Sabrina Tonårshäxan: Född till häxa – David Cody Weiss & Bobby JG Weiss

Titel: Sabrina Tonårshäxan: Född till häxa
Serie: Sabrina Tonårshäxan #1
Författare: David Cody Weiss/Bobby JG Weiss
ISBN: 9132139039
Sidantal: 160
Förlag:
B. Wahlströms
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
1999
Handling:
”Jag är sexton år och häxa och ändå måste jag gå i skolan!

Jag skojar faktiskt inte. Jag har just fått veta sanningen: Jag är en häxa! Här har jag gått omkring i alla år och trott att jag var en alldeles vanlig tonåring med alldeles vanliga problem.
Så får jag en svart kittel och en gammal bok med titeln ”Magiska upptäckter” av mina knasiga fastrar, Zelda och Hilda, i födelsedagspresent. Och vad hände sedan? Jo, mitt pekfinger fungerar inte som det ska, min katt har börjat ge mig goda råd och döda grodor får plötsligt liv. Missödet med min ärkefiende Libby vill jag helst inte tala om…
Fast båda fastrar är övertygade om att allt ska gå bra. De tänker inviga mig i häxkonstens alla mysterier och riter. Allt jag behöver göra är att koncentrera mig och peka, påstår de.
Men vad ska en stackars häxa göra när allt hon pekar på förvandlas till ananas?”

Jag minns att jag sett TV-serien nu som då under min uppväxt och jag har alltid gillat den lättsamma och humoristiska stämningen i den. Men jag hade aldrig läst böckerna, som verkar basera sig på TV-serien. Det verkar finnas 55-56 böcker i serien, översatt till svenska finns 28 stycken. Numera blir de allt svårare att få tag på, så jag hoppas att kunna läsa flera i serien.

Det börjar ganska abrupt när Sabrina fyller 16 år och blir en häxa. För första gången hör hon sin katt Salem prata! Precis som i TV-serien så är Salem den roligaste karaktären. Sabrina får lära sig om vilka saker som kan fixas med magi, och vilka inte…När hon är barnvakt och i misstag förvandlar babyn till en vuxen man blir det stora bekymmer. Och så vill hon gå på skoldansen med Harvey men ärkefienden Libby hinner före. Fastrarna Zelda och Hilda försöker hjälpa Sabrina och det blir ett ganska tokroligt resultat.

Jag älskar den humoristiska stämningen i boken och känslan av att allt kan hända. Mys på hög nivå. Samtidigt så kan jag erkänna att boken inte åldrats särskilt bra. De flesta av oss är ganska mätta på den klassiska ”onda” tjejen som är populär och en del kommentarer om vikt och utseende som inte kändes okej på 2020-talet längre. Å andra sidan ger det här en bild av hurdan litteratur målgruppen tjejer läste: onda vs. goda tjejer, ”ärkefiender” som förekommer i massor av tjejböcker och alltid snack om hur snygg man skulle vara för att få sin drömkille.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *