Hittebarnet – Stacey Halls
Titel: Hittebarnet
Originalets titel: The Foundling
Författare: Stacey Halls
ISBN: 9789178355594
Sidantal: 299
Förlag: Bokfabriken
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Utgiven: 2020
Handling: ”Två kvinnor, sammanlänkade med ett barn, och en hemlighet som kommer att förändra allt.
London, 1754. Sex år efter att ha tvingats lämna bort sitt oäkta barn till Foundlingsjukhuset i London, återvänder Bess för att hämta tillbaka dottern Clara hon aldrig känt. Hon fruktar det värsta, att Clara har dött på sjukhuset, och blir chockad när hon får veta att hon redan har hämtat henne. Bess liv vänds upp och ner när hon försöker ta reda på vem som har tagit hennes lilla flicka och varför. I en annan del av London har en ung änka hållit sig isolerad i sitt hus i tio år. När hennes nära vän en ambitiös ung läkare på Foundlingsjukhuset övertalar henne att anställa en barnflicka till sin dotter, är hon tveksam till att släppa in någon i hennes hus och liv. Men hennes förflutna hotar att komma ikapp henne och förstöra hennes noggrant konstruerade värld.”
En berörande berättelse om en mamma som måste överge sin nyfödda dotter, med hopp om att senare kunna få henne tillbaka. Babyn, Clara, lämnas på Foundlingsjukhuset i London, ett sjukhus som funnits påriktigt. Det gjorde boken väldigt intressant, det var obehagligt att läsa om de procedurer som de stackars mammorna hamnade utför då de var tvungna att lämna ifrån sig sina barn.
Claras mamma Bess försöker få tillbaka sin dotter efter sex års sparande, men då hon tar mod till sig och besöker Foundlingsjukhuset är hennes dotter inte kvar. Vem har hämtat henne och varför?
Bess säljer räkor på gatorna, men genom hennes vän Dr. Mead lyckas hon få plats som barnjungru åt en välbärgad änkas dotter. Bess desperation att återfå sin dotter kastar in henne i en svår situation där val som berör moderskapets moral berörs. Vad är det som gör en mor till en mor? Vem har rätt att vara mor? Är det biologiska bandet det starkaste?
Vilken historisk pärla! Jag blev berörd redan från första kapitlet. Bess livsöde och de fantastiska beskrivningarna av ett 1700-tals London var intressant att läsa om. Jag känner med Bess under historiens gång. Hennes familj, bestående av en alkoholiserad bror och en disträ far, gör inte livet lätt för henne. Alla karaktärer var trovärdiga, jag kände sympati och förståelse för dem, samtidigt som ingen var perfekt. Jag ville hela tiden läsa vidare om hur det skulle gå för Bess och Clara. Jag önskade faktiskt att boken skulle varit lite längre och gått ännu mer in på djupet. Vissa händelser hade fått ta större plats i boken, speciellt mot slutet.
Bokfabriken kommer att ge ut Stacey Halls debut ”The Familiars” på svenska 2021, den ser jag framemot att läsa.
Tack till Bokfabriken för recensionsexemplaret!
Betyg:
0 Kommentarer
Fördjupade studier i katastroffysik – Marisha Pessl
Titel: Fördjupade studier i katastroffysik
Originalets titel: Special Topics in Calamity Physics
Författare: Marisha Pessl
ISBN: 9789127114364
Sidantal: 540
Förlag: Natur & Kultur
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Utgiven: 2007
Handling: ”Sextonåriga Blue har aldrig bott på samma plats i mer än en termin. Tillsammans med sin pappa, den erkände gästprofessorn, har hon rest runt i USA och fått det mesta av sin skolundervisning i bilen. Trots detta, eller kanske just därför, är Blue en toppstudent som vet mer om den klassiska litteraturen än om det liv som tonåringar förväntas leva. Men när Blues pappa plötsligt beslutar sig för att Blue ska tillbringa hela sitt sista år i high school på ett och samma ställe, tar hennes liv en oanad vändning. På ärevördiga St. Gallway School blir hon indragen i en grupp studenter som kallas ”De blåblodiga” och vars tillvaro kretsar kring Hannah Schneider, skolans karismatiska filmlärare. Snart befinner sig Blue i en komplicerad härva av konspirationer, svek och död
Marisha Pessls debut har stått i min bokhylla i flera år nu. För några år sen försökte jag läsa den men gav upp efter parhundra sidor. Nu bestämde jag mig för att verkligen ge den en chans. Pessls senare böcker; ”Nattfilm” och ”Neverworld” gillade jag starkt!
Berättelsen är skriven i jag-form av huvudkaraktären Blue van Meer, en intelligent 16-åring som bor med sin mycket akademiskt lagda pappa. De flyttar runt väldigt ofta och Blue har aldrig kunnat rota sig på någon ort. Under hennes sista år i high school blir hon bekant med ett gäng som kallas ”Aristokraterna” eller ”De blåblodiga”. Deras mentor och lärare i filmhistoria, Hannah Schneider, håller gruppen samman genom sin karisma och sitt tilldragande sätt. Blue vet inte varför Hannah och gänget prompt vill inkludera henne och hon försöker hitta sin plats i sin nya bekantskap.
Det finns många, många andra böcker som är väldigt lik den här när det kommer till intrigen i boken. Det finns också ett väldigt stort intresse för den här typen av böcker, kanske man kan kalla det ”campus-romaner” eller ”universitetsromaner”; berättelser som utspelar sig i största delen på en skola. Jag gillar också väldigt mycket den typen av historia och det var en av orsakerna till att jag absolut ville komma igenom boken på försök nr. 2.
Det som gjorde boken en aning tungläst för många, inkl. mig själv, var Blues referenser till otaliga mängder böcker (parenteser med källhänvisningar i löpande text). Boken är alltså skriven som om hennes berättelse vore en fack-bok. Mycket av referenserna var totalt okända för mig, men om jag kände till någon så tyckte jag faktiskt att det var en kul grej att ha med.
Pessl misslyckas med att få Blue till en levande och trovärdig karaktär, många gånger blir jag frustrerad över Blues oförutsägbara beteende. Det kanske också var meningen så; att läsaren skulle få en bild av hur osäker karaktären är.
Intrigen med mordmysteriet löste jag redan i början, så det var faktiskt lite tråkigt att kunna räkna ut händelserna i förväg. Inte alla detaljer, men det stora hela. Pessls språk som författare har utvecklats till det bättre i senare böcker, här försöker hon ännu fakta-dumpa och förklara scener in i den minsta detalj. Boken kunde ha kortats ner betydligt.
På någon nivå tyckte jag ändå att läsupplevelsen var helt okej. Man får inte jämföra böcker mot varandra, men visst är detta en mycket blek kopia av Donna Tartts ”Den hemliga historien”.
Betyg:
2 Kommentarer
Lanny – Max Porter
Titel: Lanny
Författare: Max Porter
ISBN: 9789187917981
Sidantal: 229
Förlag: Sekwa
Språk: Svenska
Format: Pocket
Utgiven: 2020
Handling: ”In strömmade ljudet av en sång, varm av hans levande väsen.
Mitt sjungande barn som kommer med gåvor.
Det tar en liten stund innan jag förstår att det inte är han. Lanny?”
Inte långt från London ligger en liten by. Den här byn tillhör människorna som bor här, och de som bott här under hundratals år. Den tillhör Englands mystiska förflutna och förbryllande nutid. Den tillhör Mad Pete, ensamvarg och konstnär. Gamla Peggy som hänger över grinden och skvallrar med alla som går förbi. Den tillhör familjer som är borta sedan generationer, och sådana som bara nyligen flyttat hit. Den tillhör Lanny, pojken som plötsligt försvinner spårlöst. Men också Dead Papa Toothwort som vaknat från sin slummer djupt inne i skogen. Dead Papa Toothwort som lyssnar till dem allihop.
Efter hyllade Sorgen bär fjäderdräkt följer Max Porter upp med en efterlängtad ny roman som är lika osannolik som den är djärv, märklig och fantastisk. En salig blandning av fabel, folksaga och roman med inspiration från muntlig berättartradition. Resultatet är ren magi.”
Det är nästan en plåga att såga en bok som de flesta verkar älska. Jag hade höga förväntningar på den här, den kändes som en lite udda bok som jag skulle fylla med post-it lappar och understrykningar. Tyvärr förstod jag inte alls magin med Lanny.
Det är svårt att följa berättelsen p.g.a. hur den är skriven. Det finns visserligen kapitel, men dialogerna flyger hit och dit i salig ström, lika flummigt som den värsta formen av dikter. Kapitlen om Dead Papa Toothwort var skrivna i största delen snirklig stil, det han hör människor prata i byn syns i boken tvärs och kors över sidan i en enda röra. Jag förstår orsaken; han uppfattar brottstycken av vad människor pratar, men vad gav det berättelsen att läsa om korthuggna meningar som inte betydde något för en? Dessutom skrivna huller om buller i konstiga former. Jag skulle ha godkänt några små partier av det här men flera sidor med dessa meningar blev mest förvirrande.
Lanny skildras som en speciell pojke som har lite bittra föräldrar. Lanny börjar umgås med en konstnär. Och sagoväsendet Dead Papa Toothwort iakttar. Det är nästan hela ploten. Det kommer en liten vändning mot slutet som gjorde det hela lite intressantare, men för mig var det redan för sent.
Det är en mycket speciell bok och berättarstilen är såpass unik att det inte liknar något annat jag läst tidigare. Dock i negativ bemärkelse. Jag tror Max Porter försökte vara så unik att han sköt sig själv i foten. Språket var heller inte så enastående som jag hoppats på, väl uttryckt men ingen magi uppstod. Det blev bara fruktansvärt rörigt.
Betyg:
0 Kommentarer
Pages & Co – Tilly and the Bookwanderers
Titel: Pages & Co – Tilly and the Bookwanderers
Författare: Anna James
ISBN: 9780008229870
Sidantal: 400
Förlag: HarperCollins
Språk: Engelska
Format: Pocket
Utgiven: 2019
Handling: ”Eleven year-old Tilly has lived above her grandparents’ bookshop ever since her mother disappeared shortly after she was born. Like the rest of her family, Tilly loves nothing more than to escape into the pages of her favourite stories.
One day Tilly realises that classic children’s characters are appearing in the shop through the magic of `book wandering’ – crossing over from the page into real life.
With the help of Anne of Green Gables and Alice in Wonderland. Tilly is determined to solve the mystery of what happened to her mother all those years ago, so she bravely steps into the unknown, unsure of what adventure lies ahead and what dangers she may face.”
Redan när man ser omslaget och baksidetexten så förstår man att det här är en bok för alla som älskar böcker och läsning. Min absoluta favoritkaraktär, Anne Shirley från Anne på Grönkulla, fanns med i berättelsen vilket jag älskade.
Tilly bor med hennes mormor och morfar som driver en bokhandel, Pages & Co. Hennes mamma har varit försvunnen sedan hon föddes och hennes pappa är död. Plötsligt får Tilly syn på karaktärer från sina älsklingsböcker inne i bokhandeln. Hon upptäcker att hon har en magisk förmåga att kunna besöka böckernas värld.
Det hela är dock inte så lätt, det finns regler som ska följas. Man kan inte kasta sig huvudstupa in i vilken bok som helst, dör man i berättelsen så dör man påriktigt. Tilly och hennes vän Oskar försöker hålla nyfikenheten i schack, samtidigt som de blir mitt i ett mysterium som de vill lösa, inne i böckernas värld.
Många verkar tokhylla den här boken, men för mig blev det en aning ljummet betyg. Det som drog ner betyget var mängden dialog. Jag föredrar att en berättelse byggs upp av miljöskildringar, tankar och känslor, istället för att karaktärer alltid pratar. Det gör karaktärerna lite endimensionella och svåra att ta till sig.
Författaren behöver förklara ganska mycket om hur bokvandring fungerar, vilket är förståeligt, men jag blev uttråkad av fakta-dumpningen. Ett annat problem är referenserna till klassiker. Målgruppen (9-12 år) har kanske inte läst Anne på Grönkulla, Alice i Underlandet, Skattkammarön, En liten prinsessa m.fl. Det fick mig att undra om målgruppen är rätt. Tyvärr kan den charmiga känslan att återse t.ex. Alice gå förlorad om du inte känner till de klassiska böckerna från tidigare. Eftersom jag var bekant med alla referenser tyckte jag att författaren gjorde ett väldigt bra jobb att porträttera dem.
Berättelsen hade inget djup, även om det var mysigt att läsa. Den gjorde inget större avtryck hos mig men jag kan ändå rekommendera den för 9-12-åringar som är tungviktare på läsning. Det finns två delar till i serien och den har nyss utkommit i svensk översättning.
Betyg:
En kommentar
Samlade verk – Lydia Sandgren
Titel: Samlade verk
Författare: Lydia Sandgren
ISBN: 9789100180409
Sidantal: 689
Förlag: Albert Bonniers förlag
Språk: Svenska
Format: E-bok
Utgiven: 2020
Handling: ”I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.
”Samlade verk” är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.”
Jag började läsa ”Samlade verk” med en känsla av att det här kommer jag älska eller rata. Det är en ganska tjock bok, det är en debutroman och den har blivit rätt så hypead på senaste tiden.
Till att börja med kan ju nämnas att den här boken kommer inte falla alla i smaken, det kan vi göra klart för oss redan nu. De finns de som kommer att säga att den är seg, lång och med väldigt lite handling. Vissa säger att den är ”för pretto”. Jag förstår hur ni tänker! Det kan kännas lite tungt med stora mängder referensmaterial till filosofi och konst, även om jag inte kände till mycket av det tyckte jag ändå om att sådant fick ta plats.
”Samlade verk” ger mig en påminnelse om hur böcker ska vara. Det är inte alltid så viktigt att det händer något hela tiden, bara man berörs av berättelsen och sugs med. Författaren tog över 10 år på sig att skriva klart boken, vilket man som läsare verkligen förstår och märker. Allt är så otroligt välskrivet och välformulerat. Texten bara löper på ett sätt man sällan får uppleva. Jag bokmärkte mängder av citat.
Martin Berg, Cecilia Wikner och Gustav Becker är de tre fiktiva huvudkaraktärerna som känns som riktiga personer när boken är slut. Att riktigt få gotta ner sig i tre intelligenta människors livsöden är totalt uppslukande. Det blir som en ny nivå av läsning.
Jag väljer att inte berätta destu mera om boken och dess karaktärer, läsupplevelsen får du göra själv. Det du kan förvänta dig är mycket Göteborgsbeskrivningar och studieatmosfär. Jag blev otroligt inspirerad att plugga! Den här boken är också perfekt för bokcirklar.
Det kan inte bli annat än en full pott. Jag vet inte om Lydia Sandgren kan toppa det här, men vi får verkligen hoppas att hon skriver mera.
Betyg:
0 Kommentarer
Tre kvinnor – Lisa Taddeo
Titel: Tre kvinnor
Originaltitel: Three women
Författare: Lisa Taddeo
ISBN: 9789178110445
Sidantal: 346
Förlag: Atlantis
Språk: Svenska
Format: E-bok
Utgiven: 2019
Handling: ”Lina lever i ett kärlekslöst äktenskap men har inte råd att skilja sig. Sloane är gift med en man som gillar att se henne ha sex med andra män. Maggie inleder ett förhållande med sin high school-lärare.
I åtta år har Lisa Taddeo levt med dessa kvinnor. Hon har följt med i deras vardag, tillbringat tusentals timmar med dem och pratat, mejlat, messat om vad som rör sig i deras liv. Resultatet är en uppslukande bok om kvinnors lust och längtan. Om vilja och väntan, om vad vi ställer upp på mot vår vilja, om det vi inte vågar erkänna att vi vill.
Lisa Taddeo skriver med stor empati och genuin nyfikenhet, långt från de tvärsäkra svar och snabba slutsatser som sociala medier vant oss vid. Tre kvinnor är en berättelse om tre unika kvinnor, som på samma gång handlar om var och en av oss.”
Den här typen av böcker läser jag sällan, men allt jag hörde om boken verkade så intressant. Först såg jag det fina engelska omslaget, sedan såg jag en intervju i SVT:s Babel och plötsligt läste ”alla” den här boken.
Lisa Taddeo berättar om tre olika livsöden, kvinnor som till en början inte har så mycket gemensamt. Under berättelsernas gång märks flera liknande teman. Främst handlar det om kvinnans sexualitet och personliga utveckling. Likväl handlar det om samhällets syn på kvinnor, vilka är förväntningarna?
När man läser om Maggie, Sloane och Lina dras man definitivt med i deras berättelser. Visst har Lisa broderat ut lite extra i kanten, fyllt på med tankar och dialoger för att få berättelsen mera levande och mer lik fiktion, men jag köper det. Ibland kan delar av texten kännas lite som utfyllnad, jag försökte bortse från det när jag läste. Det finns något i alla tre kvinnor berättelser som man kan relatera till. För mig var Lina den som gjorde starkast intryck på mig.
Lisa Taddeo kan med stor precision skriva om kvinnornas händelser, på ett sätt som man tror att hon själv varit med. Det märks att hon har spenderat mycket tid med dem.
Mer än så behöver jag inte nämna, läs boken, du kommer inte bli oberörd.
Betyg:
0 Kommentarer