Piskan – Patricia Highsmith

Titel: Piskan
Originalets titel: A suspension of mercy
Författare: Patricia Highsmith
ISBN: 917008307X
Sidantal: 236
Förlag:
Askild & Kärnekulls
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
1973 (original 1965)
Handling:
”Sydney Bartleby has killed his wife, Alicia—at least he has thought about it, compulsively, over and over again, plotting schemes, designing escapes, forging alibis. Of course he has; he’s a mystery-script writer. But when Alicia takes a long, unannounced vacation, Sydney seizes the opportunity to perfect his artistic method.

With her characteristic precision and unrivaled sensitivity to the inner tremblings of human character, Patricia Highsmith shockingly portrays Sydney’s descent into the treacherous world of his own fictions. Once again Highsmith proves herself to be a master at depicting the unsettling forces that boil beneath the surface of everyday life.”

Ni fick handlingstexten på engelska den här gången eftersom den var svår att få tag på på svenska. Jag blev lite förvånad över att Piskan inte verkar ha varit i tryck sedan 80-talet, men det finns omkring tjugo exemplar på Bokbörsen. Mitt exemplar kostade 0,50€ på loppis och oj, vad bra spenderade pengar det var! Originalutgåva från 1973. Jag blev lite nyfiken på Highsmiths författarskap, det finns en hel del att läsa. Tidigare har jag läst Främlingar på tåg, som jag först inte tyckte särskilt mycket om, men som i efterhand har fått ett rejält lyft, särskilt efter att jag har sett filmatiseringen av Alfred Hitchcock. Carol var en stark fyra i betyg, läsvärd och vacker!

I Piskan möter vi Sydney och Alicia, ett gift par som flyttat ut på vischan till ett litet mysigt hus, med bara en tant som grannsällskap. Alicia och tanten börjar umgås allt mer, medan Sydney drar sig undan för att skriva. Mycket bubblar under ytan, men Alicia och Sydney biter ihop. Tills Alicia meddelar att hon vill åka bort ett slag. På obestämd tid. Sydney misstycker inte. När hon är borta blir han bara mer inne i sitt skrivande för en ny TV-serie och börjar fantisera om att han tagit livet av Alicia. Genom sitt skådespel får han inspiration till skrivandet, men linjerna mellan fantasi och verklighet börjar bli suddigare.

Omgivningen börjar också ha egna teorier och misstankar om Alicias försvinnande och Sydneys märkliga beteende. Allt laddar upp till slutet – kommer Alicia tillbaka och hur kommer allt att sluta för det gifta paret?
En perfekt psykologisk spänningsroman! Jag älskar den minimala stilen med få karaktärer, välgenomtänkta dialoger och stämningen i berättelsen. För ovanlighetens skull gillar jag både intrig och stämning! Jag ville hela tiden läsa vidare och Highsmith slösar ingen tid på onödiga utsvävningar. Koncentrerat och snyggt, precis som en Hitchcock-film. Det som Highsmith lyckas med är att få karaktärer osympatiska men ändå intressanta och mångbottnade.

Tidigare läst av författaren:

Betyg:


En kommentar på “Piskan – Patricia Highsmith”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *