Där askan blommar – Nguyễn Phan Quế Mai

Titel: Där askan blommar
Originalets titel: Dust Child
Författare: Nguyễn Phan Quế Mai
Översättare: Annika Sundberg
ISBN: 9789180501583
Sidantal: 411
Förlag
: Historiska Media
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2023
Handling
: 1969. Systrarna Trang och Quỳnh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. De hamnar på en av stadens många barer där de dricker, flirtar och umgås med amerikanska soldater. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot.

2016. Den föräldralöse Phong, son till en svart amerikansk soldat och en okänd vietnamesisk kvinna, bestämmer sig för att hitta sina föräldrar. Han hoppas kunna lämna sin eländiga tillvaro i Vietnam och ta sig till USA.

På andra sidan jordklotet finns Vietnamveteranen Dan som fortfarande lider av krigets fasor. Han bestämmer sig för att tillsammans med sin fru resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna.

Dåtid och nutid flätas samman i denna oförglömliga och poetiska berättelse där huvudpersonerna får möta konsekvenserna av beslut som fattades under brinnande krig. Där askan blommar är en rörande historia om hur en nedärvd tragedi kan omdefinieras med hjälp av kärlek, medkänsla och glädje. Romanen är Nguyễn Phan Quế Mais andra bok på svenska och följer upp succén När bergen sjunger.”

Jag gillar inte titeln på denna bok (nu efterapar alla ”Där kräftorna sjunger” i olika tappning) men det är det enda negativa jag har att säga om boken. Jag sveptes med från första sidorna! Det finns tre trådar att följa: föräldralöse Phong i Vietnam 2016, Trang i Vietnamn 1969 och Dan från USA 2016. Det blir tre olika röster, tre olika berättelser och dessutom otroligt snyggt ihopvävt. Jag fullkomligt älskar hur författaren lyckas skildra Phong, Trang och Dan. Flera gånger blir jag rörd av berättelsen, jag kunde inte lägga boken ifrån mig och det fanns vissa vändningar jag inte förutsåg alls. Författaren har dessutom gjort ett hästjobb i att ta reda på fakta om Vietnamkriget, jag lär mig mycket nytt under läsningens gång. Det berättas ofta om amerikanernas synvinkel på kriget, här i Europa har vi sällan hört vietnamesers röst. Även om berättelsen är fiktiv så är scenarierna nära sanningen och det kunde likväl handlat om verkliga personer.

Miljöskildringarna från Vietnam, uttrycken, språket och kulturen – allt i en vacker förpackning tillsammans med en gripande historia. Mer än så kan jag inte önska av en riktigt god bok.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *