Mot San Fransisco – Clara Clementine Eliasson

Titel: Mot San Fransisco
Författare: Clara Clementine Eliasson
ISBN: 9789189051331
Sidantal: 316
Förlag:
Romanus & Selling
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2020
Handling:
”1978 Julie bor i en instängd förort till San Diego. Natten då B knackar på hennes fönster släpper hon in doften från akacieträd, rusiga cykelturer och kyssar med smak av kanel, whisky och salt. Men också döda fåglar, vapen och män med smutsiga hårda händer.

När B 40 år senare försvinner från sin anstalt kommer Julies minnen tillbaka från sommaren när B tog med henne på en hämningslös road trip där gränserna var farligt dunkla. Kommer B att hitta Julie den här gången?

I Clara Clementine Eliassons debutroman Mot San Francisco är urtvättade nattlinnen lika levande som den första kärleken och citrusträd som blommar vildsint om vårarna. Det är en kristallklar och poetisk kärleksroman, löst baserad på Brenda Ann Spencer, och den ökända skolskjutningen i San Diego 1979″

Om vi börjar med omslaget; otroligt snyggt och lätt att minnas! Jag såg den här debuten lite överallt och bestämde mig för att ge den ett försök då den delvis utspelar sig i slutet på 70-talet.

Dofter och smaker är en av bokens viktigaste byggstenar då det kommer till stämning. Ibland blir det snudd på för mycket, författaren har ansträngt sig för att få den rätta känslan så mycket att det nästan känns krystat. Men å andra sidan tycker jag dofter och smaker är något av det bästa som finns att läsa om. Språket är drömskt och poetiskt, vilket verkar vara en vattendelar bladn läsarna. Mig föll det i smaken!

Berättelsen ska ha inspirerats av en skolskjutning i San Diego 1979, något som märks i boken men som inte tar särskilt mycket plats. Jag tycker det var bra eftersom jag inte egentligen är särskilt intresserad av att ”gå in i huvudet” på en skolskjutare. Däremot var jag intresserad av Julie och hennes vänskap med ”B” (skolskjutaren) och det var ett spänningsmoment som höll mig intresserad av berättelsen; hur deras vänskap bildas och vilka saker det är som driver ”B” till att göra det hon gör.

Det är också en mörk roman med vissa tunga ämnen. Det som jag tycker författaren verkligen lyckas med är att beröra många olika ämnen men inte riktigt gå in djupare på saker eller bara visa vissa glimtar av det. Ibland när man tänker på boken efteråt känns den som en dröm, jag försöker fånga olika delar av den men de bara glider ifrån mig. Det är den stämningen som författaren framkallade boken igenom och jag tycker det är ganska häftigt.

Ibland är tempot för långsamt och då kände jag mig lite otålig. Det var också meningen, men jag tror den hade vunnit lite på att ibland ta en snabbare vändning i vissa kapitel. En strålande debut oavsett, som inte lämnar någon oberörd! Julie och ”B” stannar i mitt minne som två komplexa och intressanta karaktärer, som är långt ifrån perfekta.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *