Fjärilsvägen – Patrik Lundberg

Titel: Fjärilsvägen
Författare: Patrik Lundberg
Översättare: Albert Bonniers förlag
ISBN: 9789100191580
Sidantal: 200
Förlag
: Albert Bonniers förlag
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2020
Handling
: ”När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken.

Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den.
Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.

Patrik Lundberg växte upp på Fjärilsvägen i Sölvesborg. Nu är Fjärilsvägen en kärleksförklaring till hans mor, och en berättelse om det svenska klassamhället.”

En bok som gick rakt in i hjärtat, var ska man ens börja? Fjärilsvägen är en klasskildning, ett kärleksbrev, ett hugg i mellangärdet och en litterär pralin. Jag kunde inte sluta läsa. Patrik Lundberg skildrar dels sin uppväxt som adoptivbarn och dels om sin mamma Birgitta. Parallellt löper deras liv tillsammans men inte utan gropar och klyftor. Birgitta hade ”allt” – åtminstone det som många unga drömde om; kärnfamilj i en mysig villa. Hur drömmen sedan långsamt kracklerar är smärtsamt att följa. Det här är mångas verklighet och det är både skrämmande och fascinerande att se händelseförloppet gå, och hur allt startar genom en enskild händelse som sätter bollen i rullning.

Nu kunde den här boken blivit en av många klasskildringar men Lundberg lyckas undvika plattityder och klyschor. Det blir ett mångbottnat porträtt av Birgitta som verkligen kommer till liv i berättelsen. Lundberg visar hur lätt det är för andra att döma människor som har det sämre ställlt än sig själva – kunde hon bara inte låtit bli att köpa den där bilen, för att spara pengarna? Varför satsade hon så mycket på sonens studentskiva när det var så knapert? Hur hade de råd med Nike-skor om de nu var så fattiga? osv. Lundberg visar andra sidan av myntet, om alla andra gånger det sparats och vänt på pengarna. Om Birgittas tröja som användes i ur och skur och om de 50 kr som sparades månad ut och månad in för att kunna åka med på klassresan i nian.

En fantastisk bok på alla sätt och vis, den lämnade eftertryck. Omslaget fantastiskt, Birgitta i brudklänning. Det är omöjligt att inte bli berörd.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *