Mrs. Everything – Jennifer Weiner

Titel: Mrs Everything
Författare: Jennifer Weiner
ISBN: 9781982131777
Sidantal: 466
Förlag
: Atria Books
Språk:
Engelska
Format:
Häftad
Utgiven:
2019
Handling
: ”Do we change or does the world change us?
Jo and Bethie Kaufman were born into a world full of promise.

Growing up in 1950s Detroit, they live in a perfect “Dick and Jane” house, where their roles in the family are clearly defined. Jo is the tomboy, the bookish rebel with a passion to make the world more fair; Bethie is the pretty, feminine good girl, a would-be star who enjoys the power her beauty confers and dreams of a traditional life.

But the truth ends up looking different from what the girls imagined. Jo and Bethie survive traumas and tragedies. As their lives unfold against the background of free love and Vietnam, Woodstock and women’s lib, Bethie becomes an adventure-loving wild child who dives headlong into the counterculture and is up for anything (except settling down). Meanwhile, Jo becomes a proper young mother in Connecticut, a witness to the changing world instead of a participant. Neither woman inhabits the world she dreams of, nor has a life that feels authentic or brings her joy. Is it too late for the women to finally stake a claim on happily ever after?”

Det här är det första jag läser av Jennifer Weiner. Jag tyckte boken började starkt, så starkt att jag undrade om det skulle bli en fullpoängare för min del. Jo och Bethie, namn som osökt får mig att tänka på systrarna i Unga kvinnor, är systrarna som vi får följa från 1950-tal till nutid. Jo gillar sport och flickor, Bethie är den snälla dottern som plötsligt finner sina intressen långt borta från familjens konservativa värderingar. Deras vänskap och relation till varandra som systrar löper som en röd tråd genom boken, trots de stora förändringar som de oundvikligen går igenom när livet vecklar ut sig framför deras fötter.

Jag tycker Weiner på ett mycket naturligt sätt lägger in de historiska och politiska målstolparna, t.ex. Vietnamkriget och den feministiska vågen. Det känns som en bok om kvinnor, för kvinnor, av kvinnor. Exempelvis har männen i boken (pappan, pojkvänner och makar) en ganska liten roll i berättelsen. Weiner skildrar hur mamman går från hemmafru till arbetande kvinna och hur Jo plötsligt befinner sig i rollen som hemmafru. Weiner landar rätt snyggt på teman som berör kvinnor, men slutreslutatet blir aningen långdraget och spretigt. Vissa kapitel och scenbygen blir för stora, för långa och för monotona. Andra, lite mera korta scener, blir starka, komplexa och skickligt berättade.

Det är en bok om lite allt möjligt, för att uttrycka det enkelt. Det är en berättelse om två kvinnoliv och de vägar de valt. Det blev trots de lovande premisserna en utdragen och bitvis tråkig bok. Jag hade gärna sett en mer kompakt berättelse för att få kvinnoporträtten att träda fram bättre. Mitt intresse svalnade sakta, ju längre fram i boken jag tog mig.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *