Snowglitters julkalender – lucka 23 – Klassiska sagor

Nu ska jag erkänna något – jag är inte en stor vän av klassiska sagor. Visst har t.ex. Disney gjort fina filmer baserat på klassiska sagor, men många sagor har inte åldrats väl och målgruppen som sagorna riktar sig till är mycket yngre än vad som faktiskt är lämpligt. En kan ju fundera om klassiska sagor hade en helt annan funktion på sin tid. Tänk att många av bröderna Grimms sagor är från början av 1800-talet! Genom sagorna kunde man fundera på gott och ont, på etik och moral, men också skrämma barnen till att ”göra rätt”. Det finns så många fler sätt att gestalta gott och ont idag, även om sagor i olika former alltid behövs och önskas. Några av de sagor jag ger grönt ljus för:

Petter och hans 4 getter. En klassisk svensk saga på rim, med stora illustrationer och sparsamt med text. Perfekt för mindre barn, även om det blir lite morbid stämning när getterna äts upp av trollet och ”ploppar” ut igen. Just den biten brukar dock gå hem hos barnen, märkligt nog.

Guldlock och de tre björnarna. Jag tycker om systematiken i sagan (”den lilla skålen, den medelstora skålen och den största skålen” etc.). Den blir logisk och lätt att följa, barnen kan se ett visst mönster och samtidigt blir det spännande med björnarna.

Den klassiska sagan om Snögubben. En kall vinterdag bygger en liten pojke en snögubbe. Samma natt, väcks snögubben till liv. Tillsammans åker de ut på en häpnadsväckande resa ända tills morgonen gryr och det är dags att åka hem igen. Ingen behöver få mardrömmar av en smältande snögubbe, ska vi hoppas.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *