Räddaren i nöden – J.D. Salinger

Titel: Räddaren i nöden
Originalets titel: The Catcher in the Rye
Författare: J. D. Salinger
Översättare: Klas Östergren
ISBN: 9789100479039
Sidantal: 201
Förlag
: Albert Bonniers förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
1990 (1951)
Handling
: ”Med sin charmfulla och språkligt virutosa Räddaren i nöden blev författaren J. D. Salinger en av femtiotalets mest uppmärksammade författare. Huvudpersonen, den existentiellt grubblande Holden Caulfield, blev talesman för en hel generation tonåringar. Boken utkom 1951 men känns lika aktuell idag.”

Jag hade verklingen ingen aning om vad boken handlade om. Som ni ser på baksidestexten (ovan) så avslöjades inget. Vi befinner oss i huvudet på Holden Caulfield, en skoltrött, irriterad men samtidigt intelligent kille som än en gång ska kastas ut ur en skola. I början fick jag väldigt mycket ”Dead Poets Society”-vibbar, vilket jag verkligen gillade. Jag kan inte med ord beskriva hur väl Salinger bygger upp karaktären Holden. Det finns inte mycket av intrig i boken och det är just det som gör boken så bra. Holden, och bara Holden, kan bära upp hela berättelsen från början till slut. Många läsare har hatat honom; han gnäller, han skryter, han är irriterande. Det är just därför han är fullständigt äkta och trovärdig. Dessutom utmanar Salinger läsaren att se bortom Holdens fasad – den fasad som Salinger bygger upp för läsaren. Bakom all uppkäftighet och ironi finns en känslig och omtänksam kille. En ensam kille. En så ensam kille som till och med ber en taxichaufför ta en drink med honom. Inte för att Holden bryr sig. Nej han bryr sig inte. Men ändå gör han ju.

Holden Caulfield byggs upp av dina egna fördomar, tankar och erfarenheter. Det är lätt att du buntar ihop honom med någon annan bråkstake du känt under skoltiden, tyvärr. Det är inte rätt! Holden säger det som alla egentligen tänker, hur irriterande det än må vara. Dessutom, som gräddet på moset, är Holden väldigt rolig, och jag är mycket svår att få att flina under läsning…jag drog på munnen och nickade flera gånger – kanske jag har någon likhet med Holden jag inte har noterat själv. Jösses, då skulle jag bara få en stjärna i betyg för min personlighet hela tiden, åtminstone om man ser på Goodreads. Det är så många som avskyr boken. Jag och de personerna har inte läst samma bok – det här är en unik läsupplevelse. Det finns så många vinklar och nivåer att diskutera att jag kunde få en kväll att gå åt – hur lyckas man med ett sådant konststycke på basen av en 200+ sidors bok?

Lite kuriosa: J.D. Salinger vägrade sälja rättigheterna för boken, även om stora namn ville göra film av The Catcher in the Rye. Därför finns det än idag ingen film baserad på boken. Han skrev heller inte fler romaner, endast noveller. En svensk förläggare blev ivrig och skrev en fortsättningen på Räddaren i nöden, med resultatet att Salinger stämde honom. Läs mera här!

Betyg:


En kommentar på “Räddaren i nöden – J.D. Salinger”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *