Gentlemen – Klas Östergren

Titel: Gentlemen
Författare: Klas Östergren
ISBN: 9789100108038
Sidantal: 514
Förlag:
Albert Bonniers förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2005 (original 1980)
Handling:
“Boxaren och pianisten Henry Morgan bor i egendomlig våning på Hornsgatan i Stockholm. Där bor också hans bror Leo, f d barnstjärna, filosof och 60-talspoet, nu ordentligt nedgången. Det försiggår en massa underligheter i det där huset. Bröderna Morgan är minst sagt gåtfulla.

Det tycker i alla fall författaren ”Klas Östergren”, när han kommer in i bilden. Sommaren 1978 driver han omkring i stan, bestulen på allt han äger och har, förutom två skrivmaskiner. Han blir erbjuden ett rum uppe hos bröderna Morgan, flyttar dit och finner sig snart indragen i ett drama som får en ände med förskräckelse.

Läsaren får följa med på vidsträckta upptäckter i Morganbrödernas liv, ner i 60-talets Stockholm och Europa, för att slutligen hamna i den bistra och svåra vintern 1979, då hela världen ser ut att stå inför den sista katastrofen. Bröderna Morgans olika sätt att leva ställs inför en sista prövning.

Förvecklingarna är många i denna roman, som är full av frisk fabuleringsglädje och sinnrik intrigflätning. Den bjuder på ett helt fyrverkeri av äventyr, och till slut sitter berättaren själv och undrar över vad som hänt.”

Var ska man ens börja med denna speciella berättelse? Gentlemen kan väl redan klassas som en modern svensk klassiker, utgiven 1980 och flera nyutgivningar sedan dess, senast på Bokförlaget Polaris, där sista delen i denna trilogi utkommit (Renegater). Del två, Gangsters, har jag också hemma i hyllan men frågan är om den kommer bli läst. Den här trilogin har Östergren minsann inte haft bråttom med, de har utkommit tre böcker på 40 år. På något sätt känns det ganska kul, men frågan är om en bokserie ändrar för mycket under en så lång tid. Både författaren och läsarna ändras och växer. Det gör förstås böckernas karaktärer också.

Gentlemen är en roman som jag både får lite Dark Academia-vibbar av, men mera manligt och Stockholmskt. En märklig mix av lite allt möjligt. Politisk spänningsroman, släkthistoria, uppväxtskildring, författardrömmar, boxning och kreativa själar. Det blir en potpurri som gör att jag ibland har svårt att greppa den. Den känns som en avlägsen dröm, men karaktärerna känns oerhört verkliga.

Klas och bröderna Morgan får en särskild vänskap som prövas av livets händelser. Det är tre helt olika personligheter och bröderna Morgan, Henry och Leo, har inte mycket gemensamt. Berättelsen gör ingen brådska framåt, det blir alltjämt återblickar till Henrys och Leos liv, vilket gör förståelsen för dem större. Ändå är det något som inte riktigt fångar mig. Klas, karaktären som agerar berättarröst, blir en bikaraktär för mig. Kanske det också var meningen att bröderna Morgan ska vara bokens huvudkaraktärer.

Bitvis har berättelsen inget drag alls och de sega partierna får mig att nästan ge upp boken. Sedan dyker ett mera fascinerande kapitel upp och jag glömmer tid och rum när jag läser. En konstant växling mellan en fyra och en tvåa i betyg. En ojämn bok, men visst har den något.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.