Maken – Gun-Britt Sundström

Titel: Maken
Författare: Gun-Britt Sundström
ISBN: 9789100411299
Sidantal: 379
Förlag
: Bonniers
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
1976
Handling
: ”Vad är det att vara ett par? Vilket ansvar innebär det, vad kan man kräva av varandra? Tid? Sex? Trohet? Är det annorlunda om man gifter sig? Kan man leva ihop om man har olika ideal för hur ett förhållande ska vara? Sådant diskuterar Martina och Gustav med varandra och med andra, allt medan de försöker få sitt samliv att fungera, ger upp och skiljs åt men börjar om igen, om och om igen…

Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker Martina hur svårt det är att vara utan ”make” när alla man känner bildar par och familj.”

Vilken bok, vilket språk! Jag drog mig lite för att börja läsa Maken, kanske för att jag kände mig en aning mätt på relationsromaner. Jag gissade mig till hur boken skulle vara men oj så fel jag hade. Maken är nog relationsromernas relationsroman. För mig kändes det som att äta upp en konfektask på en gång. Mäktigt.

Huvudkaraktären, i jag-form, är Martina som fastnar för den filosofiske Gustav. Martina är rapp, kanske en aning ”maskulin” och självsäker. Gustav drömmer om kärnfamilj. Martina tycker inte förhållandet ska vara så stelt och monogamt, medan Gustav inte tycker så. Deras åsikter brottas med varandra och med samhället. Författaren beskriver Martinas känslor och tankegångar så otroligt bra. Starkt, trovärdigt och intressant. Jag håller inte med Martina hela tiden, ändå märker jag att jag förstår hur hon tänker. Bara en skicklig författare lyckas med det.

Boken är bitvis väldigt, väldigt pratig och många av scenerna och dialogerna går runt i cirklar. Det är jobbigt, men en ärlig skildring av hur förhållandet med ”maken” (Gustav) ser ut. Gustav och Martinas dynamik är otroligt intressant. Jag tror också att många har haft en ”Gustav” i sitt liv. Den där självklara personen som man så naturligt passar ihop med, men som man av olika orsaker inte kan leva tillsammans med.

Jag kan inte ens beskriva på vilket sätt boken gjorde intryck på mig, det var på så många nivåer. Jag sögs fullständigt in i berättelsen om Martina och Gustav!
Boken kunde dock kortats ner något (mitt exemplar är 379 sidor men layouten är hoptryckt, i ”normal” layout är den mer än 500 sidor, gissar jag). En läsupplevelse och ett tidsdokument av Sverige på 1960-1970-talet.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *