Emily, Emily och hennes vänner, Emily på egna vägar, Emily gör sitt val – L.M. Montgomery

Titlar: Emily, Emily och hennes vänner, Emily på egna vägar, Emily gör sitt val
Författare: L.M. Montgomery
ISBN: 9119274122, 911927422X, 9119274327, 9119274424
Sidantal: 279, 253, 267, 303
Förlag:
Norstedts
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgivna:
1993 (original 1923, 1925, 1927)
Handling:
”Elvaåriga Emily är föräldralös och känner sig mycket ensam i världen. Till råga på allt drar hennes släktingar lott om vem som skall ta hand om henne. Tillsammans med sin katt Sturska Sara hamnar hon på Månvik, den vackra gamla släktgården där hennes mor en gång växte upp. Med sin frimodighet och humor upptäcker hon snart ett spännande liv, fyllt av oväntade upplevelser och människor.”

I skuggan på succén med Anne på Grönkulla finns faktiskt ett annat mästerverk av författarinnan L.M. Montgomery, en serie med mera mörker men med lika livfulla och vackra beskrivningar av människors egenskaper och drömlika naturskildrningar, inte helt olik det vi läst om på Grönkulla.

Emily-böckerna är tre till antalet på engelska; Emily of New Moon, Emily Climbs och Emily’s Quest. På svenska spred man ut böckerna till fyra.

Första engelska utgåvan av Emily of New Moon, 1923.

Emily Starr förlorar sin pappa och hamnar hos släktingar på Månvik, en gård där moster Elisabet, moster Laura och kusin Jimmy bor. Moster Elisabet är den som styr och ställer, hon är mycket sträng med Emily och jag har bitvis riktigt jobbigt att läsa om den stackars flickan. Men Emily är stark och envis, hon hittar sätt att klara av vardagen i Månvik.

Emily får vänner; Ilse, Teddy och Perry som alla är bra på olika saker och har egna familjebekymmer. I den lilla byn där Emily bor börjar både miljöerna och karaktärerna bli hemvana ju längre fram vi kommer. Emily växer upp och för varje år intensifieras hennes skrivande. Moster Elisabet tycker det är skam att skriva och Emily håller sina alster hemliga.

Emily vill inget hellre än få sina texter publicerade. Igenom serien kommer både framsteg och hinder. Det blir också en hel del kärleks- och vänskapsbekymmer, sorg, död och allt vad som bara kan tänkas höra till för en flicka ute på landsbygden på tidigt 1900-tal. Det blir också en hel del humor, sarkasm och roliga händelser, små äventyr som Emily råkar ut för.

Berättelserna är ändå tidlösa, det finns alltid att känna igen sig i. Emily ska på ingetvis jämföras med Anne Shirley, men deras drömmande finns skildrat på ett liknande sätt. Det var något jag tyckte allra mest om med boken. Speciellt när livet blir svårt, då får man ta till fantasin och fly undan den grymma verkligheten.

Emily som författare är spännande och intressant att följa. Alla fyra böcker gjorde mig mera fäst vid berättelserna än jag känt med Anne (där första boken var starkast). Emily har en mörkare och allvarligare sida, men hon är så levande att man kunde tro att Montgomery skrivit om sig själv. Jag både skrattade och fällde en tår genom böckerna och jag vidhåller att L.M. Montgomery är en av de bästa författarna genom tiderna. De här böckerna hör till de bästa jag någonsin läst.

Hoppas den svenska utgivningen kommer igång igen, de senaste svenska utgåvorna var från 1993. Med snyggare omslag kan man också hoppas, mina utgåvor var verkligen inga skönheter som inbjöd till läsning.

En av de engelska utgåvor av Emily of New Moon som finns i tryck för tillfället.

Tidigare läst av författaren:
Anne på Grönkulla
Vår vän Anne
Drömmens uppfyllelse
Anne på egen hand

Betyg, hela serien:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *