Fåglarna och andra noveller – Daphne du Maurier

Titel: Fåglarna och andra noveller
Författare: Daphne du Maurier
ISBN: 9789176455760
Sidantal: 272
Förlag:
Modernista
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2017
Handling:
Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte enda gången du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. I detta urval med du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu (filmatiserad av Nicolas Roeg), samt Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet.

Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin.”

Ett av mina bästa bokrea-köp! Jag har tidigare läst Rebecca av författaren och jag gav den 3,5 i betyg, men såhär i efterhand var det för lågt. Den berättelsen har definitivt fastnat i minnet och förtjänar en höjning till en solklar fyra. Fåglarna och andra noveller innehåller fem noveller; Titta inte nu, Inte efter midnatt, De blå linserna, Äppelträdet och Fåglarna. Jag är ibland en aning skeptisk till novellsamlingar, men Daphne du Maurier är en mästare på noveller!

Redan från första novellen var jag fast. Det finns liknande stämning i alla noveller som i Rebecca; en kuslig känsla av att något är galet. Varje novell blev tydlig i mitt huvud under läsningens gång och jag tyckte berättelserna var precis lagom långa. Ibland kan noveller kännas lösryckta och intetsägande, men det var verkligen inte fallet nu. Jag gillar att författaren kan skriva spännande och obehagliga saker utan att behöva skriva rakt ut vad som händer alla gånger, inte långt ifrån Shirley Jacksons stil.

Jag blev förvånad att jag tyckte om varenda en av novellerna i boken och trots att de var korta så står de glasklart i mitt minne. Fåglarna har filmatiserats av Alfred Hitchcock på 60-talet, men novellen avvek ganska mycket från filmen, vilket jag bara tyckte om. Älskar den här boken och kommer definitivt läsa om!

Tidigare läst av författaren:

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.