Hittebarnet – Stacey Halls

Titel: Hittebarnet
Originalets titel: The Foundling
Författare: Stacey Halls
ISBN: 9789178355594
Sidantal: 299
Förlag:
Bokfabriken
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2020
Handling:
”Två kvinnor, sammanlänkade med ett barn, och en hemlighet som kommer att förändra allt.

London, 1754. Sex år efter att ha tvingats lämna bort sitt oäkta barn till Foundlingsjukhuset i London, återvänder Bess för att hämta tillbaka dottern Clara hon aldrig känt. Hon fruktar det värsta, att Clara har dött på sjukhuset, och blir chockad när hon får veta att hon redan har hämtat henne. Bess liv vänds upp och ner när hon försöker ta reda på vem som har tagit hennes lilla flicka och varför. I en annan del av London har en ung änka hållit sig isolerad i sitt hus i tio år. När hennes nära vän en ambitiös ung läkare på Foundlingsjukhuset övertalar henne att anställa en barnflicka till sin dotter, är hon tveksam till att släppa in någon i hennes hus och liv. Men hennes förflutna hotar att komma ikapp henne och förstöra hennes noggrant konstruerade värld.”

En berörande berättelse om en mamma som måste överge sin nyfödda dotter, med hopp om att senare kunna få henne tillbaka. Babyn, Clara, lämnas på Foundlingsjukhuset i London, ett sjukhus som funnits påriktigt. Det gjorde boken väldigt intressant, det var obehagligt att läsa om de procedurer som de stackars mammorna hamnade utför då de var tvungna att lämna ifrån sig sina barn.

Claras mamma Bess försöker få tillbaka sin dotter efter sex års sparande, men då hon tar mod till sig och besöker Foundlingsjukhuset är hennes dotter inte kvar. Vem har hämtat henne och varför?

Bess säljer räkor på gatorna, men genom hennes vän Dr. Mead lyckas hon få plats som barnjungru åt en välbärgad änkas dotter. Bess desperation att återfå sin dotter kastar in henne i en svår situation där val som berör moderskapets moral berörs. Vad är det som gör en mor till en mor? Vem har rätt att vara mor? Är det biologiska bandet det starkaste?

Vilken historisk pärla! Jag blev berörd redan från första kapitlet. Bess livsöde och de fantastiska beskrivningarna av ett 1700-tals London var intressant att läsa om. Jag känner med Bess under historiens gång. Hennes familj, bestående av en alkoholiserad bror och en disträ far, gör inte livet lätt för henne. Alla karaktärer var trovärdiga, jag kände sympati och förståelse för dem, samtidigt som ingen var perfekt. Jag ville hela tiden läsa vidare om hur det skulle gå för Bess och Clara. Jag önskade faktiskt att boken skulle varit lite längre och gått ännu mer in på djupet. Vissa händelser hade fått ta större plats i boken, speciellt mot slutet.

Bokfabriken kommer att ge ut Stacey Halls debut ”The Familiars” på svenska 2021, den ser jag framemot att läsa.

Tack till Bokfabriken för recensionsexemplaret!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *