Flicka, 1983 – Linn Ullmann

Titel: Flicka, 1983
Författare: Linn Ullmann
Översättare: Lars Andersson
ISBN: 9789100198329
Sidantal: 250
Förlag
: Albert Bonniers förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2022
Handling
: ”Genom att skriva berättelsen så sannfärdigt jag kan, försöker jag samla dem i en kropp – kvinnan från 2021 och flickan från 1983. Jag vet inte om det är möjligt.

Paris 1983. Hon är 16 år och har gått vilse i vinternatten, på en lapp har hon adressen till den trettio år äldre fotografen. Nästan fyrtio år senare, medan hennes liv och världen krackelerar, försöker den vuxna kvinnan förstå flickan som en gång var hon själv. ”Flicka, 1983″ är en genreöverskridande resa genom minnena, en naken och stundtals brutal berättelse om makt och maktlöshet, lust och skam, skönhet och glömska.”

Jag hade ingen aning om vad denna bok skulle handla om. När jag läst klart är jag inte riktigt säker. Den andas självbiografi i sina korta, mycket detaljerade kapitel. Det är tillbakablickar på ett 80-talets Paris där berättarjaget träffar en äldre fotograf. Tankarna går osökt till Vanessa Springoras Samtycket och Kate Elisabet Russells Min mörka Vanessa. På något sätt kan jag inte låta bli att känna att den här typen av berättelser finns det för många av i hetluften för tillfället. Hur ska Flicka 1983 lyckas stå ut från mängden?

Ullmann försöker sig på ett berättargrepp som jag har svårt med: upprepningar. Samma händelse, samma föremål…ska berättas om igen. Det ska på ett finurligt sätt påminna om vårt minne, där vi gång på gång rannsakar samma händelser om och om igen. Jag förstår det, men jag gillade det inte, Modellvärlden intresserar mig inte heller nämnvärt. Flicka 1983 blir en mycket tunn berättelse som står och stapplar på stället. Jag kommer inte nära någon karaktär, varken ”god” eller ”ond”, för att uttrycka det enkelt. Fick Ullmann idén till boken i kölvattnet av Samtycket och #metoo? Troligen. Men när ingredienserna är de samma som alltid får vi läsare ingenting nytt att ta till oss, att lära oss av, att begrunda och fundera över. Män som kladdar på unga flickor, vi vet allt det här redan. Det är hemskt och avskyvärt. Men vad blir min vägkost efter bokens slut?

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *