Väggen – Marlen Haushofer

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 61na7P8YSaL._SL1500_-633x1024.jpg

Titel: Väggen
Författare: Marlen Haushofer
Översättare: Rebecca Lindskog
ISBN: 9789186905422
Sidantal: 255
Förlag
: Thorén & Lindskog
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2016 (original 1963)
Handling
: ”En kvinna följer med släktingar till alperna. När hon går och lägger sig första kvällen är hon ensam i huset och när hon vaknar dagen efter är hon fortfarande ensam.

Hon går ut för att leta efter de andra och styr stegen mot värdshuset i närmaste by. Men på vägen dit går hon rakt in i en genomskinlig vägg. På andra sidan är alla varelser, både djur och människor, döda.

En mycket tankeväckande bok som jag tyckte mycket om. Den är olik något annat jag läst, även om temat ”världen har blivit rubbad och du är ensam kvar”, för att uttrycka apokalyps av något slag långt, inte är något nytt i sig. ”Väggen” levererar exakt vad den lovar. Huvudkaraktären blir isolerad bakom en osynlig vägg och bor i en simpel jaktstuga. Hur långt den genomskinliga väggen sträcker sig är inte helt klart, men det är också omöjligt för vår huvudkaraktär att ta reda på. Utan bil och med mycket begränsat med mat får hon finna sig i att röra sig i närområdet. Till sällskap har hon en hund och snart även en ko och en katt. Människans relation till djur och natur är romanens röda tråd, det är både gripande och intressant.

Huvudkaraktären får lära sig överleva på det minsta möjliga men utöver den fysiska överlevnaden: vad händer med psyket? Vad har hänt alla andra människor? Långt i fjärran, bakom väggen, skymtas en by men skorstenarna ryker aldrig. En bonde vid en brunn har blivit stel mitt i en handrörelse, till sist blåser han omkull. Världen ter sig plötsligt fullständigt annorlunda. Huvudkaraktären funderar på sitt liv och sina livsval, hur irrelevant allting som hänt tidigare ter sig i skenet av överlevnadskampen. Detta får dock inte överhanden i berättelsen – tvärtom är huvudkaraktären ofta vid relativt gott mod (eller är det en chock och överlevnadsinstinkt?).

Romanen blir ibland aningen repetativ och jag är inte helt nöjd med slutet men på det stora hela tyckte jag om boken. Jag gillar verkligen det engelska omslaget av Vintage Classics:

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *