Geralds lek – Stephen King

Titel: Geralds lek
Författare: Stephen King
ISBN: 9127056635
Sidantal: 329
Förlag:
Legenda
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
1995
Handling:
”I sin stuga i Maine, en varm oktoberdag, förbereder sig Jessie och Gerald Burlingame för en lek – och de tänker inte spela canasta.
Men då handfängsel nummer två låser fast henne vid sängen vill inte Jessie vara med längre. Hon sparkar till Gerald, men resultatet blir oändligt mer dramatiskt än hon avsett. Det idylliskt belägna huset vid sjön har med ens blivit en isoleringcell, och ger för Jessie en ny och fasansfull innebörd åt ordet ensam. Medan mörket tätnar i vrårna och skuggorna hotfullt börjar röra sig längs rummets väggar, utspelar sig ett drama som får skärselden att vid jämförelse framstå som något riktigt trivsamt.”

Stephen King fortsätter vara en ojämn författare för mig, mera åt det negativa hållet på sistone tyvärr. Eftersom jag gillade Dolores Claiborne och den här boken hade en koppling till den så bestämde jag mig för att läsa.

Att inte komma loss från polis-handklovar, fast i en säng, utan någon hjälp i närheten får verkligen skräcken att krypa under skinnet. Om Jessie ska klara sig eller dö i sängen, det är kanske inte upp till henne. Kommer någon att besöka henne? Hur ska hon nå en telefon? Och ett vattenglas, så nära men ändå så långt bort.

Under boken får vi hela tiden vara i huvudet på Jessie. Jag kan faktiskt inte minnas att jag någonsin skulle ha läst en bok om endast en karaktär. Det var intressant men samtidigt lite tråkigt och endimensionellt. Förstås är Jessie också en trasig person med mycket i bagaget som återblickas medan hon ligger fast i sängen. Det blir ämnen som är en aning för tunga att läsa om, vilket inte är helt ovanligt när det gäller King.

Visst är han en skicklig författare, men jag kan verkligen inte säga att jag tyckte om läsupplevelsen. Det var knappast meningen heller, jag hade ändå önskat mera vinklar än bara Jessies. Det blev klaustrofobiskt och tryckande att läsa om en kvinna som inte kunde röra sig. Berättelsen drog inte framåt i så bra takt och jag hade svårt att sympatisera med Jessie.

Jag älskade 22/11 1963 av King och skulle gärna hitta flera pärlor som den. Tips?

Tidigare läst av författaren:
The Shining
22/11 1963
Dolores Claiborne
Dimman
Mr. Mercedes
Köplust

Betyg:


En kommentar på “Geralds lek – Stephen King”

  • Josefin skriver:

    Jag tyckte faktiskt likadant som du om den här boken när jag läste den i vintras. Kändes som sagt lite långtråkig och som den kunde ha kortats av en del. Min favoritbok hittills av honom är Maratonmarschen, som heller inte är så lång. Har inte läst 22/11 1963 men ville ändå tipsa om den. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *