Studie i mänskligt beteende – Lena Andersson

Titel: Studie i mänskligt beteende
Författare: Lena Andersson
ISBN: 9789177959540
Sidantal: 272
Förlag
: Polaris
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2023
Handling
: ”I Studie i mänskligt beteende, en samling sammanhängande berättelser, skildras kvinnor som försöker stå ut i sina kroppar och begripa hur man ska leva. De heter Amanda, Annie, Ellinor, Eva, Jenny, Liselotte, Malin, Matilda, Märta, Olga, Rawia, Ruta, Simone, Caroline och Karolina.”

Lena Anderssons senaste roman inleds på följande vis: ”Den exklusivt mänskliga erfarenheten av att vara kropp inne i ett själsliv är vad som formar och präglar detta kabinett av personer, huvudsakligen kvinnor, medan de sysselsätter sig med banala väsentligheter.”. Jag smålog vid ”banala väsentligheter” och kunde direkt se framför mig vad Andersson syftade på. Mycket riktigt, i de små novellerna (som inte känns som noveller egentligen) skildras en rad olika kvinnor, som på ett eller annat sätt har med varandra att göra.

Nu när boken vilat ett tag (jag läste den för ett par veckor sedan) så minns jag kapitlet om Matilda mest. Där tycker jag Andersson glimmar till, jag ser den debatterande och ifrågasättande författaren som genom fiktion kan framföra sina åsikter, utan att trycka dem i ansiktet på oss. Bland annat finns det en mycket pinsam scen i #metoo:s enorma svallvåg, där kvinnor i ett kafferum ska vittna om övergrepp som de alla måste ha varit med om. Matilda kan inte komma på något. Det skapar en märklig spänning i kafferummet, där praktikanten Hedda berättar att hennes pojkvän ibland tar på henne när hon hackar lök. Andersson lyckas provocera i sin text men jag tycker också texter ska få utmana och provocera. I vissa kapitel ser jag framför mig hur Andersson småler medan hon skriver, hon kan helt enkelt inte låta bli.

Som med de flesta novellsamlingar går några av kvinnornas kapitel mig en aning förbi, jag minns dem inte efteråt, även om jag tyckte om att läsa boken. Helhetsintrycket och Lena Anderssons sätt att skriva ger mig god eftersmak. Det är underhållande att läsa om de olika kvinnorna, och en bok ska ju bidra med underhållning. Det finns vissa filosofiska poänger om att vara en kvinna i vår samtid, det uppskattade jag verkligen. Jag vill läsa mera av Lena Andersson och jag tycker det här var en värdig Augustpris-nominering.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *