Snowglitters julkalender – lucka 22 – Boktips: Böcker som får dig att verkligen använda din läshjärna

Glöm nu allt som heter ”avslappningsläsning”, där du bara lojt ligger i din soffa och betraktar (i ditt huvud förstås) bokkaraktärernas menligslösa dialog och vardagliga göromål. Om du likt mig gillar böcker som kräver lite tankekapacitet, på ett mycket bra sätt, så ska du kika in dessa:

Slutet på Mr. Y av Scarlett Thomas.
Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon i ett litet antikvariat hittar Slutet på mr Y. Hon vet att den mer än hundra år gamla boken inte bara är extremt ovanlig, den sägs även bära på en förbannelse.

Med Mr Y under armen befinner sig Ariel plötsligt mitt uppe i ett hissnande äventyr på liv och död, i ett virrvarr av sex, agenter, kärlek och tidsresor. Har boken möjligen också något att göra med hennes handledare Burlems mystiska försvinnande?

Slutet på mr Y är en stormande, kompromisslös saga, förankrad här och nu, men med verkningar bortom både tid och rum.

Självbetraktelser av Marcus Aurelius.
Marcus Aurelius (121–180) var romersk kejsare. Men han var också filosof och förde – på grekiska, eftersom det var filosofins språk – en sorts filosofisk dagbok där han med hjälp av stoisk filosofi försökte bli klar över olika livsproblem. Själv­betraktelser liknar med sin blandning av panorerande resonemang och drastiska konklusioner ingenting annat i den antika filosofiska litteraturen.

Dark Matter av Blake Crouch.
Vetenskapsmannen Jason Dessen spåddes en lysande framtid men allt förändrades när hans flickvän blev gravid. Istället för en framgångsrik karriär är han vid 40 års ålder fysiklärare, pappa till Charlie och gift med Daniela.

Är du nöjd med livet? Det är bland det sista Jason hör innan han slås medvetslös. När han vaknar är han fastspänd vid en bår och omringad av främlingar i skyddsdräkter. En man han aldrig har sett tidigare ler mot honom och säger Välkommen tillbaka. Men Jason känner inte igen sitt liv. Han har hamnat i en värld där hans fru inte är hans fru och hans son aldrig blivit född. Jason själv är inte en vanlig lärare utan ett uppmärksammat geni som har åstadkommit något revolutionerande. Något som borde vara omöjligt.

Är det hans gamla liv som är falskt, eller det nya? Jason ger sig ut på en resa för att hitta tillbaka till sin familj. En resa som tvingar honom att konfrontera de mörkaste sidorna av sig själv, samtidigt som han kämpar mot en skrämmande, till synes oslagbar fiende.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


En kommentar på “Snowglitters julkalender – lucka 22 – Boktips: Böcker som får dig att verkligen använda din läshjärna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *