Snowglitters julkalender – lucka 8 – Böcker ur ett kvinnligt perspektiv

Lucka 8, vad tiden går fort! Idag tipsar jag om böcker som är skrivna ur ett kvinnligt perspektiv, på ett sätt jag tycker både är gripande och intressant.

Sinnenas tid av Annie Ernaux. Ernaux är som bekant vinnare av Nobelpriset i litteratur 2022. Jag tycker Sinnenas tid är något av de bästa jag läst om olycklig kärlek. Besattheten, ensamheten och det tragikomiskt ärliga…Ernaux vågar vidröra även de mindre smickrande bitarna.

Spådomen: en flickas memoarer av Agneta Pleijel. Det här var kanske min allra största favorit förra året. Agnetas självbiografiska böcker börjar med Spådomen och åtföljs senare av Doften av en man samt Sniglar och snö. Jag blev fullkomligt golvad av hennes sätt att skriva, särskilt om det komplexa förhållandet till sina föräldrar.

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid. Det här blev mångas favorit under 2019-2020 när den var nyutkommen. Evelyn Hugo är en omdiskuterad skådespelerska från det gamla Hollywood, men omgivningen vet inte vem hon egentligen är, och varför hon har haft sju äkta män. Berättelsen är så trovärdig att man vid bokens slut undrar om inte Evelyn Hugo fanns påriktigt.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *