Köplust – Stephen King

 
Titel: Köplust
Orginalets titel: Needful things
Författare: Stephen King
Språk: Svenska
Förlag: Legenda
Sidantal: 728
Format: Inbunden
ISBN: 9127036731
Utgiven: 1992
Handling: Castle Rock i Maine är en typisk amerikansk småstad – nästan en idyll, där alla känner alla. Men en dag kommer en främlig dit: på huvudgatan öppnar Leland Gaunt sin butik Oumbärliga Ting. Där kan folk köpa just det de alltid har frömt om. En het våg av köplust drar genom staden. Och först när våldet exploderar i husen och på gatorna och onskan har Castle Rock helt i sitt grepp, står det klart att det pris som kunderna betalat hos Mr Gaunt är högre än de räknat med.
 
Stephen King är en så ojämn författare för mig. Ibland gillar jag verkligen hans böcker och ibland ratar jag dem. Detta hör tyvärr till det senare.
Jag tyckte handlingen lät jätteintressant. En skum butik med en ännu skummare butiksföreståndare, där människor av någon anledning går med på att betala sina varor på ett sätt som inte riktigt är rent alla gånger. I början hade jag intresset uppe för både småstadens alla invånare, även för Gaunt och affären.
 
Halvvägs blev berättelsen segare och segare, det fanns inget riktigt mysterium utan händelser avlöpte varandra, den ena blodigare eller äckligare än den andra. Fortfarande är King en mästare på att göra karaktärer extremt unlikeable, men denna gång tillförde det inte riktigt något till berättelsen. Mysterie-känslan skulle gärna fått hålla i sig och hålla läsaren fängslad, tyvärr lyckades det inte. Boken var dessutom för lång och kunde ha kortats av rejält för att få ett lite mera koncentrerat innehåll, det blev väldigt långrandigt i vissa kapitel. Att ge karaktärer ett djup behöver inte alltid göras på så många sidor, risken är alltid att läsaren tappar intresset.
 
Det fanns referenser till hans tidigare böcker, t.ex. Cujo, som kanske lyfter berättelsen lite för de hänngivna King-fansen. Nu är jag lite orolig för att plocka upp en ny King-bok, har ni någon som ni kan rekommendera? 22/11 1963 var ju så himla bra!
 
Tidigare läst av författaren:

Boken finns inte i tryck för tillfället.

Betyg:


2 kommentar på “Köplust – Stephen King”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *