Främlingar på tåg – Patricia Highsmith

 
Titel: Främlingar på tåg

Författare: Patricia Highsmith
Språk: Svenska
Sidantal: 311

Förlag: Forum

Format: Inbunden
ISBN: 9137061917
Utgiven: 1976 (original 1950)

Handling: ”Främlingar på ett tåg är en av den amerikanska litteraturens mest klassiska debutromaner. Guy Haines är på väg med tåg för att skilja sig från sin otrogna fru. Där möter han Bruno Anthony – som föreslår att de »utbyter mord« med varandra. Den spiral som därmed igångsätts hör till de rysligare i 1900-talslitteraturen, vilket inte minst Alfred Hitchcock insåg och använde boken för en av hans mest klassiska filmer.”

 
Efter att ha läst Carol av Hightsmith tidigare fick jag mersmak för hennes skrivande. Just denna utgåva av Främlingar på tåg (i nytugåvan heter den Främlingar på ett tåg) köpte jag för ynka 50 cent på loppis. Fast boken nu inte föll mig helt i smaken var det ingen större förlust.
 
Boken är Highsmiths debutroman och har filmatiserats av Alfred Hitchcock 1951. Jag hade ganska höga förväntningar på berättelsen som följer Guy och Bruno, huvudkaraktärerna som blir bekanta på ett tåg. Bruno är mycket intresserad av mord och ”skämtsamt” försöker få Guy med på att byta mord, dvs. utföra ett mord åt varandra. Den perfekta alibin, de känner inte varandra. Guy kan inte låta bli att fascnieras av Bruno, även om Bruno väcker avsky hos honom. Det finns en klaustrofobisk och lite ”psykotisk” känsla boken igenom.
 
Den är till en viss del förutsägbar men också väldigt mörk. Jag väntade på någon stor ”plot” som aldrig riktigt kom. Det fattades något. Den känns ibland lite ostadig i händelserna.
 
Tidigare läst av författaren:
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *