Internet är trasigt: Silicon Valley och demokratins kris – Martin Gelin, Karin Pettersson

 

Titel: Internet är trasigt: Silicon Valley och demokratins kris

Författare: Martin Gelin, Karin Pettersson
Språk: Svenska

Förlag: Natur & Kultur
Sidantal: 300

Format: Inbunden
ISBN: 9789127158856
Utgiven: 2018

Handling: ”Silicon Valleys drömmande visionärer skulle rädda demokratin och frälsa världen, men istället har deras uppfinningar banat väg för en antidemokratisk revolution som nu tycks hota hela vår mänskliga civilisation. Vad var det som gick så fel?

Med den globala vågen av antidemokratisk högerpopulism måste Silicon Valley-företagen fråga sig vilken roll de själva har haft i den här utvecklingen. För tio år sedan tycktes världen röra sig i en ostoppbar riktning mot mer demokrati, öppenhet och tolerans. Nu tycks land efter land gå åt motsatt håll.

Martin Gelin och Karin Pettersson besöker USA:s ledande tech-företag – Facebook, Google, Twitter – och intervjuar de ledande experterna i den amerikanska debatten om medier, demokrati och ny teknik, från Cambridge till Palo Alto, för att få en djupare förståelse av de enorma utmaningar som nu väntar oss. Hur kan vi göra internet och sociala medier till verktyg som främjar demokratin?”

En så intressant bok! Martin Gelin och Karin Pettersson gör ett utmärkt jobb att förklara problematiken med Facebook, Google, Twitter och Youtube på ett sätt som alla förstår. När internet fick sin framfart (och senare sociala medier) trodde man att demokratin bara skulle bli bättre, nu hade alla tillgång till information på ett helt annat sätt, enklare än tidigare. Men förstås finns det så många baksidor; fakenews, propaganda, trollarméer (ett lite roligt begrepp som ofta förekommer i boken), fakekonton, bottar och påverkan på valresultat. Mycket av det som kom upp kände jag till från tidigare, t.ex. Rysslands inblandning med Trump, men mycket var också nytt och ögonöppnande för mig.

Att Facebook har anställda psykologer för att göra innehållet så beroendeframkallande som möjligt är säkert ingen chock för någon, dock tyckte jag att studien med råttor var riktigt intressant. Råttor som lärde sig att få mat genom att trycka på en knapp blev beroende av knappen, eftersom man inte vet vad utkomsten blir, ibland får man lite mat, ibland ingenting och ibland mycket. Kring det är just sociala medier byggda (och även spelberoende), att man aldrig vet vad som ska hända till näst när man ”loggar in”. Twitter använder medvetet någon sekund på att ”ladda”, så att användaren ska vänta och spänna sig för vad som kommer att finnas när sidan laddat färdigt. Allt är medvetet gjort. Värst är ändå att t.o.m. på YouTube Kids, som YouTube gjorde i ett försök att ”skydda” barn från videon som inte är bra för dem att se, dyker det upp videon om att jorden är platt och att månlandningen är en bluff. Det är helt enkelt ”omöjligt” för alla dessa storföretag att hantera innehållet som användarna laddar upp. Varför? Det är det hela deras affärsmodell bygger på; ju mer klicks destu mera annonsintäkter (miljarder).

Vissa saker upprepades lite för ofta, men överlag tycker jag boken var läsvärd och jag kan verkligen rekommendera den. Jag tror vi alla behöver stanna upp och tänka till ibland, vi behöver vara medvetna om de plattformar vi använder och hur de kan påverka oss själva och andra.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *