De bästa böckerna 2018!
TOP 10 2018 (ingen numrerisk ordning)
2 Kommentarer
Jultomten och jag – Matt Haig
Förlag: Alfabeta
Sidantal: 301
Handling: ”Ett sagolikt äventyr och tredje delen i Matt Haigs storsäljande serie. Det är inte lätt för Amelia att växa upp som människa i Alvhem. Alvskolan kan vara väldigt enformig och det känns hopplöst när hon inte ens klarar leksakstillverkningsproven. Men när den svartsjuke Påskharen och hans armé av kaniner går till attack för att stoppa julen, måste Amelia, hennes familj och alverna göra allt de kan för att kämpa emot. Snart kan det vara försent!”
2 Kommentarer
Julklappsböckerna 2018
2 Kommentarer
Ormen i Essex – Sarah Perry
Förlag: Albert Bonniers förlag
Sidantal: 429
Handling: ”Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men äktenskapet var inte särskilt lyckligt, och rollen som viktoriansk societetsfru passade aldrig den egensinniga och frihetstörstande Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex, tillsammans med sin socialistiskt orienterade väninna Martha och sin mycket speciella son Francis. De hamnar i den lilla staden Colchester, där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen.Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.”
Många verkar verkligen älska boken och det känns jättetrist att inte ha upptäckt det fantastiska med den. Troligen var det författarens sätt att skriva som gjorde jag jag jämt föll av kälken och tankarna vandrade iväg till helt andra saker än berättelsen. Om du tycker boken verkar intressant så ska du ändå ge den en chans, eftersom jag definitivt är minoritet att inte klicka med den!
2 Kommentarer
Julkalenderbloggstafett – Lucka 21
Anne är en sån otrolig karaktär. Hennes sätt att se på livet är verkligen beundransvärt, hon kan se det vackra i allt. Montgomery beskriver Grönkulla och alla karaktärer på ett så genomtänkt och trovärdigt sätt. Varje årstid är beskriven på de vackraste sätten, Annes tankar och funderingar så intressanta och finurliga och det finns en lite filosofisk anda boken igenom. Jag har aldrig varit något stort fan av klassiker, tvärtom blir jag nästan avskräckt eftersom språket ofta är tungläst och hypen kring klassiker ofta inte lever upp till förväntningarna. Därför blev jag så positivt överraskad av just Anne på Grönkulla. Jag delar med mig av några citat från boken som lite beskriver Montgomerys författarstil:
Tack för att ni läst mitt inlägg i julkalenderbloggstafetten, imorgon ska ni kika in hos Bokhyllan i pepparkakshuset!
4 Kommentarer
Hyllvärmarutmaningen 2018 – så gick den
- Sommarbruden
- Det är något som inte stämmer
- Främlingar på tåg
- Emma
- Röd måne
- 22/11 1963
- Astrid Lindgren
- Tio små negerpojkar
- Egemäktigt förfarande
- Kappsäck full med pengar
- Oväntat besök på Star Street
- John F. Kennedy
0 Kommentarer
Främlingen i huset – Sarah Waters
Förlag: Natur & Kultur
Sidantal: 526
Handling: ”Ute på landsbygden i Warwickshire ligger Hundreds Hall, omgiven av parker och trädgårdar. En gång en av de största och mest imponerande georgianska byggnaderna i trakten, och den välbärgade familjen Ayres hem i över tvåhundra år. Men tiden har gått hårt åt både Hundreds Hall och familjens förmögenhet. När doktor Faraday, en av läkarna i det lilla samhället, kallas dit strax efter andra världskrigets slut för att se till en patient, är det ett gods i förfall som möter honom. Ogräs har tagit över de tidigare så välskötta trädgårdarna, murbruket har lossnat från fasaden och den vackra interiör som gjorde ett outplånligt intryck på honom under ett besök som barn är fuktskadad och på väg att falla sönder.
Nya vindar blåser över England, och de kvarvarande medlemmarna av familjen Ayres, mor, son och dotter, som varit vana vid ett obekymrat liv i de finaste av kretsar, tvingas nu förtvivlat kämpa för att få godset på fötter igen. Men är det bara ekonomiska svårigheter som har drabbat familjen, eller är det något mycket mer olycksbådande som kastar sin mörka skugga över Hundreds Hall?”
En hyllvärmare som jag spontant bestämde mig för att läsa, flera år efter att jag köpt den begagnat på loppis. Jag är inget större fan av historiska romaner, men det är något med den engelska landbygden är så lockande!
Boken är ganska lång, med en ganska ”liten” värld innuti. Därav har författaren ingen brådska att komma till de mer spännande delarna av boken, stämning och karaktärer byggs långsamt men noggrannt upp. Berättelsen kändes ganska seg de första 200 sidorna, mest funderar man vart Waters vill komma och inget egentligen händer. Inte för att det händer så mycket senare heller, men bokens andra halva är betydligt bättre. Waters har ett otroligt sinne för detaljer av de mest udda slag, men på något sätt funkar det.
Huvudkaraktärerna, familjen Ayres och doktor Faraday, lär känna varandra lite genom en slump när Faraday rycker in som doktor åt familjen. Ayres hus, Hundreds Hall, har en gång i tiden varit ett präktigt gods, som nu långsamt vittrat och förfallit. Faraday kan inte låta bli att förfäras, och förundras, över det speciella huset som verkar ruva på många hemligheter.
Det är en väldigt stillsam spökhistoria och en berättelse om klasskillnader i efterkrigstidens England. Hundreds Hall är verkligen en perfekt plats för en riktigt läskig spökhistoria, men Waters föredrar att skildra det så försiktigt att man nästan blir en snudd på frustrerad. Det är inte många spökliga scener på dessa 500+ sidor, jag hade nog önskat att få tempot uppvridet en aning. Trots det, är boken en som lagras i minnet och de inre bilderna av karaktärerna och huset känns så tydliga att det nästan är som att ha läst om riktiga personer och händelser. Slutet gillade jag inte alls. Jag är rätt så kluven, jag både gillade och inte gillade denna bok!
Betyg:
0 Kommentarer
Cyankalium och champagne – Agatha Christie
Förlag: Bonnier Pocket
Sidantal: 207
Handling: ”En skål i champagne – och Rosemary Barton hade fallit ner död vid sin födelsedagsfest på en elegant Londonrestaurang. Ett år senare anordnar hennes man – som misstänker mord – en ny bjudning, på samma ställe, med samma gäster. En tom stol markerar Rosemarys plats vid bordet. Stämningen är laddad. Alla i det mondäna sällskapet, tre män och tre kvinnor, har sitt speciella skäl att minnas henne. Nervöst väntar de att något ska hända. Och något händer verkligen…”
Tio små negerpojkar
0 Kommentarer
Evelyn Hugos sju äkta män – Taylor Jenkins Reed
Förlag: Louise Bäckelin Förlag
Sidantal: 430
Handling: ”Monique är inte direkt på topp. Hennes man har lämnat henne och hennes karriär som reporter har gått i stå. Så när den glamorösa Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo kontaktar henne och vill att Monique ska skriva hennes livs historia så kunde ingen bli mer förvånad än Monique själv.
Varför har Evelyn Hugo valt just henne? Fast besluten att rädda sin karriär träffar hon skandaldrottningen och hör Evelyn Hugo berätta om livet i Los Angeles på 1950-talet och tiden fram tills hon valde att lämna rampljuset i slutet av åttiotalet. Samtidigt som Evelyn berättar om skoningslös ambition, oväntad vänskap och en stor förbjuden kärlek, så börjar Monique känna ett djupt band till skådespelerskan. Men när deras vänskap djupnar inser Monique att det faktiskt finns en anledning till varför Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne.”
2 Kommentarer
Läst i november 2018
Kommentar: En dålig läsmånad! Jag hade inte flyt med läsningen och maxbetyget blev en trea. Inte riktigt vad jag väntat mig. Både The Heir och Then she was gone blev besvikelser, Kappsäck full med pengar var helt okej.
0 Kommentarer