De blindas rike – Louise Penny

Titel: De blindas rike
Författare: Louise Penny
Översättare: Carla Wiberg
Serie: #14 Armand Gamache
ISBN: 978-91-8063-880-7
Sidantal: 432
Förlag
: Modernista
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2024
Handling
: ”En dag får Armand Gamache ett egendomligt brev med en inbjudan till en övergiven bondgård. Väl på plats upptäcker han att en främmande kvinna utsett honom till sin testamentsexekutor.

Gamache är fortfarande avstängd från sin tjänst och har därför gott om tid, och han blir nyfiken. Tillsammans med de två andra exekutorerna – Myrna Landers, bokhandlaren i Three Pines, och en ung byggare – tar han sig an uppdraget. Men testamentet inkluderar punkter som är så osannolika att de snart börjar misstänka att kvinnan som skrivit det inte varit vid sina sinnens fulla bruk.

När en död kropp påträffas ställs testamentet i ett nytt ljus, som med ens får det bisarra dokumentet att framträda i en betydligt mer olycksbådande dager. Det är inte heller det enda hotet Gamache ställs inför. Händelserna som ledde till hans avstängning sex månader tidigare är nu på väg att komma ikapp honom

Jag har svårt att förstå att det här är bok nummer 14 i serien om kommissarie Armand Gamache, som jag började läsa 2013. Det är rätt häftigt att en serie kan hänga med en så länge och att böckerna fortfarande håller god kvalitet.

Om du är intresserad av den här fantastiska serie ska du helst börja från början. Det ger så mycket mer än att läsa en fristående del. De blindas rike handlar inte så mycket om byn Three Pines, vilket alltid gör mig lite besviken när det händer. Dock förstår man ju att det vore fullständigt osannolikt att mord alltid ska inträffa i den lilla byn som knappt finns på kartan. Vi fortsätter följa Gamache och den tråd som fanns i tidigare böcker, nämligen om kriget mot drogerna samt en helt ny tråd där Gamache är exekutor för ett testamente – åt en kvinna han aldrig träffat. Det lustiga är att det inte endast är Gamache som är exekutor, utan även bokhandlaren i Three Pines, Myrna Landers (Gamaches långvariga vän), samt en okänd person vid namn Benedict. Tillsammans ska de reda upp ett mystiskt arv med pengar som kanske inte finns och samtidigt utreda vem den avlida damen egentligen är.

Jag uppskattar deckare som har en kvistig släkthistoria i kombination med ett mysterium. Dock blir det riktigt trist i mitten av boken eftersom ekonomiska aspekter och för mycket dialog överskuggar bokens underhållande berättelse. Jag tycker serien som helhet fortfarande håller och är på inget vis på nedgång – Gamache är lika levande porträtterad som alltid, de andra karaktärerna lika trevliga att umgås med och croissanterna doftar i Oliver och Gabris värdshus/restaurang. Louise Penny kan alltid balansera mellan ”mysdeckare”, pusseldeckare och thriller på ett sätt som är helt unikt.

Tidigare läst av författaren:
Mörkt motiv
Nådastöt
Den grymmaste månaden
Ett förbud mot mord
Ett ohyggligt avslöjande
Begrav dina döda
En ljusets lek
Det vackra mysteriet
Hur ljuset tar sig in
Den långa vägen hem
Det ondas väsen
Summan av alla synder
Hus av glas

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *