Mysteriet Henri Pick – David Foenkinos

Titel: Mysteriet Henri Pick
Originalets titel: Le Mystère Henri Pick
Författare: David Foenkinos
Översättare: Sara Gordan
ISBN: 9789189157293
Sidantal: 266
Förlag
: Sekwa
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2021
Handling:
”I ett bibliotek i Bretagne finns ett helt rum tillägnat manus som refuserats av förlagen. En dag hittar en ung parisisk förlagsredaktör ett helt makalöst manus bland pappershögarna. Hon bestämmer sig för att ge ut boken, som genast blir en bästsäljare.

Men den förmodade författaren, en viss bortgången pizza­bagare vid namn Henri Pick, skrev aldrig något mer avancerat än en inköpslista enligt änkan. Den erkände litteraturkritikern Rouche anar att något inte stämmer och bestämmer sig för att undersöka saken närmare. Vem var egentligen författaren?”

Jag blev direkt väldigt intresserad när jag såg baksidetexten: ett bibliotek med refuserade manus och en mystisk författare som skrivit en fantastisk bok, instoppad bland alla refuserade verk. Vi befinner oss i en pittoresk småstad i Frankrike och får bekanta oss med flera personer i byn samt förläggaren och hennes pojkvän som upptäcker manuset och börjar luska i författaren, Henri Picks, förflutna. Det hela låter som en riktig askungesaga, och bit för bit nystas mysteriet Henri Pick upp.

Det som jag verkligen gillar med boken är att den först och främst handlar om människor. Tänk vad en bok kan göra för så många människor. Henri Picks familj, turistströmmar i byn, förläggarens karriär osv. Allting som sker ger ringar på vattnet. Det var både berörande och lite småkul ibland, jag tycker Foenkinos skildrar människor så trovärdigt och äkta. Ingen är perfekt. Dessutom slänger han in en hel del litteraturreferenser, bland annat till Alexandrs Pusjkins ”Eugen Onegin” som jag nyligen läst. Den här boken får mig att tänka till, vilket jag tycker om.

Du behöver inte veta särskilt mycket mer än så om bokens handling före du börjar läsa. Gillar du böcker om böcker och om relationer så är det här en bok för dig. Jag tyckte den rymde mycket på sina blygsamma 266 sidor. Rekommenderas!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *