Carol – Patricia Highsmith

 
Titel: Carol

Författare: Patricia Highsmith
Språk: Svenska
Sidantal: 297

Förlag: Modernista

Format: Pocket
ISBN: 9789177016656
Utgiven: 2017 (original 1952)

Handling: ”Therese Belivet, 19, drömmer om att bli scenograf och jobbar extra i en leksaksaffär. En dag expedierar hon en elegant kvinna och tillsammans hittar de en julklapp åt kvinnans dotter. Kvinnans namn är Carol Aird. Therese får impulsen att skicka henne ett julkort, vilket blir början på en passionerad kärleksaffär – men som också gör att Carol riskerar förlora vårdnaden av sin dotter. Maken har hyrt en privatdetektiv som förföljer kvinnorna och buggar dem.”

 
Carol utkom 1952 med namnet The price of salt och under pseudonymen Claire Morgan. Senare trycktes den igen, med författarens riktiga namn, Patricia Highsmith. Ni kanske känner igen hennes namn från thrillern Främlingar på tåg (som för övrigt finns på min Hyllvärmarutmaning 2018).
 
Jag älskar 50-tals känslan i boken och berättelsen fångade ganska snabbt in mig. Therese känns naiv, ung och ännu osäker på vem hon är, det gör boken trovärdig. Första sidorna berättar om Therese arbete på varuhuset, närmast bestämt leksaksavdelningen, på ett sätt som direkt gav bilden av arbetande kvinnor på den tiden.
 
Jag tycker att Highsmith är en mycket skicklig författare. Hennes porträttering av Carol är också väldigt mitt i prick. Det finns inga klichér i boken och inga perfekta karaktärer. Carol Aird är så isande sval, men man märker att hon under ytan är mycket mer. Therese och Carols kärleksaffär exploderar inte, den smyger sig på, så långsamt att man nästan plågas lite.
En mycket läsvärd bok som säkert väckte en viss uppståndelse när den utkom första gången. Den håller än idag. Det enda jag inte riktigt gillade var privatdetektiv-händelserna, de kändes lite för krystade. Men jag fick definitivt mersmak för Patricia Highsmith och beundrar Carol som helhet. Vacker, intelligent, smakfull.
 
 

Några bra citat från boken, på engelska:

 
“My angel,” Carold said. ”Flung out of space.”
 
“I feel I stand in a desert with my hands outstretched, and you are raining down upon me.”
 
“What was it to love someone, what was love exactly, and why did it end or not end? Those were the real questions, and who could answer them?”
 
“I feel I am in love with you, and it should be spring. I want the sun throbbing on my head like chords of music. I think of a sun like Beethoven, a wind like Debussy, and birdcalls like Stravinsky. But the tempo is all mine.”
 

 
Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:
 


2 kommentar på “Carol – Patricia Highsmith”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *