Dolores Claiborne – Stephen King

 
Titel: Dolores Claiborne

Författare: Stephen King
Språk: Svenska

Förlag: Legenda

Sidantal: 284

Format: Inbunden
ISBN: 9127042235
Utgiven: 1993 (original 1992)

Handling:Dolores Claiborne har något att berätta. Men inte bara det polisen väntar sig att få veta när de kommer med sina frågor om de närmare omständigheterna kring Vera Donovans plötsliga död dagen innan.
Alla vet ju att Dolores länge tagit hand om den rika, invalidiserade gamla damen på Little Tall Island utanför Maines kust. Och alla vet att de två kvinnorna inte alltid varit så sams. Men när Dolores Clariborne möter rättvisan har hon mer att komma med: en livshistoria, en bekännelse och ett försvar.
Och de allvarliga poliser som vill veta mer om Vera Donovans frånfälle får sig också ta del vad som egentligen hände den dag då Dolores Claibornes man Joe dog under den stora solförmörkelsen trettio år tidigare.

Dolores Claiborne är en berättelse om härdsmältan i ett äktenskap i sönderfall, ett äktenskap där själen fylls av hat. Vi får inblickar i de allra mörkaste rummen i Dolores Claibornes liv, och vi får se dem bländande upplysta av intensiteten i skräckmästaren Stephen Kings berättarförmåga.
Med Dolores Claiborne har han skapat en av sina mest övertygande romaner”

 
Ett spontanplock från bokhyllan! Boken är egentligen min sambos, som läste den för evigheter sen. Jag läste ut 22/11 1963 av Stephen King nyss och älskade den, så kände mig lite sugen att prova på en till av författaren. Omslaget är så himla fin-fult att man måste älska det. Så himla 90-tal! Den finns för tillfället i nytryck (storpocket och e-bok) av Albert Bonniers förlag.
 
Dolores Claiborne är en bok utan kapitel, hela Dolores historia berättas, av henne själv till två poliser, det är den historia du som läsare får ta del av. Det är ingen skräckbok, så den känns lite mera ”vanlig” för att vara en King-bok, men den krypande och obehagliga känslan finns där när Dolores skildrar hennes liv och framför allt, vad som hände när hennes man dog. Det klarnar även hur Vera Donovan, Dolores arbetsgivare plötsligt är död.
 
Det finns med andra ord inte stora överraksningsmoment i boken, men det finns ändå mycket. Dolores är en karaktär man känner empati för, och hon hade ett förfärligt liv, samtidigt är hon en jädra stark kvinna. Älskar att läsa om starka kvinnor. Hon känns äkta och det var nog det som gjorde att jag läste ut boken hur fort som helst.
 
Spänning, obehag och en intressant livshistoria, det är Dolores Claiborne i ett nötskal.
 
Tidigare läst av författaren:

 
Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *