Julkalenderbloggstafett – Lucka 21

 Det har blivit dags att öppna lucka 21 i julkalenderbloggstafetten som Sofies bokblogg ordnar. Jag tar över stafettpinnen efter Lisa på Pedesibibban igår.
 
Temat för i år är ”Bäst 2018”, med fri tolkning. Jag funderade på vilka böcker jag läst i år som blivit favoriter och på författare som verkligen imponerat mig. Det finns författare som är bra och författare som är helt briljanta, sådana som man direkt klickar med. Jag hade svårt att välja vilken bok eller författare jag ville skriva om, så jag valde den första jag spontant kom att tänka på av årets favoriter:
 
 
 
 
Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery
 
Anne på Grönkulla gavs ut 1908 och är den första delen i Anne på Grönkulla-serien. Boken utspelar sig på Prince Edwards Island i östra Kanada. Syskonen Marilla och Matthew börjar vara till åren och behöver hjälp till gården, en pojke hade de tänkt sig. Av ett misstag skickas Anne till dem istället och de besluter sig för att behålla henne. Anne längtar efter ett riktigt hem och livet på Grönkulla får henne att må så bra. Anne har mycket fantasi och har förmågan att se positivt på nästan allt. Ibland blir hon ledsen eller förargad på något, men lika snabbt är det glömt. Hela sitt liv har hon velat ha en bästa vän och det får hon i Diana Barry, en av flickorna på ön. Boken handlar om hur Anne blir hemmastadd på Grönkulla och deras liv i ett ganska litet samhälle.

Anne är en sån otrolig karaktär. Hennes sätt att se på livet är verkligen beundransvärt, hon kan se det vackra i allt. Montgomery beskriver Grönkulla och alla karaktärer på ett så genomtänkt och trovärdigt sätt. Varje årstid är beskriven på de vackraste sätten, Annes tankar och funderingar så intressanta och finurliga och det finns en lite filosofisk anda boken igenom. Jag har aldrig varit något stort fan av klassiker, tvärtom blir jag nästan avskräckt eftersom språket ofta är tungläst och hypen kring klassiker ofta inte lever upp till förväntningarna. Därför blev jag så positivt överraskad av just Anne på Grönkulla. Jag delar med mig av några citat från boken som lite beskriver Montgomerys författarstil:
 
“It’s been my experience that you can nearly always enjoy things if you make up your mind firmly that you will.”
 
“Kindred spirits are not so scarce as I used to think. It’s splendid to find out there are so many of them in the world.”
 
“I’m so glad I live in a world where there are Octobers.”
 
“After all,” Anne had said to Marilla once, ”I believe the nicest and sweetest days are not those on which anything very splendid or wonderful or exciting happens but just those that bring simple little pleasures, following one another softly, like pearls slipping off a string.”
 
“People laugh at me because I use big words. But if you have big ideas, you have to use big words to express them, haven’t you?”
 
“Oh, it’s delightful to have ambitions. I’m so glad I have such a lot. And there never seems to be any end to them– that’s the best of it. Just as soon as you attain to one ambition you see another one glittering higher up still. It does make life so interesting.”
 
“You may tire of reality but you never tire of dreams.”
 
”The night was clear and frosty, all ebony of shadow and silver of snowy slope; big stars were shining over the silent fields; here and there the dark pointed firs stood up with snow powdering their branches and the wind whistling through them.”
 
“It was November–the month of crimson sunsets, parting birds, deep, sad hymns of the sea, passionate wind-songs in the pines. Anne roamed through the pineland alleys in the park and, as she said, let that great sweeping wind blow the fogs out of her soul.”
 
Jag läste boken på våren och jag minns ännu hur jag uppiggad jag blev att läsa. Man blir bara på gott humör av att läsa om alla fina miljöbeskrivningar och om Annes missöden och roligheter.

Tack för att ni läst mitt inlägg i julkalenderbloggstafetten, imorgon ska ni kika in hos Bokhyllan i pepparkakshuset!


4 kommentar på “Julkalenderbloggstafett – Lucka 21”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.