Snowglitters julkalender – lucka 16 – Unpopular opinions

Vad flamsigt av mig att använda en rubrik på engelska, men ”opopulära åsikter” låter aningen hårdare på svenska. Vi ska vara positiva och glada i sprudlande juletider, men lite ifrågasättande ska man kanske ändå få vara. Detta är mina opopulära åsikter om böcker och läsning (eller vad vet jag, kanske de inte alls är så opopulära):

Lyssnar inte på ljudböcker. Jag tycker ljudböcker är tråkiga och för långsamma att lyssna på. En faktabok kan gå an, en gång vart tredje år eller så, men romaner…jag blir irriterad när uppläsaren, av förståeliga skäl, försöker ha olika röster i dialoger.

Bojkottar streamingtjänster som kostar. För det första så tycker jag streamingtjänster av olika slag för läsning inte fyller något behov hos mig. Om jag någon gång vill låna en e-bok så gör jag det via bibliotekets tjänst. För det andra så tycker jag hela marknaden för streamingtjänster spårat ur, bland annat Storytel som arbetar aktivt med att göra uppläsningen av böcker med endast AI. Det är en utveckling jag är mycket skeptisk till.
För det andra är priserna höga, för produkter som försvinner så fort du inte betalar. Förr hyrde man t.ex. en film, betalade för endast den, och såg på filmen. Numera är utbudet skrattretande stort och ofta av låg kvalitet. Människor sitter i timmar och bara undrar vilken film de ens ska titta på…och så sprids filmerna/serierna ut på många streamingtjänster, så att du säkert inte ska klara dig med bara en. Bojkotta, så slipper du många bekymmer på en gång 😉 Betala (eller låna om möjligt) för det du faktiskt planerar och vill titta på.

Gamla filmer är bättre än nya. Gamla filmer är underskattade, särskilt svartvita filmer som många väljer bort bara för att de är svartvita. De filmer från 1930-1960-tal som jag tittat på har en betydligt behagligare tittarupplevelse än nya. Det finns inte en massa bikaraktärer som ska hoppa in och ”vara roliga”, inga krystade skämt och du hinner faktiskt se och reflketera själv över vad som händer, snarare än att filmen ska mata dig från början till slut. Scenerna är långsammare, men inte sämre. Jag skulle våga påstå att gamla filmer är mer likt böcker: handlingen och den röda tråden är alltid där.

Romance och feelgood är inget för mig. Jag har försökt. Jag förstår mig inte alls på det där med ”enemy to friends”, som lär vara nån slags ”grej” inom romance. Skämskudde.

Bokrean blir sämre för varje år. Nu beror det här kanske mest på mig själv, inte på bokrean i sig, men utbudet av böcker på bokrean är ofta riktigt trist numera. Samma storsäljare som tidigare, samma massproducerade böcker från de största förlagen och priserna är inte kloka (hur är säg 13€ ett bra bokrea-pris?). Jag köper hellre de böcker jag faktiskt planerat att läsa för normalpris under året, än för samma summa hamstrar 3 böcker (nej jag får nog inte ens 3…) som jag ändå inte kommer att läsa. Någon gång kan man ju fynda, det lönar sig att kolla, men oftast blir jag besviken. En bortglömd bok på loppis för 1€ kan vara dubbelt mer intressant!

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


2 kommentar på “Snowglitters julkalender – lucka 16 – Unpopular opinions”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *