Nya house editions av Harry Potter!

 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram

Mischief managed! Swipe ?for the covers for the NEW House Editions of Harry Potter and the Prisoner of Azkaban! Look at the glorious, house-related details in each crest. Out 13th June 2019 in hardback and paperback ahead of the 20th anniversary, TAP on the posts to PRE-ORDER the hbks NOW to get an exclusive house pin! (UK, ROI, AU and NZ only due to competition laws). ♥️??? – comment below with which house you’re in! … All books in the series will be released as House Editions – dates have yet to be announced. The House Editions alternate between black and house colours for the paperbacks and hardbacks to create a beautiful set for your bookshelf! … #harrypotterandtheprisonerofazkaban #prisonerofazkaban

Ett inlägg delat av Bloomsbury Publishing (@bloomsburypublishing) 25 Jan 2019 kl. 3:03 PST

Bloomsbury Publishing har idag visat omslagen på de nya elevhemsutgåvorna av Harry Potter, nästa på tur att ges ut är Harry Potter and the Prizoner of Azkaban! Jag samlar på Ravenclaw-utgåvorna och ser framemot 13.6.2019 då följande bok släpps. De är SÅ fina!

0 Kommentarer

For better and worse – Margot Hunt

 
 

Titel: For better and worse

Författare: Margot Hunt
Språk: Engelska

Förlag: MIRA Books
Sidantal: 336

Format: Häftad
ISBN: 9781911077930
Utgiven: 2018

Handling: ”On their first date back in law school, Natalie and Will Clarke bonded over drinks, dinner and whether they could get away with murder. Now married, they’ll put the latter to the test when an unchecked danger in their community places their son in jeopardy. Working as a criminal defense attorney, Nat refuses to rely on the broken legal system to keep her family safe. She knows that if you want justice…you have to get it yourself.Shocked to discover Nat’s taken matters into her own hands, Will has no choice but to dirty his, also. His family is in way too deep to back down now. He’s just not sure he recognizes the woman he married. Nat’s always been fiercely protective, but never this ruthless or calculating. With the police poking holes in their airtight plan, what will be the first to fall apart: their scandalous secret–or their marriage?”

 
En lättläst thriller med bra tempo!
Natalie och Will är båda advokater, tillsammans har de sonen Charlie. När de finner att Charlie inte längre går säker tar de lagen i sina egna händer. Natalie jobbar som försvarsadvokat och hon är övertygad om att för att få saker gjorda kan man inte räkna med polisen och det korrupta rättssystemet. Will håller inte riktigt med, men tyvärr blir han snabbt också inblandad i Natalies planer. Nu måste de hålla ihop, och hålla sina tidslinjer och alibin i schack. Det är inte så lätt som man skulle kunna tro.
 
Utan att avslöja mycket mer än så om ploten tycker jag att boken var väldigt spännande. Kapitlen slutade ofta i ”cliffhangers” och handlingen gick snabbt vidare. Hur allt skulle sluta för Natalie, Will och Charlie höll mig fången ända till slut. Natalie och Will är som karaktärer ganska unlikeable, något som inte är helt ovanligt i den här typen av böcker. Jag kunde inte ritkigt sympatisera med dem, och ärligt talat så gjorde de en hel del riktigt korkade grejer. Men kanske det var just det som gjorde berättelsen underhållande. Jag gillade inte riktigt bokens slut och upplösning, men tycker den var läsvärd och en bladvändare. Läs den här om du gillar thrillers!
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


0 Kommentarer

Internet är trasigt: Silicon Valley och demokratins kris – Martin Gelin, Karin Pettersson

 

Titel: Internet är trasigt: Silicon Valley och demokratins kris

Författare: Martin Gelin, Karin Pettersson
Språk: Svenska

Förlag: Natur & Kultur
Sidantal: 300

Format: Inbunden
ISBN: 9789127158856
Utgiven: 2018

Handling: ”Silicon Valleys drömmande visionärer skulle rädda demokratin och frälsa världen, men istället har deras uppfinningar banat väg för en antidemokratisk revolution som nu tycks hota hela vår mänskliga civilisation. Vad var det som gick så fel?

Med den globala vågen av antidemokratisk högerpopulism måste Silicon Valley-företagen fråga sig vilken roll de själva har haft i den här utvecklingen. För tio år sedan tycktes världen röra sig i en ostoppbar riktning mot mer demokrati, öppenhet och tolerans. Nu tycks land efter land gå åt motsatt håll.

Martin Gelin och Karin Pettersson besöker USA:s ledande tech-företag – Facebook, Google, Twitter – och intervjuar de ledande experterna i den amerikanska debatten om medier, demokrati och ny teknik, från Cambridge till Palo Alto, för att få en djupare förståelse av de enorma utmaningar som nu väntar oss. Hur kan vi göra internet och sociala medier till verktyg som främjar demokratin?”

En så intressant bok! Martin Gelin och Karin Pettersson gör ett utmärkt jobb att förklara problematiken med Facebook, Google, Twitter och Youtube på ett sätt som alla förstår. När internet fick sin framfart (och senare sociala medier) trodde man att demokratin bara skulle bli bättre, nu hade alla tillgång till information på ett helt annat sätt, enklare än tidigare. Men förstås finns det så många baksidor; fakenews, propaganda, trollarméer (ett lite roligt begrepp som ofta förekommer i boken), fakekonton, bottar och påverkan på valresultat. Mycket av det som kom upp kände jag till från tidigare, t.ex. Rysslands inblandning med Trump, men mycket var också nytt och ögonöppnande för mig.

Att Facebook har anställda psykologer för att göra innehållet så beroendeframkallande som möjligt är säkert ingen chock för någon, dock tyckte jag att studien med råttor var riktigt intressant. Råttor som lärde sig att få mat genom att trycka på en knapp blev beroende av knappen, eftersom man inte vet vad utkomsten blir, ibland får man lite mat, ibland ingenting och ibland mycket. Kring det är just sociala medier byggda (och även spelberoende), att man aldrig vet vad som ska hända till näst när man ”loggar in”. Twitter använder medvetet någon sekund på att ”ladda”, så att användaren ska vänta och spänna sig för vad som kommer att finnas när sidan laddat färdigt. Allt är medvetet gjort. Värst är ändå att t.o.m. på YouTube Kids, som YouTube gjorde i ett försök att ”skydda” barn från videon som inte är bra för dem att se, dyker det upp videon om att jorden är platt och att månlandningen är en bluff. Det är helt enkelt ”omöjligt” för alla dessa storföretag att hantera innehållet som användarna laddar upp. Varför? Det är det hela deras affärsmodell bygger på; ju mer klicks destu mera annonsintäkter (miljarder).

Vissa saker upprepades lite för ofta, men överlag tycker jag boken var läsvärd och jag kan verkligen rekommendera den. Jag tror vi alla behöver stanna upp och tänka till ibland, vi behöver vara medvetna om de plattformar vi använder och hur de kan påverka oss själva och andra.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


0 Kommentarer

The 7½ deaths of Evelyn Hardcastle – Stuart Turton

 
Titel: The 7½ deaths of Evelyn Hardcastle

Författare: Stuart Turton
Språk: Engelska

Förlag: Sourcebooks Landmark
Sidantal: 438

Format: Inbunden
ISBN: 9781492657965
Utgiven: 201

Handling: Evelyn Hardcastle will be murdered at 11:00 p.m.
There are eight days, and eight witnesses for you to inhabit.
We will only let you escape once you tell us the name of the killer.
Understood? Then let’s begin…

Evelyn Hardcastle will die. Every day until Aiden Bishop can identify her killer and break the cycle. But every time the day begins again, Aiden wakes up in the body of a different guest. And some of his hosts are more helpful than others…”

 
Vilken bok alltså! Jag ville ha just den här utgåvan, inbunden med fina detaljer innanför, så jag rotade fram den med ISBN från Adlibris. Efter att ha läst Evelyn Hugos sju äkta män funderade jag vad det egentligen var med just namnet Evelyn och nummer sju, ett roligt sammanträffande.
 
Boken har en del Cluedo och Agatha Christie-vibes. Det står aldrig beskrivet i vilken tidsålder vi befinner oss, men man får en Downton Abbey-känsla, lite 1920-tal. Det hela startar upp när Aiden Bishop, bokens huvudkaraktär, befinner sig i någon annans kropp och kan inte minnas varför han är där, eller vem han är. Han minns sitt namn, men inte mycket mer än så. Förvirrad tar han sig igenom den första dagen på herrgården Blackheath, när han vaknar upp är han igen en annan person. Samma dag har startat om pånytt! Ett mord har begåtts, och Aiden ska med hjälp av de personer han befinner sig i försöka ta reda på vem mördaren är. Alla värdar har sina egna personlighetsdrag och Aiden kämpar mellan deras personligheter och sin egen, som känns allt mer bortblekt för varje värd.
 
Det bästa är om man vet så lite om berättelsen som möjligt på förhand. Jag älskar som sagt böcker med någon form av tidsresa-aspekt och därför fastnade jag i handlingen. Jag var mäkta imponerad av denna debutförfattares förmåga att få alla detaljer att hålla ihop, dag efter dag. En av Aidens värdar var överviktig och jag gillade inte författarens sätt att överdriva och nästan karikera hur det kändes att vara i den kroppen. På något sätt fick jag en känsla av att författarens egna tankar om överviktiga personer sken igenom, och vackert var det inte.
 
Jag var helt naglad till berättelsen, ungefär halva boken. Sedan blev det svårare och rörigare, det gäller att verkligen ha tid när man läser. Ju mer man kommer ihåg detaljer, destu bättre känns berättelsen. Det är ett ganska komplext mysterium, som inte vann på att ha väldigt osannolika händelser mot slutet, men som trots allt var en väldigt läsvärd och underhållande bok som fastnar i ens tankar efteråt.
 
Originaltiteln på boken var ”The seven deaths of Evelyn Hardcastle”. Om någon vet varför den plöstligt heter 7½ så kommentera gärna.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:


2 Kommentarer

The way past winter – Kiran Millwood Hargrave

 
Titel: The way past winter

Författare: Kiran Millwood Hargrave
Språk: Engelska

Förlag: Chicken house
Sidantal: 256

Format: Inbunden
ISBN: 9781911077930
Utgiven: 2018

Handling: ”When Mila’s brother disappears, she believes he’s been taken by the Bear, a hooded stranger of legend who sought shelter at their home. Mila and her sisters follow his trail into the frozen north, determined to find a way past winter and bring their brother home.”

 
Ännu en julklappsbok läst! Som dessutom utspelar sig vintertid.
 
Berättelsen handlar om fyra syskon som bor tillsammans i ett land där vintern inte försvinner. Det har gått många år sedan våren kommit och det är tungt för hela befolkningen. Under en kall vinterkväll försvinner Oskar, samtidigt som ett mycket skumt gäng män besöker syskonens hus. Sanna, den äldsta av systrarna, är säker på att Oskar for frivilligt, medan Pípa och Mila inte alls tror på det. De tre systrarna söker sig norrut för att leta efter sin bror, där träffar Mila en magiker som berättar att Oskar inte lämnade dem frivilligt. Tillsammans börar äventyret att hitta Oskar och ta reda på sanningen.
 
En ganska vintermysig bok med trevliga beskrivning av vinter i en fantasyaktig miljö som känns lite som Norden. Första halvan av boken är bäst, medan deras färd mot Oskar ibland är lite hoppig och otydlig. Boken var snabbläst och ibland en snubb på för snabb i berättartakten.
Omslaget och hela layouten på boken är jättefin!
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


2 Kommentarer

Nyårstaggen 2019

Jag blev taggad av Bokugglor att göra nyårstaggen. Jag brukar vara lite dålig på nyårslöften, men ett försök får man göra!

1. En klassiker jag lovar att läsa
Anne på Grönkulla del 3: Drömmens uppfyllelse

2. En påbörjad bokserie jag lovar att avsluta
Inget löfte här, jag läser mest fristående böcker och de serier jag ibland läser har många delar kvar.

3. En bokserie jag lovar att påbörja
Inget löfte här.

4. En författare (som jag inte läst tidigare) jag lovar att läsa något av
Shari Lapena verkar skriva jätteintressanta deckare/thrillers, jag ser framemot att läsa An unwated guest. Kanske också A stranger in the house och The couple next door.

5. En bok jag lovar att läsa om

Harry Potter och den flammande bägaren, om den utkommer som illustrerad version 2019 (hoppas!).

6. En genre jag läst lite/inget av och lovar att utforska
Facklitteratur! Jag läser otroligt lite faktaböcker och tror det skulle vara kul att läsa mera sånt.

7. Ett seriealbum jag lovar att läsa

Book love av Debbie Tung. Ett seriealbum om kärleken till böcker, passar mig perfekt.
 

8. En novell jag lovar att läsa
Jag läser väldigt lite noveller, så jag lovar att läsa minst en novell under 2019, vilken det blir återstår att se.

9. En bok som behandlar ett tufft men viktigt ämne jag lovar att läsa

Kind of coping av Marzi Wilson handlar om ångest, med en lite humoristisk ton, den ska jag definitivt läsa.

10. En länge ägd oläst bok jag lovar att läsa
Det bästa av allt av Rona Jaffe har jag haft länge i bokhyllan, den vill jag snart läsa. Handlar om kvinnor jobbar på ett förlagshus i 50-talets New York (boken är också skriven på 50-talet).

11. En debut jag lovar att läsa
The 7½ deaths of Evelyn Hardcastle av Sturart Turton, verkar vara en riktigt bra deckare.

12. En bok eller bokserie (som jag tidigare gett upp/dömt ut) jag lovar att ge en ny chans
Har jag gett upp så har jag verkligen gett upp, då läser jag inte boken eller fortsätter med serien. Det finns så mycket bra att läsa så man ska inte tvinga sig igenom sånt som inte känns riktigt bra.

13. Tagga några andra!
Jag taggar alla som vill göra taggen!


En kommentar

Just before I died – S.K. Tremayne

 
Titel: Just before I died

Författare: S.K. Tremayne
Språk: Engelska

Förlag: Harper Collins
Sidantal: 384

Format: Inbunden
ISBN: 9780008105884
Utgiven: 2018

Handling: ”How long can they keep you in the dark? It was just a patch of ice. Just a bit of bad luck. But it was nearly enough to kill Kath Redway, spinning her car into Burrator Reservoir in the beautiful Dartmoor National Park. Miraculously, Kath escapes her accident with a few bruises and amnesia. She is shocked but delighted to be back in her remote moorland farmhouse with her handsome husband Adam, and her shy, gifted daughter Lyla. She’s alive! But her family is not so delighted. Her husband is cold, even angry. Her daydreaming daughter talks ever more strangely, about a ’man on the moor’. Then, as chilling fragments of memory return, Kath realizes her ’accident’ was nothing of the kind. And now her life collapses into a new world of darkness, menace, and terror.”

 
Recensionsbilden fick porträttera vad jag gjorde när jag läste boken; juldagen ägnades åt denna bok samt min favoritkonfekt Paradis! Boken var en julklapp, jag har sett framemot att läsa något nytt av S.K. Tremayne eftersom debuten Istvillingar verkligen imponerade. Andra boken, The Fire Child (Eldpojken), var läsvärd även om den inte kunde toppa föregångaren.
 
Det tar en liten stund att komma in i rätt stämning eftersom hed-områden inte hör till miljöer som finns i min närhet eller som jag är särskilt bekant med. Tremayne brukar vara en mästare på miljöbeskrivningar, och till slut börjar jag också se framför mig alla dessa våtmarker i Dartmoor, England.
 
Kath minns inte vad som hände dendär dagen den 30 december när hennes bil hamnade i vattnet i Burrator reservoaret, var det verkligen ett självmordsförsök? Kath lider av tillfällig minnesförlust men läkarna säger att minnen sakta ska återkomma. Och det gör det, under tiden tampas hon med sin man Adam som beter sig märkligt och att göra vardagen så normal som möjligt för hennes dotter Lyla. Lyla har ingen diagnos, men Kath misstänker Aspergers syndrom. Lyla säger saker om Kaths olycka som får Kath att oroa sig… men kan man lita på det Lyla säger, och varför är Adam så avvisande?
 
Jag är inte riktigt säker om alla bitar riktigt föll på plats när ploten började nystas upp. För mig blev mycket väldigt osannolikt, omöjligt att lista ut på förhand och ibland kändes det som om jag läste skriptet av en såpopera. Tremayne lyckas med det han brukar; fånga läsaren så att man måste läsa vidare,  fantastiska miljöbeskrivningar och karaktärer som det inte går att lita på. Men någonstans på vägen så blev allt alldeles för överdrivet och händelserna stämde på något sätt inte in. Jag gillade inte heller hur mycket svordomar och obehagligt språk (våld, djurstyckning, sex) som förekom, kanske i ett försök att få boken ”råare”, något som var totalt onödigt!
 
Jag har en lite förvirrad känsla efter att ha läst boken och kan inte annat än att vara besviken. Jag hade mycket höga förväntningar och hoppas att Tremayne återgår till det receptet han skapade Istvillingar med.
 
Tidigare läst av författaren:
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:

0 Kommentarer

Alla lästa böcker år 2018

 
Årets bästa bok: 22/11 1963 av Stephen King, Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery, Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson, Neverworld av Marisha Pessl (måste sluta lista nu!)
Årets sämsta bok: Sommarbruden av Marita Conlon-McKenna
Årets författarupptäckt: Shirley Jackson, Inger Edelfeldt
Årets överraskning: Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery (trodde inte den skulle vara så bra som den var)
Årets besvikelse: Ormen i Essex av Sarah Perry
Årets bästa deckare/thriller: Six stories av Matt Wesolowski
Årets bästa skräck/spök: Hemsökelsen på Hill House av Shirley Jackson
Årets bäst YA-bok: Neverworld av Marisha Pessl
Årets bästa graphic novel: Quiet girl in a noisy world av Debbie Tung
Årets bästa barn-/middlegrade-bok: Mortina av Barbara Cantini
Årets snyggaste omslag: Meddling Kids av Edgar Cantero
Serier avslutade: Ivy Pocket-trilogin av Caleb Krisp, Jultomten-trilogin av Matt Haig (om det inte kommer flera förstås?)
 
Antal böcker lästa på svenska: 51
Antal böcker lästa på engelska: 31
Antal hyllvärmare lästa: 13 (varav 10 fanns med i Hyllvärmarutmaningen 2018)
Antal biblioteksböcker lästa: 5
Antal recensionsexemplar lästa: 8
 
Vilket läsår det har varit! Jag hade som mål att läsa 50 böcker i år, men lyckades hinna med 82 stycken. I gårdagens inlägg fick ni ta del av mina favoriter från det gånga året. För år 2019 blir det ett blygsamt mål, 30 böcker, eftersom jag kommer ha väldigt mycket att göra. Vi får se hur det går!

En kommentar

Läst i december 2018

 
Antal böcker sammanlagt: 8

På svenska: 7
På engelska: 1
Antal sidor: 2,874 sidor
Antal hyllvärmare lästa i hyllvärmarutmaningen 2018: 0
Månadens bästa: Evelyn Hugos sju äkta män
Månadens sämsta: Ormen i Essex
Månadens finaste omslag: Ormen i Essex

Kommentar: Jag är så glad att jag hann läsa såhär mycket! Jag älskade verkligen Evelyn Hugos sju äkta män, som var ett överraskningsrec-ex av Louise Bäckelin förlag.

Lite julig läsning fick det också bli, alla tre böcker i julserien av Matt Haig.
En Agatha Christie-bok brukar jag alltid läsa när jag inte riktigt vet vad jag vill läsa.
Sarah Waters Främlingen i huset hade dammat i min bokhylla i många år, så det var på tiden att jag läste den!
Årets sista bok blev Just before I died som inte alls var så bra som jag hoppats (och Ormen i Essex ska vi inte ens prata om hur besviken jag blev).

0 Kommentarer