Snowglitters julkalender – lucka 1 – Klassiker

Nedräkningen till julen har börjat och julkalendern här på bloggen kör igång. Varje dag fram till jul kommer jag blogga om något bokligt i varierande grad, beroende på vad jag har inspiration till. Idag kommer jag tipsa om mina favoritklassiker, som också blir perfekta julklappar.

Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery, här i fantastisk ny skrud av Modernista (ISBN: -91-8063-920-0). Det här är min stora klassikerfavorit och en bok som gjorde mig glad och inspirerad. Berättelsen har många lager och teman, mest älskar jag Annes positivitet och de fina naturskildringarna. En bok om familj, vänskap, klass, natur, sorg och glädje. Den har allt, och man blir på så gott humör efter att ha läst boken.

Jane Eyre av Charlotte Brontë (ISBN 978-91-7499-378-3). En härlig tegelsten att bara försjunka i. Den har en särskild, lite gotisk, stämning eftersom den utspelar sig i stor del på ett gammalt slott. Jane Eyre börjar arbeta som guvernant på slottet, åt den vresiga Mr. Rochester, och deras kärlekshistoria blir mycket komplex. Fantastiskt språk, tänkvärd och hela tiden intressant!

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg (ISBN 9789174290936). En klassiker som passar nästan vem som helst med sitt filosofiska och etiska tema: vem har rätt att bestämma vem som ska dö eller leva och påverkar beslutet om det kan rädda någon annan människa eller inte? Detta i en dagboksform i Stockholmsmiljö på början av 1900-talet.

Titta in imorgon igen för följande lucka här på bloggen!


4 kommentar på “Snowglitters julkalender – lucka 1 – Klassiker”

  • Liza - iregnet skriver:

    Är nyfiken på dem alla tre! Men främst Anne som jag har tänkt läsa i hur många år som helst. Kul med julkalender, ser fram emot att följa 🙂

  • Jane Eyre är en favorit!

  • Anna Maja skriver:

    Jag har älskat Jane Eyre sen jag läste den första gången, men den senaste omläsningen för ett par år sedan så kände jag att boken inte riktigt var lika fantastisk. Deras relation är ju inte särskilt romantisk och sund egentligen. Det konstigaste var också att jag såg problematiska paralleller till twilight-böckerna men har glömt hur jag tänkte när jag säger så. 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *