Sorceline 1 & 2 – Sylvia Douyé
Titel: Sorceline 1 & 2
Författare: Sylvia Douyé
ISBN: 9789176215067, 9789176215074
Sidantal: 48 + 48
Förlag: Egmont Publishing
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Utgiven: 2019
Handling: Del 1:”En spännande sommar väntar Sorceline när hon blir antagen till sommarkursen i kryptobiologi, läran om magiska och legendariska djur. Magi, djurvård och dressyr står på schemat, men det är inte bara studierna som är en utmaning när klasskamraterna tävlar om att få bli den berömda Archibald Balzars assistent. Och snart börjar mystiska saker hända.”
Del 2: ”Sorcelines äventyr på sommarkursen i kryptobiologi, läran om magiska och legendariska djur, fortsätter. Men hon tyngs av skuld. Är det hennes fel att flera av hennes klasskamrater försvunnit? Snart blir det dock uppenbart att Sorceline inte är den enda med hemligheter.”
Jag fick de här fina böckerna som vinst i en tävling av Egmont Publishing. Det är alltid trevligt att läsa seriealbum, Sorceline är en ny bekantskap för mig.
Sorceline börjar på en sommarkurs i kryptobiologi och lär sig om magiska djur. På ön där kursen är finns alla möjliga spännande varelser. Det dröjer tyvärr inte länge före flera av hennes klasskamrater råkar ut för missöden och försvinner. Sorceline anar oråd, vem är bakom detta?
Det är lite spännande och mysigt, sådär lagom lättsamt att läsa när man vill krypa upp med serier och något gott i soffan. Jag gillar verkligen illustrationerna i boken.
Betyg:
3 Kommentarer
Häxan och lejonet – C.S. Lewis
Titel: Häxan och lejonet
Författare: C.S. Lewis
ISBN: 9789176510216
Serie: Narnia #2
Förlag: Bonnier Audio
Språk: Svenska
Format: Ljudbok
Utgiven: 2014
Handling: ”Häxan och lejonet är del två i serien. Syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy evakueras till ett gammalt hus på landet undan flyganfallen i London. Genom ett stort klädskåp kommer de allihop till landet Narnia, ett märkligt land i en annan värld och tid. Där härskar den grymma drottningen Vita Häxan.
Men en sägen från gamla tider ger invånarna hopp. En gång, säger sägen, ska fyra av Adams och Evas söner och döttrar komma till Narnia, och då kommer lejonet Aslan, Narnias skapare, åter och befriar landet ur häxans våld.”
Del två i Narnia blev också ljudbok, samma form som första delen i serien. Uppläsare den här gången var också Torsten Wahlund som gör ett suveränt jobb med att få den rätta sagostämningen.
Jag tyckte första boken var ganska bra, därför blev jag lite besviken på uppföljaren, som ändå är den boken de flesta verkar känna till bäst. Häxan och lejonet är lite spretig med många karaktärer att hålla reda på. Det blir lite för mycket religösa kopplingar, jag gillar inte att det blir så mycket paraleller till Adam och Eva, Jesus som återuppstod osv. Det känns helt enkelt inte originellt, och framförallt inte modernt. Det finns mycket som inte heller förklaras ordentligt, t.ex. orsaken till skåpet som leder till Narnia.
Det fanns den där trevliga sagostämningen även i den här boken, men det fattas något. Man känner inte de här barnen så som man kände Diggory och Polly. Jag tror jag avvaktar med att lyssna på följande del i serien, eller är den bättre?
Betyg:
2 Kommentarer
Assassin’s Apprentice – Robin Hobb
Titel: Assassin’s Apprentice
Författare: Robin Hobb
ISBN: 9780007562251
Serie: The Farseer #1
Sidantal: 392
Förlag: Harper Collins UK
Språk: Engelska
Format: Häftad
Utgiven: 2014 (original 1995)
Handling: ”In a faraway land where members of the royal family are named for the virtues they embody, one young boy will become a walking enigma. Born on the wrong side of the sheets, Fitz, son of Chivalry Farseer, is a royal bastard cast out into the world, friendless and lonely.
Only his magical link with animals – the old art known as the Wit – gives him solace and companionship.
But the Wit, if used too often, is a perilous magic, and one abhorred by the nobility. So when Fitz is finally adopted into the royal household, he must give up his old ways and embrace a new life of weaponry, scribing, courtly manners; and how to kill a man secretly, as he trains to become a royal assassin.”
Efter evighetslång paus av fantasyläsning bestämde jag mig för att prova på Robin Hobbs omtyckta fantasyvärld, första delen i The Farseer-trilogin.
Fitz är kronprinsen Chivalrys utomäktenskapliga son. Han kommer till Buckkeep-slottet som sexåring och är inte direkt omtyckt av alla. Han lär sig att hålla sig ur vägen, mest huserar han i stallet med stallmästaren Burrich. Fitz märker att han har en speciell koppling till djur, han kan känna deras känslor och på någon nivå kommunicera med dem. Det skänker Fitz en tröst i vardagen.
På kungens order börjar han i hemlighet träna att bli en lönnmördare. Han får också lära sig de kungligas vett och etikett, att använda vapen och annat som anses nyttigt för en av den kungliga familjen. Sakta börjar Fitz accepteras, eller?
En bok som startar lite långsamt, men bara man orkar hänga med från början så blir läsningen ett rent nöje. Fitz som karaktär är intressant och levande. Den värld som Robin Hobb beskriver känns allt lättare att komma in i ju mera man läser. Det blir en hel del intriger, men inga onödiga ”action-scener”. Hobb bemästrar ett bättre författarskap än så! Jag gillar att karaktärer kan vara både lite onda och lite goda. Det känns mänskligt och äkta.
Det blir till och med riktigt spännade mot slutet av boken. Jag blev verkligen förälskad i den här serien och ser framemot de två följande böckerna. Det finns ännu mera böcker som handlar om samma värld, så det är bara att hugga in! Rekommenderar för alla som gillar lite mera lågmäld men intelligent skriven fantasy.
Betyg:
3 Kommentarer
Vredens gudinnor – Katie Lowe
Titel: Vredens gudinnor
Författare: Katie Lowe
ISBN: 9789178930333
Sidantal: 384
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Utgiven: 2019
Handling: ” För att glömma en ödesdiger bilolycka börjar Violet på Elm Hollow Academy, ett prestigefullt privatgymnasium för flickor.
Skolan ligger i ett område med otäcka historiska kopplingar till 1700-talets häxprocesser. Violet blir snart den fjärde medlemmen i en avancerad studiecirkel ledd av den karismatiske konstläraren Annabel. Även om Annabel påstår att hennes lektioner inte har något med gamla riter och ritualer att göra varnar hon eleverna för ämnet, och talar om det som mer än bara mytologi. Och Violet och hennes vänner börjar tro att de själva besitter magiska krafter.
Men när en av gruppens tidigare medlemmar – som har en kuslig likhet med Violet – hittas död på campus efter att ha varit spårlöst försvunnen sedan nio månader tillbaka, börjar Violet undra om hon kan lita på sina vänner, sina lärare eller ens på sig själv.”
En debutbok skriven för unga vuxna. Handlingen lät som något i min smak; en snobbig privatskola och ett tjejgäng som experimenterar med häxkrafter. Perfekt!
Berättelsen känns väldigt hastad. Vi får veta att Violet bor med en passiv och alkoholiserad mamma som inte bryr sig om henne nämnvärt. Violets syster gick bort i en tragisk olycka och nu är det bara Violet och mamman. Violet ska börja en ny skola, Elm Hollow Academy, en fint privatgymnasium med fantastiska byggnader och skoluniformer.
Annabel, läraren i bildkonst, fattar intresse för Violets konst och bjuder med henne i en privat, sluten grupp som träffas i tornrummet på skolan. De övriga tjejerna, Robin, Grace och Alex verkar ha sina hemligheter och Violet försöker passa in. Robin är den outtalade ledaren, karismatisk, färggrann och modig. Violet gör allt för att imponera på henne. Annabel däremot får nästan ingen plats alls i boken. Jag glömmer nästan bort att hon finns.
Tyvärr förblir Violet ett spöke för mig. Hon har väldigt lite dialog i boken, det är enstaka, korta meningar som uttrycks. Sällan har en huvudkaraktär känts så platt. Det känns som ett mycket, mycket svagt försök att bygga på Donna Tartts Den hemliga historien, ett recept som fungerade när Tartt skrev det, men som inte fungerar när Lowe skriver.
Händelserna är otrovärdiga, karaktärerna beter sig ologiskt, språket känns amatörmässigt bitvis och på det stora hela ville jag bara att boken skulle ta slut. Den får 1,5 stjärnor, eftersom den var lättläst och jag orkade läsa vidare. Men tyvärr är detta inte en bok jag rekommenderar. Den påminner för mycket om filmer, böcker och serier vi alla redan sett. Inget nytt att hämta.
Tack till Modernista för recensionsexemplaret!
Betyg:
2 Kommentarer
Vårens böcker 2020 – mina favoriter
Med nytt år börjar man också fundera på vilka boknyheter som är på kommande nu på våren 2020. Här kommer de böcker jag tycker lät intressantast:
Hur ljuset tar sig in av Louise Penny. Utges av Modernista i mars 2020.
”Julen närmar sig och i Québec innebär det en tid av bländande snöfall, glimrande belysning och sammankomster med vänner framför värmande brasor. Men för kriminalkommissarie Gamache faller en skugga över den vanligtvis festliga perioden. De flesta av hans bästa poliser har lämnat mordroteln, och fientliga krafter har börjat samlas mot honom.
Så när Gamache får ett meddelande från Myrna Landers om att en gammal vän inte anlänt som väntat till småstaden Three Pines välkomnar han möjligheten att komma bort från stan. Gamache blir förbryllad av Myrnas motvilja att avslöja namnet på sin vän och upptäcker snart att den saknade kvinnan en gång varit en av, inte bara Nordamerikas, utan världens mest kända personer och som nu är i princip bortglömd.
Under utredningens gång dras Gamache allt djupare in i Three Pines värld. I allt högre grad utreder han inte längre bara Myrnas väns försvinnande, utan söker också en trygg plats för sig själv och de kollegor som ännu är honom trogna. Finns det lugn att finna ens i Three Pines? Och till vilket pris?”
Det nionde sällskapet av Leigh Bardugo. Utges av Modernista i maj 2020.
”Galaxy »Alex« Stern är den mest osannolika eleven i Yales förstaårsklass. Hon växte upp i utkanten av Los Angeles med sin hippiemamma, upptäckte tidigt att hon hade en ovanlig förmåga att se övernaturliga väsen, hoppade av grundskolan utan fullständiga betyg och trädde in i en skum värld av droger och missbruk. Tjugo år gammal är hon den enda överlevande efter ett blodigt morddrama. Vid sjukhussängen får hon en andra chans: Att börja studera vid ett av världens mest prestigefulla elituniversitet, med alla avgifter betalda. Men vad är haken? Varför just hon?
När Alex anländer till Yale får hon i uppgift att bli övervakare av universitetets nio hemliga sällskap och deras egendomliga ritualer, en uppgift som ett av sällskapen, Lethe, ansvarar för. Tanken är att hon ska bli upplärd av sin handledare, Darlington. Men när en ung kvinna hittas död på universitetsområdet samma kväll som sällskapen utför sina magiska ritualer har Darlington försvunnit i ett mörkt hål, och Alex står ensam kvar.
Hon är övertygad om att det finns ett samband mellan mordet och de hemliga sällskapen. För hon vet nu att de ägnar sig åt saker långt märkligare och mer skrämmande än vad någon kunnat föreställa sig.”
Rebell av Marie Lu. Utges av Modernista i maj 2020.
”Eden Wing har i åratal levt i sin brors skugga. Trots att han är toppstudent på sin skola i Ross City, Antarktis och en briljant uppfinnare, känner de flesta till honom enbart som Daniel Wings lillebror.
Ett decennium tidigare var Daniel känd som Day, pojken från gatan som ledde den revolution som räddade Republiken. Men Day är inte längre den unga man som en gång var nationens hjälte. Han har lämnat sitt gamla liv bakom sig och gömmer sig nu från världen. Allt som betyder något för honom är att hålla Eden i säkerhet även om det kräver att han ger upp June, sitt livs stora kärlek.
Bröderna måste försöka acceptera vad de har blivit under sin tid i Republiken, men en ny fara smyger sig in i det glapp som uppstått mellan dem. Och snart blir Eden så djupt indragen i Ross Citys mörka områden att inte ens hans legendariske bror kan rädda honom. Åtminstone inte ensam.”
Agnes Cecilia – en sällsam historia av Maria Gripe. En fin nyutgåva av klassikern ges ut av Modernista i januari 2020.
”Den där olustiga känslan av något oförklarligt, som att någon dyker upp bakom hennes rygg och betraktar henne – när kände hon så första gången? Nora vet inte.
Stegen som hörs från ovanvåningen, den sorgsna dockan, de gåtfulla telefonsamtalen, och promenaderna till ödehusets trädgård, dit hunden Ludde drar i väg med henne så fort de går ut vad betyder allt detta? Det vet hon inte heller. Men långsamt börjar Nora förstå att det måste vara något väsen bortom tid och rum som söker kontakt med henne…”
Välkommen till Addamsville av Francesca Zappia. Utges av Modernista i mars 2020.
”När någon tänder eld på skolvaktmästarens bostad pekar alla i Addamsville – inklusive polisen – ett anklagande finger mot Zora. Med en försvunnen spökjägarmamma vars uppgifter Zora fått ta över, en pappa som sitter i fängelse efter att ha försökt lura halva staden på pengar, och en storasyster som är före detta ungdomsgängsledare, ligger det nära till hands att beskylla Zora för allt som går fel.
Zora måste nu ta sig an uppgiften att själv avslöja den skyldige, trots att det inte verkar finnas en enda ledtråd. Till sin hjälp har hon sin kusin Artemis, som är irriterande men har värdefulla specialkunskaper om stadens lokalhistoria. Med ett besvärligt TV-team på besök i staden, vars program om spöken nu jagar upp stadens befolkning, ser situationen minst sagt dyster ut.
Men Zora har inget val. Hon måste gå till botten med både branden och med Addamsvilles spökhistorier innan hon själv riskerar att förvandlas till en… ”
Ödesmark av Stina Jackson. Ges ut av Albert Bonniers förlag i april 2020.
”Vårvintern håller sitt grepp om Ödesmark, den lilla byn utanför Arvidsjaur. Flera av gårdarna är övergivna, lämnade åt ett långsamt förfall. I ett av husen bor Liv med sin gamla pappa Vidar och tonårssonen Simon. De utgör en säregen familj, Liv känner grannarnas blickar, på samma sätt som hon känner kundernas stirrande när hon jobbar kvällsskift på bensinmacken. Alla tycks fråga sig varför Liv har stannat med sin pappa, vad som håller henne kvar i detta bortglömda hörn av Norrbotten. Människor pratar om Vidars förmögenhet, om hur rik han borde vara efter alla sina skogsaffärer och vilket lätt villebråd familjen är …”
Där kräftorna sjunger av Delia Owens. Ges ut av Forum i april 2020.
”En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade vilde som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”
Hundra skäl att leva av Richard Roper. Ges ut av Forum i april 2020.
”Bitterljuvt och upplyftande om kärlek, ensamhet och att våga ta livets chanser.
Andrews nio till fem-jobb är dödstädning. När någon dör ensam är det hans jobb att leta igenom hemmet och försöka hitta kontaktuppgifter till anhöriga eller pengar som täcker begravningen. Det är ett tufft yrke men gudskelov har han en underbar fru och två fantastiska barn. Åtminstone är det vad han säger till folk.
En dag sveper den nya kollegan Peggy in som en frisk fläkt och skakar om alla hans rutiner. Kommer han att kunna lämna lögnerna och börja leva på riktigt?”
Min syster seriemördaren av Oyinkan Braithwaite. Ges ut av Lind & Co i januari 2020.
”När Korede hastigt måste lämna sin framdukade middag efter ett uppskakande telefonsamtal från sin syster, Ayoola, vet hon vad som väntas av henne: blekmedel, gummihandskar och nerver av stål.
För tredje gången har Ayoola gjort sig av med en pojkvän under parollen ”självförsvar”, och för tredje gången måste Korede städa upp röran efter sin dödsbringande lillasyster. Korede vet att hon borde gå till polisen, inte minst för att bevara resten av Nigerias manliga befolkning, men hon älskar sin syster och blod är tjockare än vatten … Åtminstone fram till den dag då Ayoola börjar dejta en läkare på det sjukhus där Korede arbetar som sjuksyster. Och inte vilken läkare som helst, utan den man Korede varit kär i ända sedan de först träffades. Hon är inte villig att låta honom möta döden genom en kniv i ryggen men att rädda honom skulle innebära att hon måste offra sin syster …”
Hemulens herbrarium. Ges ut av Förlaget i april 2020.
”Lär dig om Nordens natur med Hemulen! Skaffa dig ett tvättäkta herbarium med intressanta anekdoter, växtfakta och synnerligen hemula teckningar.Hemulens herbarium är en fakta- och pysselbok för hela familjen, med intressanta fakta om växtriket och rum för att klistra in växter. Dessutom är herbariet illustrerat med 100 teckningar, varav många är original av Tove Jansson.Visste du att ormbunken härstammar från dinosauriernas tid? Eller att mossor saknar rötter? Gå på en skattjakt i trädgården, ängen eller skogen! Boken har instruktioner för hur du pressar och sparar alla dina fynd.”
2 Kommentarer
Vad jag läste 2019
Årets bästa bok: Steglitsan av Donna Tartt
Årets sämsta bok: Den femte årstiden av N.K. Jemisin
Årets författarupptäckt: Donna Tartt
Årets överraskning: En dag, Jennifer av Risto Pakarinen
Årets besvikelse: Daisy Jones and the Six av Taylor Jenkins Reid
Årets bästa graphic novel: Pumpkinheads av Rainbow Rowell
Årets bästa barnbok: Snösystern av Maja Lunde
Årets bästa deckare/thriller: The 7½ Deaths of Evelyn Hardcastle av Stuart Turton
Årets snyggaste omslag:
Antal böcker lästa totalt: 64 (varav 2 var ljudböcker och 1 var e-bok)
Antal sidor totalt: 19,145 sidor
Antal böcker på svenska: 46
Antal böcker engelska: 18
Antal hyllvärmare lästa: 5
Antal biblioteksböcker lästa: 10
Antal recensionsexemplar lästa: 7
Överlag är jag nöjd med att jag hann läsa mycket mer än jag ursprungligen tänkt. Också roligt att det fanns många femmor och fyror och inte så många besvikelser. Det här var året då jag prövade på ljudböcker och konstaterade att det inte är min grej, jag kommer att lyssna på Narnia-böckerna eller något annat lite lättare, men tjöckre böcker skulle jag aldrig orka lyssna på. Jag tycker att läsa och lyssna inte alls är samma sak på något vis, berättelsen blir inte riktigt min egen när jag lyssnar.
En kommentar