Julkalenderbloggstafetten 2019
I år ordnar Sofies bokblogg en julkalenderbloggstafett igen! Temat är ”Jag minns när jag läste…”, vi kommer garanterat få gotta oss i en hel del nostalgi och härliga läsminnen. Så här ser startfältet ut:
1. Sofies bokblogg
2. Agnes bokblogg
3. Grefvinnan/Whatyoureadin
4. Robert/Mina skrivna ord
5. Emma/Systrarna böcker
6. Sandra/Snowglitterbooks
7. Bokdivisionen
8. Sammanfattning på Sofies bokblogg
9. Johanna Lundin
10. Mrs Calloway
11. Mias bokhörna
12. Lottens bokblogg
13. Boktanken
14. C.R.M. Nilsson
15. Sammanfattning på Sofies bokblogg
16. Västmanländskans bokblogg
17. Hanneles bokparadis
18. Stories from the sea
19. Fiktiviteter
20. Breakfast book club
21. Lexie/Tusen sidor
22. Littermentärt
23. Barnboksbloggen
24. Sammanfattning på Sofies bokblogg
Ser framemot att läsa allas inlägg fr.o.m. 1 december!
2 Kommentarer
Min morbror trollkarlen – C.S. Lewis
Titel: Min morbror trollkarlen
Författare: C.S. Lewis
ISBN: 9789176510209
Förlag: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska
Serie: Narnia #1
Format: Ljudbok
Utgiven: 2014 (original 1955)
Handling: ”För att pröva kraften hos ett par magiska ringar skickas pojken Digory och hans kamrat Polly ut i det okända. De hamnar i en främmande värld och får med egna ögon uppleva hur landet Narnia föds, själva skapelsen. De möter även Aslan, lejonet, som utstrålar en sådan godhet och kraft att barnen inte tvekar att på hans uppdrag ge sig ut i Narnia för att bekämpa de onda makter som hotar denna värld.”
Narnia-böckerna har varit på min TBR i åratal, ändå har det aldrig blivit av att läsa dem före nu. Jag är ingen ljudboksfantast men nu tänkte jag ge det formatet en chans.
Min morbror trollkarlen är den första boken i serien, även om den inte skrevs först. Narnia startade i tiderna med boken Häxan och lejonet. Jag är faktiskt helt obekant med böckerna (och filmerna) så jag kastade mig in i berättelsen utan några förväntningar.
Berättelsen om Diggory och Polly som reser till andra världar genom magiska ringar är trollbindande att lyssna på och jag älskar beskrivningen av Narnia och grundandet av den världen. Aslan, det fantastiska lejonet, ger mig såna Disney-vibbar! Uppläsaren gör ett fantastiskt jobb att ha olika röster åt alla karaktärer, något som ibland kan störa mig men i sagoformat passar det jättebra.
Jag är glad över att ha lyssnat på första delen av Narnia och kan gärna tänka mig att fortsätta med serien. Det var trevlig lyssning.
Betyg:
0 Kommentarer
Snösystern – Maja Lunde & Lisa Aisato
Titel: Snösystern
Författare: Maja Lunde & Lisa Aisato
ISBN: 9789178034758
Sidantal: 188
Förlag: Bonnier Carlsen
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Utgiven: 2019
Handling: ”Julian tycker att julen är det bästa som finns, och dessutom fyller han år på julafton! Men i år är ingenting som vanligt. Julian och hans familj bär på en stor sorg efter storasyster Juni, och Julians föräldrar verkar helt ha glömt bort att det snart är jul.
Men så träffar Julian Hedvig, som är full av konstiga ord och som förstår precis hur viktig julen är, och de blir snart vänner. Fast visst är det något som inte stämmer? Varför är Hedvig alltid ensam hemma? Vem är den mystiske mannen som smyger runt i hennes trädgård, och varför verkar det vara helt omöjligt att lära henne simma?”
Jag älskar julböcker! Snösystern är en julkalenderbok, ett bokkoncept som jag stött på allt mer under de senaste åren. Julkalenderböcker har 24 kapitel, ett för varje dag fram till julafton.
Maja Lunde är för mig en ny författare, men illustratören Lisa Aisato är jag bekant med från tidigare i boken om Astrid Lindgren och Flickan som älskade böcker. Lisas illustrationer lyfter berättelsen till en magisk nivå!
Snösystern har många mysiga julelement, men behandlar också ett tungt ämne; döden. Jag blev väldigt rörd av berättelsen, något jag inte så ofta blir faktiskt. Det var nästan lite för tungt ibland (för att vara en bok att komma i julstämning med), samtidigt som den påminner oss om att julen verkligen är en tid att minnas att vara nära våra kära.
En julig bok med ett stort djup och otroliga illustrationer. Jag är så imponerad och det var verkligen en fin läsupplevelse!
Betyg:
0 Kommentarer
Bekännelsen – Jessie Burton
Titel: Bekännelsen
Författare: Jessie Burton
ISBN: 9789178931217
Sidantal: 464
Förlag: Modernista
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Utgiven: 2019
Handling: ”Tidig vinter 1980, i Hampstead Heath. Elise Morceau träffar Constance Holden och blir som förtrollad av henne. Connie är vågad och förförisk, en framgångsrik författare vars bok ska filmatiseras i en stor Hollywood-produktion. Elise följer med Connie till Los Angeles, en stad av swimmingpooler, grandiosa drömmar och sena tillställningar med glamourösa människor.
Men medan Connie stortrivs i den elektriska nya världen, där alla siktar mot stjärnorna och där ingen riktigt talar sanning, vet Elise inte hur hon ska föra sig. Och när hon under en fest råkar höra en konversation som ställer saker på ända, tar hon ett impulsivt beslut som kommer förändra hennes liv för all framtid.”
Wow, vilken fantastisk roman av Jessie Burton! Jag läste hennes debut Miniatyrmakaren för några år sedan och jag gillade den. Den här är ännu bättre. Omslagen på hennes böcker är så vackra också!
Vi får läsa om Rosie som söker efter svar om sin försvunna mamma. Rosie försöker hitta sin plats i livet, men ingenting känns riktigt rätt. Hennes förhållande med pojkvännen Joe stampar på stället och jobbet på caféet för henne ingenstans.
Samtidigt får lär vi känna Elise, vars berättelse utspelar sig på 80-talet. Elise har ett komplicerat förhållande med Connie, en framgångsrik författare vars bok ska bli film i Los Angeles. Elise passar inte in och Connie verkar glida henne ur händerna.
Det är ett berörande porträtt av kvinnor i olika åldrar, tidseror och livskeden. Mest av allt handlar boken om identitet, vem vi är och vem vi vill vara. Många starka kvinnliga karaktärer i en vacker och spännande berättelse, hur ska det gå för Rosie i hennes sökande om hennes mamma? Och vart för Elises story oss, hur ska det gå med Connie?
Språket är så otroligt vackert, det finns mängder av fina citat och uttryck. Ibland kändes det som om Burtons karaktärer håller på att bli otydliga eller stökiga i mitt huvud, precis innan de finslipas och jag blir påmind om hur jag nyss tänkte, de växer sig starkare i sinnet tills man omöjligt kan glömma dem. Kvinnornas livsöden var på ett lite lågmält men intressant sätt lockande att läsa vidare om, jag hade svårt att lägga ifrån mig boken.
Om jag inte skulle fått boken som rec-ex kanske jag skulle ha hoppat över den, och vilken miss det skulle ha varit. Jag börjar verkligen fatta tycke om Burton som författare! Boken gjorde ett otroligt starkt intryck på mig, även om den inte kanske tilltalar alla läsare så kan jag varmt rekommendera den.
Tack till Modernista för recensionsexemplaret!
Betyg:
0 Kommentarer
Böcker på min TBR
Den eviga TBR-högen som bara växer och mängden böcker som verkar intressanta minskar aldrig, det är ett evighetsproblem. Men ett trevligt sådant! Här kommer några böcker som jag gärna skulle läsa snart:
Har ni läst någon av böckerna? Kommentera gärna!
3 Kommentarer