Sanningen om fallet Harry Quebert – Joël Dicker

Titel: Sanningen om fallet Harry Quebert
Författare: Joël Dicker
ISBN: 9789146224242
Sidantal: 493
Förlag:
Wahlström & Widstrand
Språk:
Svenska
Format:
E-bok
Utgiven:
2014
Handling:
”New Hampshire, sommaren 1975. En ung kvinna vid namn Nola Kellergan försvinner under oklara omständigheter och hennes förmultnade kropp återfinns inte förrän 2008, trettiotre år senare, när den påträffas nergrävd i den berömde författaren Harry Queberts trädgård. Bredvid Nolas kvarlevor hittar poliserna dessutom en kopia av manuskriptet till Queberts berömda genombrottsroman Roten till det onda. Quebert fängslas och anklagas för mordet, men till hans hjälp kommer hans före detta elev, författaren Marcus Goldman, som också är denna romans berättare och egentliga huvudperson. Tillsammans med polischefen i den lilla staden inleder Marcus en utredning som kommer att bli mer komplicerad än vad någon av de inblandade någonsin hade kunnat föreställa sig. Dessutom börjar han skriva en roman om fallet, en roman som redan innan den publicerats verkar vara på väg att bli en bestseller av sällan skådad kaliber. Romanen bär titeln Sanningen om fallet Harry Quebert…”

Min första e-bok på evigheter! Jag fick ett infall under påsken att läsa just den här boken, och med stängda bibliotek och en bok som inte finns i tryck så fick det bli e-bok. Av någon anledning läser jag mera intensivt när jag har en e-bok, kanske det beror på att sidorna är kortare längdmässigt och man bara måste läsa en till?

Marcus Goldman tyr sig till sin föredetta lärare och goda vän Harry Quebert när han drabbas av skrivkramp. Marcus första bok var en storslagen succé, men nu börjar hans kändisskap dana ut och förlaget kräver en ny bästsäljare. Harry Quebert har själv skrivit en bästsäljare och han blir glad att försöka hjälpa Marcus. De möts än en gång i Harrys mysiga hus i den lilla staden Aurora.

Men deras roman-planer kastas omkull då ett lik hittas i Harrys rabatt. Flickan Nola Kellergan som försvann 1975 ligger plötsligt begravd där Harry skulle plantera hortensior. Harry hävdar att han är oskyldig, men bevisen pekar mot honom. Marcus börjar nu ta reda på vad som hände 1975 och vem Nola Kellergan var. Om det blir en roman på köpet som Harry kan räddas är det bara en bonus, eller?

Det här är en bok som man verkligen uppslukas av. Det finns en Twin Peaks-anda i den lilla staden, alla invånare har sina hemligheter. Bit för bit får man reda på mera om alla karaktärer, och vem som inte har rent mjöl i påsen. Jag tycker det är roligt när man får gå på djupet i en by/stad och lära känna dess kultur och karaktärer.

Marcus Goldman är en karaktär som är ganska jobbig att läsa om. Lite tragisk och naggad i kanterna, men det känns som om han ändå utvecklas under bokens gång. Jag gillar att författande och romanskrivandet får ta plats även om berättelsen är en deckare, det tillför något utöver det vanliga.

Det finns vissa saker jag inte riktigt köpte i själva ploten och storyn, men jag kan bortse från det i min betygssättning eftersom jag satt som klistrad vid boken varje tillfälle jag fick. Det var väldigt spännande och en hel del plot-twists som kastade omkull ens egna teorier. Sånt är alltid kul. Boken levererade alltså det den skulle; en spännade mordhistoria.

Betyg:


3 kommentar på “Sanningen om fallet Harry Quebert – Joël Dicker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *