Samlade verk – Lydia Sandgren

Titel: Samlade verk
Författare: Lydia Sandgren
ISBN: 9789100180409
Sidantal: 689
Förlag:
Albert Bonniers förlag
Språk:
Svenska
Format:
E-bok
Utgiven:
2020
Handling:
”I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

”Samlade verk” är en roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.”

Jag började läsa ”Samlade verk” med en känsla av att det här kommer jag älska eller rata. Det är en ganska tjock bok, det är en debutroman och den har blivit rätt så hypead på senaste tiden.

Till att börja med kan ju nämnas att den här boken kommer inte falla alla i smaken, det kan vi göra klart för oss redan nu. De finns de som kommer att säga att den är seg, lång och med väldigt lite handling. Vissa säger att den är ”för pretto”. Jag förstår hur ni tänker! Det kan kännas lite tungt med stora mängder referensmaterial till filosofi och konst, även om jag inte kände till mycket av det tyckte jag ändå om att sådant fick ta plats.

”Samlade verk” ger mig en påminnelse om hur böcker ska vara. Det är inte alltid så viktigt att det händer något hela tiden, bara man berörs av berättelsen och sugs med. Författaren tog över 10 år på sig att skriva klart boken, vilket man som läsare verkligen förstår och märker. Allt är så otroligt välskrivet och välformulerat. Texten bara löper på ett sätt man sällan får uppleva. Jag bokmärkte mängder av citat.

Martin Berg, Cecilia Wikner och Gustav Becker är de tre fiktiva huvudkaraktärerna som känns som riktiga personer när boken är slut. Att riktigt få gotta ner sig i tre intelligenta människors livsöden är totalt uppslukande. Det blir som en ny nivå av läsning.

Jag väljer att inte berätta destu mera om boken och dess karaktärer, läsupplevelsen får du göra själv. Det du kan förvänta dig är mycket Göteborgsbeskrivningar och studieatmosfär. Jag blev otroligt inspirerad att plugga! Den här boken är också perfekt för bokcirklar.

Det kan inte bli annat än en full pott. Jag vet inte om Lydia Sandgren kan toppa det här, men vi får verkligen hoppas att hon skriver mera.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *