Senare – Stephen King

Titel: Senare
Originalets titel: Later
Författare: Stephen King
ISBN: 9789100188535
Sidantal: 266
Förlag:
Albert Bonniers förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2021
Handling:
”Ibland betyder ”växa upp” att du måste möta dina demoner. Jamie Conklin, son till en ensamstående, hårt arbetande mor, vill bara ha en vanlig och normal barndom. Men Jamie är inte ett vanligt barn – han ser vad ingen annan kan se och vet saker som ingen annan kan veta. Och priset han får betala för att hjälpa polisen jaga en mördare från andra sidan graven är högre än han någonsin kunnat föreställa sig.”

Nu var förväntningarna höga! Stephen King skildrar ett barn som kan se och prata med döda – som gjort för att vara en riktig bladvändare. Men vad hände?

Stephen Kings författarspråk är kännspakt, jag har läst så många böcker av honom nu att jag lätt känner igen hans ”röst”. Det flyter på bra och de har alla morbida och groteska detaljer som de brukar. Huvudkaraktären Jamie är bara ett barn, så boken berättas genom barnets röst. Jag tycker det är ett klurigt sätt att berätta en historia eftersom jag anser att författaren beskriver barnets tankar och handlingar som mycket äldre än vad barnet egentligen är. Så blev det här också – ingen total katastrof men inte helt trovärdigt alla gånger.

Så här långt är jag okej med boken även om det startar lite svajigt. Kapitlen är korta, ibland bara på ett par sidor. Den detaljen störde mig lite, mycket av bokens upplägg kändes så krystat. Som om den tryckts för att passa en viss typ av läsare: den stora massan. De som vill ha ganska korta böcker, med få karaktärer, korta kapitel och rapp handling. Stephen King brukar tvärtom vara en mästare på att svira ut i kanterna med långa kapitel och ibland nödvändiga/mindre nödvändiga sidospår. Jag läste sedan på lite om romanen och det visade sig att Later skapats för ett förlag som fokuserar på pulp fiction. Kanske det var perfekt i det upplägget, för det förlaget. Den här detaljer framkommer givetvis inte i de översatta utgåvorna.

Jag tyckte inte alls om omslaget. Det engelska omslaget på Later var betydligt bättre och definitivt ett pulp fiction omslag.

Jag kan inte sätta fingret på exakt vad det var som inte gjorde att romanen inte fungerade för mig. Få karaktärer, väldigt simpelt och rent ut sagt tråkigt språk. De få plot twist som dök upp på vägen var väldigt konstiga och det kändes som om King skrivit den här romanen på en eftermiddag. Spänningsmomenten föll platt och hela storyn var allt för tunn. Vill ni läsa något bra av Stephen King så ska ni plocka upp 22/11/1963 som är en av mina favoritböcker!

Tidigare läst av författaren:

Tidigare läst av författaren:
The Shining
22/11 1963
Dolores Claiborne
Dimman
Mr. Mercedes
Köplust
Geralds lek

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *