Athena: Det är aldrig för sent! – Elin Ek

Titel: Athena: Det är aldrig för sent!
Serie: Athena #4
Författare: Elin Ek
ISBN: Kartonnage: 9789179751487, e-bok: 9789179755522
Sidantal: 180
Förlag:
Bonnier Carlsen
Språk:
Svenska
Format:
E-bok
Utgiven:
2021
Handling:
”Det är nu det händer. Athena börjar i 7b. Första dagen i skolan är Ronja så nervös att hon är alldeles blek i ansiktet. Men inte Athena. Hon känner glädje och pirr och julaftonskänsla!
Förutom det underbara med att börja i högstadiet händer två fantastiska saker till i Athenas liv: att fylla 13 år och att Yousef blir mer än en nästbästis…
Den här hösten möter Rädda-Jorden-Klubben sin största utmaning hittills: Hur får man 1,6 miljoner gamlingar i Sverige att sluta dega på ålderdomshem och istället blir klimataktivister?
RJK chockas över att deras pensionärskompisar på Russingården tvingas titta på en tjock-teve med bara tre kanaler i ett varmdammigt allrum! Inte konstigt att de verkar apatiska – de har såklart supertråkigt!
Här måste fixas wi-fi, nya kanalpaket och minst ett dataspel! Men hur gör man det när kommunen inte vill betala?
Och vad händer med Sven och Monica som varit gifta i 50 år och riskerar att tvingas isär? Kan RJK stoppa det? Vilken tur att Athena är döpt efter den grekiska krigs- och kunskapsgudinnan – för här behövs både briljanta idéer och stridslystnad!”

Den fjärde boken om den härliga Athena! Jag älskar den här serien och jag vet att jag skulle älskat den som yngre också. Allt tack vare den fantastiske Elin Ek. Finns det någon som är bättre på att fånga andan av en 13-åring än hon? Nix!

Jag gillar att bokserien följer samma karaktärer och att de håller fast vid sin Rädda Jorden-klubb. Deras vänskap och samhörighet är inspirerande att läsa om. Jag minns hur böcker på 90-talet alltid bara hade tjejer i sina klubbar, i RJK är de både flickor och pojkar. Elin Ek fångar på ett tidsenligt sätt en ungdomlig och humoristisk anda som råder i alla fyra böckerna.

Athena som huvudkaraktär är rolig och påhittig, jag skulle nog som yngre blivit väldigt inspirerad av Athena. Det tycker jag är bokseriens styrka. Det är en viss ton som bara Elin Ek kan ha i böcker. Jag nästan hör ”Grynet” ibland (Elin Eks karaktär i tv-programmet ”Grynets show” från tidiga 00-talet).

Visst blir det nästan lite för perfekt med ett gäng ungdomar som vill hjälpa åldringar OCH rädda klimatet. Men det är okej för min del, inspiration och förebilder är viktigt. Läsvärt som verkligen kan rekommenderas!

Tidigare läst av författaren:

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *