Vill du veta? – Nikki Erlick

Titel: Vill du veta?
Originalets titel: The Measure
Författare: Nikki Erlick
Översättare: Susanne Nobel
ISBN: 9789150974492
Sidantal: 384
Förlag
: HarperCollins
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2023
Handling
: ”Det börjar som en helt vanlig dag. Människor vaknar, kliver upp, tar en kopp kaffe och går hemifrån. Men utanför varje dörr väntar en liten trälåda. I lådan ligger ett snöre – lika långt som du har år kvar att leva.
Från förortsdörr till ökentält – alla möts av en likadan låda. På ett ögonblick hamnar hela världen i en kollektiv frenesi. Var kommer lådorna ifrån? Vad är syftet? Och finns det någon sanning i det de utlovar? Alla ställs inför samma chockartade frågeställning: Vill du veta när du kommer att dö? Och i så fall, hur ska du använda den vetskapen?
Vill du veta? skildrar uppvaknandet av en ny värld genom åtta karaktärer vars beslut och öden flätas samman. Bästa vänner vars drömmar ställs på ända, brevvänner som flyr in i det okända, ett par som trodde att livet låg framför dem, en läkare som inte kan rädda sig själv, och en politiker vars låda blir sprängstoffet som i slutändan förändrar allt.
Detta är en tankeväckande berättelse om relationer, kärlek, rädsla och hopp, som uppmuntrar oss att leva livet fullt ut.”

Först blev jag alldeles stormförtjust i Vill du veta?. Boken börjar starkt. Det är korta kapitel med olika livsöden, men alla har de en sak gemensamt: asken med en tråd inuti. Ingen vet varifrån lådorna kommit och varför. Det blir snart klart att trådarna berättar hur länge du ska leva. Det uppstår forskning kring trådarna, via nyskapade hemsidor kan du mata in längden på din tråd för att få en uppskattad livslängd. Vissa vägrar öppna lådorna. I politiken börjar lådorna få en stor roll. Det börjar talas om ”korttrådar” och ”långtrådar”. Korttrådarna blir plötstligt diskriminerade – kan en korttråd vara president till exempel? Soldat? Det uppstår tv-program som ”Bachelor för korttrådar”. Korttrådar säljer sin egendom och börjar resa jorden runt. Hela världen påverkas, oavsett om du öppnat din låda eller inte.

Jag gillar konceptet. Boken hade alla förutsättningar att bli en härlig bladvändare med sci-fi krydda, men vad fick jag? Ett relativt urvattnat koncept men i fräscha pärmar. Det hade nog behövt mycket, mycket mer djup för att få mig att tro på trådarna. Författaren har visserligen tänkt ut massor av scenarion som dessa trådar kunde tänkas leda till, vissa saker känns igen från pandemin 2020. Ändå blir resultatet tunt, rent ut sagt ganska tråkigt mot slutet. Författaren misslyckas fullständigt med att knyta ihop säcken. Jag hade fler frågor än svar när jag läste ut boken. Det kändes inte bra – det kändes som slarv. Det är som att slänga fram en snygg pitch du inte kan försvara – redan vid första frågan står du handfallen utan argument.

Vill du veta? är en tankeväckande bok som har ett visst underhållningsvärde men som stupar långt före mållinjen.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *