Som vänner – Hans-Eric Hellberg

Titel: Som vänner
Författare: Hans-Eric Hellberg
ISBN: 9100414247
Sidantal: 116
Förlag
: Albert Bonniers förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
1976
Handling:
”Behåll dig!
Så säger Kajsa till dem hon gillar. Det betyder: Var rädd om dej. Ha det bra. Jag tycker om dej.
Det är fint att ha vänner i livet, stora som små. Kajsa är elva år. Och du?”

Det här är en speciell bok för mig. Jag läste den första gången som kanske 10-åring hos mina farföräldrar. Jag minns att jag var uttråkad och plockade upp den här, ganska intetsägande boken, eftersom den fanns i hyllan. Om jag aktivt hade letat efter böcker på t.ex. biblioteket hade jag kanske inte valt den – det är det fina med att ha tråkigt, man kan upptäcka så mycket man annars inte skulle ha gjort. Det var en av mina första starka läsupplevelser, kanske det till och med var en av de riktigt första ”riktiga tonårsböckerna” jag läste. Ett nytt steg i min läsning helt enkelt.

Efter många års letande lyckades jag med hjälp av mina följare på bookstagram få tips om vilken bok det här var, jag hade nämligen glömt bort både titel och författare! Men läsupplevelsen och omslaget hade jag inte glömt. Till slut fick jag napp och som tur fanns den att låna via biblioteket! Många äldre böcker är svåra att få tag på, särskilt ungdomsböcker som inte är några ”klassiker”, även om just Hans-Eric Hellbergs böcker kan ses som banbrytande för svensk ungdomslitteratur på den tiden.

Det var med bävan jag började läsa. Tänk om den inte alls var så bra som jag tänkt? En sak som direkt slog mig var hur mörk den var. Jag hade förväntat mig mera mysfaktor, men den här boken går verkligen under huden. Och den är så fin. Kajsa, elva år, bor med sin mamma som ibland dricker för mycket och är trött. Hennes föräldrar är skilda och Hellberg skildrar detta på ett trovärdigt sätt. Kajsas mamma kör på en äldre dam med bussen och det orsakar oro och stress för hela familjen. Men så skapas en oväntad vänskap fram.

Jag tror den här boken berörde mig som yngre för att den är så ärlig, så rå på något sätt. Inget känns tillrättalagt eller skrivet för att försköna verkligheten. Jag kände igen mig i Kajsa och jag tror att lilla jag också var tårögd ibland. En så fin berättelse om att vara ganska liten och omgiven av vuxna som har sina problem. Vuxna reagerar inte alltid så som de borde, och de gör saker som de kanske inte borde. Jag ska läsa vidare på Hellbergs författarskap, jag uppskattar dessutom känslan av en svunnen tid. Några av hans kändaste böcker är ”Kram” och ”Puss” som skildrar ungdomars sexualitet på ett sätt som inte gjorts tidigare.

Betyg:


2 kommentar på “Som vänner – Hans-Eric Hellberg”

  • Ingela skriver:

    Samma allt! Älskade denna när jag läste den!
    (Det skrivs iofs ännu mer bra ungdomslitteratur nu! Vill gärna tipsa om Britta Lundins ’Ship It’ som jag personligen shippade väldigt mycket.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *