Nya böcker: vår och sommar 2023

Nu ska vi frossa i boknyheter från våren och sommaren 2023. De här böckerna intresserade mig:

Jävla karlar av Andrew Wallden, Polaris
Julen 1983 skakas en tvåplansvilla i skogarna utanför Norrköping av ett våldsamt bråk och en hemlighet trillar ut ur en mamma. En sjuårig pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Som en indian , säger mamman och tecknar mot armbågen för att pojken ska förstå. Det brusar i pojken för det är det bästa han har hört. Det känns som att han är pojken i en bok om en pojke som får veta att hans pappa är kung i ett magiskt land och att en ande ska komma för att ta med honom dit. Men det kommer inga andar, bara nya pappor som inte är hans.

Nostalgia av Mircea Cartarescu, Albert Bonniers förlag
Nostalgia är en stor roman bestående av fem längre berättelser, till synes fristående, men sammanlänkade med ett slags drömmens logik. I den inledande berättelsen möter vi en otursförföljd spelare i mellankrigstidens Bukarest. Men när han vill göra slut på livet genom att börja spela rysk roulett vänder allt: han drabbas av osannolik tur. I den andra berättelsen får ett gäng gatpojkar i sextiotalets Bukarest en ny ledargestalt när den allra klenaste och magraste av dem alla klättrar upp i en fabriksskorsten. Efter det blir hans gruppens obestridde ledare, och han börjar snart formulera en etik som kan komma att förändra deras liv i grunden. Men allt förflyktigas; i Nostalgia kan verkligheten hela tiden förvandlas till dröm, allt kan visa sig ha varit en chimär. Minnen av kärlek blandas, förvandlas och förgrenas. En grupp unga flickor gör en sagolik underjordisk upptäckt. En arkitekt blir besatt av de musikaliska möjligheterna i bilens signalhorn. Någonstans blickar en liten pojke ut genom ett tredelat fönster. Och överallt skymtar också förtryckets ansikte.

Svartstick av Sara Paborn, Albert Bonniers förlag
Till en kursgård i Dalarna kommer 39-åriga Paula för att få andrum i sin kaotiska tillvaro. På gården bor redan Gunni vars liv stannat upp efter en omtumlande passion.
I slutet av 50-talet förälskar sig den unga Anita i Bengt, som öppnat traktens första snabbköp – men Bengt är gift och snart börjar ryktet gå.
Svartstick är en sinnrik och mångbottnad berättelse om tre kvinnor i tre tider, med varsin hemlighet. Deras liv flätas oväntat samman av en svart silkestråd.

Drottningar och pretendenter av Carina Burman, Albert Bonniers förlag
Deckardrottningar är inget nytt. Den brittiska deckarens guldålder domineras av bland andra Dorothy L. Sayers och Agatha Christie, i Sverige har vi Maria Lang och Kerstin Ekman. Carina Burman berättar personligt, roligt och kunnigt om brittiska och svenska deckarförfattarinnor – de världsberömde, de bortglömda, de älskade och de högst tveksamma.

Människors mörker av Patricia Highsmith, Modernista
Människors mörker: två romaner om besatthet samlar två av Patricia Highsmiths klassiska sextiotalsromaner i en volym.

I Mord för Annabelle [1960] är den unga, begåvade forskaren David Kelsey hjälplöst fast i sina fantasier om Annabelle, en kvinna han tidigare haft en kort relation med. Han har till och med inrett ett hus bara för hennes skull. Där tillbringar han sina helger, försjunken i dagdrömmar. När David får reda på att Annabelle gift sig med en annan man intensifieras besattheten. Han ska ha henne tillbaka, till varje pris.

I Piskan [1965] har författaren Sydney Bartleby upprepade gånger fantiserat om att mörda sin fru. När Alicia försvinner hemifrån efter ett gräl tar Sydney chansen att faktiskt sätta sig in i rollen som mördare. Han rullar ihop en matta som skulle kunna dölja ett lik, bär ut den bilen och hoppas att grannfrun ska se honom. Kort därefter rapporteras Alicia som försvunnen.

I översättning av Gunnar Isaksson och Ingvar Skogsberg.


Noveller av Shirley Jackson, Modernista
Shirley Jackson är en av litteraturens mest inflytelserika författare i skräckgenren. Hennes novell Lotteriet [The Lottery] – om ett litet amerikansk samhälle på landsbygden, vars invånare alla medverkar i ett dödligt lotteri – blev en sensation när den först publicerades i The New Yorker 1948, och har kallats »en av 1900-talets mest skrämmande berättelser«. Läsare rapporterade sömnlösa nätter och kände sig hemsökta långt efter att novellen var slut.

Denna utgåva innehåller hela Shirley Jacksons första och mest berömda novellsamling – The Lottery and Other Stories – tillsammans med de bästa av hennes senare berättelser, som Den försvunna flickan och Ondskans möjlighet. Novellerna visar upp Jacksons anmärkningsvärda bredd som författare, med en rik blandning av det smygande otäcka, det underfundiga och det skarpt skildrade vardagliga, och presenteras här för första gången i svensk översättning.

Världen är min av Edith Södergran, Schildts & Söderströms
Edith Södergrans poesi behöver ingen introduktion. Mindre känd är hon som fotograf, trots att den samling fotografier hon efterlämnade är stor och konstnärligt intressant.

Agneta Rahikainen och Eira Sillanpää har valt de mest spännande av Edith Södergrans fotografier och parat ihop dem med ett urval av hennes poesi. I urvalet ingår de mest ikoniska dikterna, från Dagen svalnar till Landet som icke är, men också mer okända dikter. Resultatet är en fascinerande helhet där dikter och fotografier belyser varandra, och nytt ljus även kastas över Edith Södergrans liv och gärning.

Kaféet av Sofia Thorvalds, Förlaget
En man och en kvinna har träffats i en stödgrupp för frånskilda. De blir vänner och fortsätter träffas regelbundet, alltid på samma kafé. Den ena av dem gick tillbaka till sin man efter en äktenskapskris och har en son som närmar sig tonåren, den andra dejtar och sörjer den familj han aldrig fick när hans fru lämnade honom.

Känslorna böljar fram och tillbaka mellan dem: längtan, attraktion, samhörighet, hopp om kärlek. De är vänner. Är de bara vänner? Varje vecka berättar de om sina liv, sina drömmar och sina besvikelser för varandra. Hon är underhållaren, han är lyssnaren, men inte heller han kan motstå att berätta om det jobbiga, att dela med sig av det som är kladdigt och trasigt.

Samtalen för dem närmare och närmare varandra, men kommer någonsin det ögonblick när de väljer varandra? De misstolkar varandra, talar förbi varandra, vågar aldrig säga det viktigaste.

Fred av Thella Johnson, Norstedts
Ett familjeepos från Kalevala till flyktingkris

”Jag har alltid haft grava problem med känslan av att inte bli trodd. Det höll på att kosta mig min röst och hela min historia.”

Under några dramatiska dygn sitter Elina Kansa instängd i en närbutik i Kemi, tillsammans med sin styvfar och en främling. Fred är berättelsen om Elinas familj, i tre generationer och två nationer, på bägge sidor om Östersjön, innanhavet med det bräckta vattnet. Här finns morfar Tapani, vars öde avgjordes av en mört i en sko och ett par små röda stövlar, här finns mamma Marjatta, som i jakten på lyckan flyttade till andra sidan Östersjön och tillbaka, och här finns dotterdottern Elina, som likt en Lapplands Sheherazade trollbinder sina nära med sin berättelse, alltmedan 2010-talets politiska kravaller utspelar sig utanför dörren och till slut drar dem alla med sig.

Fred är ett ömsint familjeporträtt och en skildring av efterkrigstidens människor i Sverige och Finland – två länder som sagts stå varandra nära, som syskon. Det är också en berättelse om vad kriget gör med oss. Om vad freden gör med oss.

Sniglar och snö av Agneta Pleijel, Norstedts
Hon blir Sveriges första kvinnliga kulturchef på en dagstidning. På Aftonbladets kulturredaktion i de gamla Klara-kvarteren, mitt i det politiska 70-talet, ligger röken tät och krogkvällarna blir sena. Själv måste hon hem till radhuset i Farsta. Förhållandet gnisslar och påfrestningarna att sköta både arbete, man och dotter håller inte. Hon söker sig fram i utforskandet av vem hon är, liksom av män och sexualitet. Och finner till slut den stora, stora kärleken, passionen. Som dock ska visa sig vara mer komplex än man kan ana.Sniglar och snö är tredje delen i Agneta Pleijels romaner med självbiografisk bäring – en resa genom det bedrägliga minnet och viljan att skriva. I Spådomen – en flickas memoarer sökte Pleijel efter den flicka som en gång var hon i barndomens Stockholm och Lund. Doften av en man gick tätt inpå den unga kvinna som var student i Göteborg. Sniglar och snö tar vid från de första yrkesåren och fram till det egna författarskapet. Agneta Pleijel följer snigelns spår genom ett liv som dotter, mor, yrkeskvinna och älskande.

Jag är glad att mamma dog av Jeannette McCurdy, Bookmark
Jennette McCurdy var sex år dagen då hon började uppfylla sin mammas stora dröm och gick på sin första audition. Mamman ville att hennes enda dotter skulle slå igenom, och Jennette ville vara henne till lags. Noggranna matscheman, invägningar och ögonfransfärgning var vardag. Jennette till och med duschades av sin mamma långt upp i tonåren och tvingades dela både mejl, kalender och hela sin inkomst med henne.

Jennette fick sitt stora genombrott i Nickelodeon-serien iCarly och mammans kontrollerande beteende växlade upp. Jennette själv brottades under tiden med självhat, låg självkänsla, ångest, beroende och ätstörningar. Men i samband med att Jennette tar huvudrollen i spinoff-serien Sam & Cat, dör mamman i cancer. Det blir starten på Jennettes resa mot bättre hälsa och hon tar hjälp att hantera sitt förflutna, relationen till mamman och sitt självskadebeteende.

Jag är glad att mamma dog är en självutlämnande och uppriktig reflektion över relationen till mamman, men här finns också humor, värme och kärlek. Med mörk humor i samklang med snillrika anekdoter åstadkommer McCurdy en inspirerande uppväxtskildring om kontroll, återerövring och om frigörelsen i att finna sig själv.

Känd från iCarly är Jennette McCurdy ett av de kändisbarn som fick sitt genombrott under Nickelodeon-eran. 2017 lade hon skådespelarkarriären på hyllan till förmån för eget filmskapande och skrivande. Hennes texter har publicerats i bland annat The Wall Street Journal. Hennes föreställning I’m Glad My Mom Died rönte enorma framgångar, och är underlaget till boken.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *