns så många fler sätt att gestalta gott och ont idag, även om sagor i olika former alltid behövs och önskas. Några av de sagor jag ger grönt ljus för:

Petter och hans 4 getter. En klassisk svensk saga på rim, med stora illustrationer och sparsamt med text. Perfekt för mindre barn, även om det blir lite morbid stämning när getterna äts upp av trollet och ”ploppar” ut igen. Just den biten brukar dock gå hem hos barnen, märkligt nog.

Guldlock och de tre björnarna. Jag tycker om systematiken i sagan (”den lilla skålen, den medelstora skålen och den största skålen” etc.). Den blir logisk och lätt att följa, barnen kan se ett visst mönster och samtidigt blir det spännande med björnarna.

Den klassiska sagan om Snögubben. En kall vinterdag bygger en liten pojke en snögubbe. Samma natt, väcks snögubben till liv. Tillsammans åker de ut på en häpnadsväckande resa ända tills morgonen gryr och det är dags att åka hem igen. Ingen behöver få mardrömmar av en smältande snögubbe, ska vi hoppas.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


0 Kommentarer

Snowglitters julkalender – lucka 22 – Boktips: Böcker som får dig att verkligen använda din läshjärna

Glöm nu allt som heter ”avslappningsläsning”, där du bara lojt ligger i din soffa och betraktar (i ditt huvud förstås) bokkaraktärernas menligslösa dialog och vardagliga göromål. Om du likt mig gillar böcker som kräver lite tankekapacitet, på ett mycket bra sätt, så ska du kika in dessa:

Slutet på Mr. Y av Scarlett Thomas.
Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon i ett litet antikvariat hittar Slutet på mr Y. Hon vet att den mer än hundra år gamla boken inte bara är extremt ovanlig, den sägs även bära på en förbannelse.

Med Mr Y under armen befinner sig Ariel plötsligt mitt uppe i ett hissnande äventyr på liv och död, i ett virrvarr av sex, agenter, kärlek och tidsresor. Har boken möjligen också något att göra med hennes handledare Burlems mystiska försvinnande?

Slutet på mr Y är en stormande, kompromisslös saga, förankrad här och nu, men med verkningar bortom både tid och rum.

Självbetraktelser av Marcus Aurelius.
Marcus Aurelius (121–180) var romersk kejsare. Men han var också filosof och förde – på grekiska, eftersom det var filosofins språk – en sorts filosofisk dagbok där han med hjälp av stoisk filosofi försökte bli klar över olika livsproblem. Själv­betraktelser liknar med sin blandning av panorerande resonemang och drastiska konklusioner ingenting annat i den antika filosofiska litteraturen.

Dark Matter av Blake Crouch.
Vetenskapsmannen Jason Dessen spåddes en lysande framtid men allt förändrades när hans flickvän blev gravid. Istället för en framgångsrik karriär är han vid 40 års ålder fysiklärare, pappa till Charlie och gift med Daniela.

Är du nöjd med livet? Det är bland det sista Jason hör innan han slås medvetslös. När han vaknar är han fastspänd vid en bår och omringad av främlingar i skyddsdräkter. En man han aldrig har sett tidigare ler mot honom och säger Välkommen tillbaka. Men Jason känner inte igen sitt liv. Han har hamnat i en värld där hans fru inte är hans fru och hans son aldrig blivit född. Jason själv är inte en vanlig lärare utan ett uppmärksammat geni som har åstadkommit något revolutionerande. Något som borde vara omöjligt.

Är det hans gamla liv som är falskt, eller det nya? Jason ger sig ut på en resa för att hitta tillbaka till sin familj. En resa som tvingar honom att konfrontera de mörkaste sidorna av sig själv, samtidigt som han kämpar mot en skrämmande, till synes oslagbar fiende.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


En kommentar

Snowglitters julkalender – lucka 21 – Boktips: 1960-1970-talet

I dagens lucka har vi romaner som ger den där riktiga retrokänslan. Det är kanske den tidsperiod jag tycker allra bäst om att läsa, helst nordisk eller amerikansk litteratur. Vill du dyka ner i brunsåsens, månkapplöpningens och polisongernas glansdagar? Välkommen!

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


En kommentar

Snowglitters julkalender – lucka 20 – Korta romaner

Ibland vill man bara läsa en kort bok, där man kan kort och koncist befinnas i litteraturens värld. Korta böcker behöver inte vara moståndslösa, tvärtom kan en kort bok vara effektfullare än en tegelsten, om kortisen är skickligt skriven. Här kommer några korta böcker som går att läsa på en kväll:

Korta texter om det öppna och ouppklarade av Ulrika Nielsen. 120 sidor. Jag tycker om allt som Nielsen skriver, och i den här boken utmanar hon flera format på en gång. Poesi, prosa, självbiografiskt – vad mer? Bara läs och låt dig överraskas.

Nell av Matilda Södergran. 120 sidor. En fin liten bok om ensamhet och förhållandet till sina föräldrar.

Presens maskin av Gunnhild Øyehaug.183 sidor. En nervkittlande berättelse om mor och dotter som på 90-talet blev åtskilda i två paralella universum. Och om syrener som blommar sinnersjukt vitt.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


0 Kommentarer

Snowglitters julkalender – lucka 19 – En tribute till bokbloggen

Bokbloggar på de senaste fem åren försvunnit allt mer. Det snabbare sättet att sprida sina sin läsglädje har till stor det flyttat över till snabbmatsplatsen Instagram, även kallat bookstagram. Interaktionen blir mycket enklare via Instagram, både via kommentarer på bilderna och via direktmeddelanden. Nackdelen är förstås algoritmerna, som gör vissa personers innehåll mera synligt än andras, samt en massa reklam som gör att man tröttnar på att hitta det intressanta efter en stund.

Bloggarnas fördelar är förstås att du äger ditt innehåll, kan skriva längre texter bekvämt och du har bättre kontroll över ditt innehåll. Den här bloggen är t.ex. helt reklamfri och jag kan exportera ut datan om jag vill. Dock finns det allt färre som läser bloggar. Innehållet ska gå snabbt, orkade du läsa ända hit? 😉
Det finns ännu många som bloggar och jag hoppas att bloggar är ett forum som fortfarande orkar hänga med. Här kommer några aktiva bloggar som ni kan kika in på och inspireras av:

http://mrscalloway.blogspot.com/
http://violensboksida.bloggplatsen.se/
https://malinsblog.wordpress.com/
https://benitas-bokblogg.blogspot.com/
http://barnochungdomsbok.blogspot.com/
https://bubblanibibblan.wordpress.com/
https://bokslut.blogspot.com/
https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/
https://cinnamonbooks.se/
http://iregnet.blogspot.com/
https://skrivrobert.blogspot.com/
vargnattsbokhylla.blogspot.com
https://ugglanoboken.blogspot.com/
https://tobiasboktipsar.blogspot.com/
https://mosstanten.se/

Och fler kan hittas på https://www.bokbloggar.se/

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


En kommentar

Snowglitters julkalender – lucka 18 – Böcker jag läst (och gillat) men inte minns längre

Det är antagligen omöjligt att komma ihåg alla böcker man läst, när man läser mycket. Vissa ger ett större intryck än andra. Jag förvånas över att flera böcker jag gett gott betyg åt helt har fallit ur minnet. Jag undrar vad det beror på, är det de yttre omständigheterna (stress, oro, okoncentrerad etc.) som gör att man glömmer eller är det att boken inte gjorde tillräckligt intryck? De här böckerna tyckte jag om, men minns inte längre:

Visst blir jag en aning förvånad när jag plockade ut några som jag minns väldigt dåligt. Särskilt Fejk, som jag tyckte var otroligt spännande, men som jag nu inte minns annat av än att berättelsen gick baklänges.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


0 Kommentarer

Snowglitters julkalender – lucka 17 – Böcker som fick mig intresserad av något nytt

När man läser mycket får man också nya insikter, ibland som en trevlig överraskning dessutom. De här böckerna öppnade mina intressespröten:

Jag ger dig solen av Jandy Nelson. Jag läste den här för väldigt länge sedan, men de fina beskrivningarna om kreativitet och konst öppnade mina ögon, man behöver verkligen inte vara en skicklig konstnär för att vara kreativ. Du behöver inte måla ”fint” för att det ska vara fin konst. Efter den insikten har jag skapat konst, för mig själv.

Milk and honey av Rupi Kaur. Det här var starten för min långa poesiresa. Jag tyckte då att just den här boken var en bra ingång i poesin; den behöver inte vara svår att förstå. Efter det här blev jag modigare och numera drar jag mig inte för att prova vilken poesi som helst.

Portionen under tian av Hanna Olvenmark. Vegetarisk kost var för mig en aning oupptäckt mark en gång i tiden och jag minns tydligt att Hannas recept ändrade på den saken. Billigt, enkelt och gott!

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


0 Kommentarer

Snowglitters julkalender – lucka 16 – Unpopular opinions

Vad flamsigt av mig att använda en rubrik på engelska, men ”opopulära åsikter” låter aningen hårdare på svenska. Vi ska vara positiva och glada i sprudlande juletider, men lite ifrågasättande ska man kanske ändå få vara. Detta är mina opopulära åsikter om böcker och läsning (eller vad vet jag, kanske de inte alls är så opopulära):

Lyssnar inte på ljudböcker. Jag tycker ljudböcker är tråkiga och för långsamma att lyssna på. En faktabok kan gå an, en gång vart tredje år eller så, men romaner…jag blir irriterad när uppläsaren, av förståeliga skäl, försöker ha olika röster i dialoger.

Bojkottar streamingtjänster som kostar. För det första så tycker jag streamingtjänster av olika slag för läsning inte fyller något behov hos mig. Om jag någon gång vill låna en e-bok så gör jag det via bibliotekets tjänst. För det andra så tycker jag hela marknaden för streamingtjänster spårat ur, bland annat Storytel som arbetar aktivt med att göra uppläsningen av böcker med endast AI. Det är en utveckling jag är mycket skeptisk till.
För det andra är priserna höga, för produkter som försvinner så fort du inte betalar. Förr hyrde man t.ex. en film, betalade för endast den, och såg på filmen. Numera är utbudet skrattretande stort och ofta av låg kvalitet. Människor sitter i timmar och bara undrar vilken film de ens ska titta på…och så sprids filmerna/serierna ut på många streamingtjänster, så att du säkert inte ska klara dig med bara en. Bojkotta, så slipper du många bekymmer på en gång 😉 Betala (eller låna om möjligt) för det du faktiskt planerar och vill titta på.

Gamla filmer är bättre än nya. Gamla filmer är underskattade, särskilt svartvita filmer som många väljer bort bara för att de är svartvita. De filmer från 1930-1960-tal som jag tittat på har en betydligt behagligare tittarupplevelse än nya. Det finns inte en massa bikaraktärer som ska hoppa in och ”vara roliga”, inga krystade skämt och du hinner faktiskt se och reflketera själv över vad som händer, snarare än att filmen ska mata dig från början till slut. Scenerna är långsammare, men inte sämre. Jag skulle våga påstå att gamla filmer är mer likt böcker: handlingen och den röda tråden är alltid där.

Romance och feelgood är inget för mig. Jag har försökt. Jag förstår mig inte alls på det där med ”enemy to friends”, som lär vara nån slags ”grej” inom romance. Skämskudde.

Bokrean blir sämre för varje år. Nu beror det här kanske mest på mig själv, inte på bokrean i sig, men utbudet av böcker på bokrean är ofta riktigt trist numera. Samma storsäljare som tidigare, samma massproducerade böcker från de största förlagen och priserna är inte kloka (hur är säg 13€ ett bra bokrea-pris?). Jag köper hellre de böcker jag faktiskt planerat att läsa för normalpris under året, än för samma summa hamstrar 3 böcker (nej jag får nog inte ens 3…) som jag ändå inte kommer att läsa. Någon gång kan man ju fynda, det lönar sig att kolla, men oftast blir jag besviken. En bortglömd bok på loppis för 1€ kan vara dubbelt mer intressant!

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


2 Kommentarer

Snowglitters julkalender – lucka 15 – Spöken

Jag är inget stort fan av skräcklitteratur, men en genre får mig alltid lässugen, nämligen spökhistorier.

Kvinnan i svart av Susan Hill. En kort men tät roman som är så nära en klassisk spökhistoria man kan komma. Kuslig!

The Silent Companions av Laura Purcell. Underbar formgivning och en lite annorlunda, historisk roman, med spökligt tema.

The Vanishment av Jonathan Aycliffe. Utspelar sig i nära havet i Cornwall, där makens hustru försvinner. I centrum står det kusliga huset.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


En kommentar