Fem år senare – Rebecca Serle

Titel: Fem år senare
Originalets titel: In Five Years
Författare: Rebecca Serle
ISBN: 9789178356195
Sidantal: 290
Förlag:
Bokfabriken
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2021
Handling:
”Var ser du dig själv om fem år?

Dannie Kohans liv går precis som hon planerat, och hon har inga problem att leverera ett perfekt svar på frågan. Hon får jobbet och tackar dessutom ja till sin pojkväns frieri senare på kvällen.

Men när hon vaknar nästa morgon ligger en helt annan man bredvid henne. Nyheterna visas på tv:n och datumet i rutan är fortfarande den 15 december – men året är 2025.

Efter en chockartad timme vaknar Dannie igen i sin vanliga lägenhet år 2020.

Hon kan inte skaka av sig vad som har hänt. Det kändes annorlunda mot en vanlig dröm. Men hon är en framgångsrik advokat, och lever i verkligheten. Drömtydning och annat trams får new age-typer, som hennes bästa kompis Bella, hålla på med. Övertygad om att det inte betyder något lägger Dannie det hela bakom sig.

Tills hon fyra och ett halvt år senare stöter på mannen från sin märkliga vision.”

Boken har ett väldigt snyggt omslag och en tilltalande handling; ett framgångsrecept för bokförsäljning! Fem år senare kanske verkar som en feelgood, men skenet bedrar. Det är en bok med ett ganska stort mörker. Jag kan bara tänka mig Dannies förvirring när hon under sin förlovningskväll slumrar till i soffan och plötsligt befinner sig i framtiden för ett ögonblick. Med en helt annan man, i en helt annan lägenhet. När Dannie vaknar igen är det fortfarande hennes förlovningskväll, men eftersmaken av visionen/drömmen hänger sig kvar. Under åren är det omöjligt för Dannie att glömma händelsen. Och så träffar hon på mannen ett tag senare. I helt fel situation! Mer än så behöver du inte veta före du börjar läsa.

Jag hade så mycket känslor när jag läste ut den här boken. I ärlighetens namn vet jag inte när jag känt mig så upprörd, ilsken, upprymd och ivrig under läsningens gång. Med andra ord är det en bok som kanske delar människor. Mycket av temat i boken är etik och moral. Vad är rätt att göra och vem är det som bestämmer det? Vem bestämmer över ens lycka? Beroende på vilka egna åsikter man har så kan det avspegla sig på omdömet av boken. Jag försökte vara så neutral som möjligt under läsningens gång, men som ni förstår så väcker den här berättelsen ganska starka känslor.

Det är verkligen en bladvändare – börja inte läsa precis före läggdags! Risken finns att ni blir uppe halva natten. Jag tyckte första halvan av boken var så beroendeframkallande att det nästan var kusligt. Men senare halvan tappade en del, främst p.g.a. det mörker som utspelar sig i Dannies värld. Det är ganska tung läsning, även om jag tycker boken är väldigt bra. Inget för den inbitne feelgood-älskaren, det kan jag färdigt varna er för. Fem år senare är tankeväckande och gripande, precis vad jag behövde.

Tack till Bokfabriken för recensionsexemplaret!

Betyg:


2 kommentar på “Fem år senare – Rebecca Serle”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *