Niceville – Kathryn Stockett

Titel: Niceville
Författare: Kathryn Stockett
ISBN: 9789170018718
Sidantal: 471
Förlag:
Månpocket
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2011
Handling:
”När societetsflickan Skeeter återvänder till hemstaden Jackson i Mississippi efter avslutade universitetsstudier, faller hon tillbaka i sitt gamla liv med bridgespel, tennis och välgörenhetsbaler. Men något hos henne har förändrats; hon vill mer och ser nu annorlunda på tillvaron. Hon drömmer om att bli författare och får så småningom ett jobb på lokaltidningen.

Genom sitt arbete får hon kontakt med den svarta hemhjälpen Aibileen, som har förlorat sin ende son men uppfostrat och älskat sjutton vita barn. Deras möte blir början på en udda och också farlig vänskap.

Tillsammans med en annan svart hemhjälp – den egensinniga och smarta Minny – bestämmer sig Skeeter och Aibileen för att skriva en bok som skildrar verkligheten i staden som de kallar Niceville. De skriver om hur de svarta har förnedrats och diskriminerats. Men också om deras drömmar, längtan och hopp. Arbetet med boken kommer att förändra deras liv för all framtid..”
.

Den här har jag tänkt läsa i flera år, det har även kommit en film baserat på boken som gjorde stor succé år 2011. Nu efter att ha läst boken ser jag gärna filmen.

The Help, 2011

Jag anade att Niceville skulle få en full femma i betyg av mig, och alla mina förväntningar uppfylldes. För det första älskar jag tidsperioden, tidigt 60-tal. Vi får läsa om tre olika kvinnor i olika kapitel, Aibileen som är färgad och hembiträde, Minny, som också är hembiträde och färgad samt den unga, vita, Miss Skeeter. Författaren berättar deras historier på ett sätt som gör att man känner sig som en liten fluga på väggen. Det är obekvämt, det är gastkramande och det är underhållande. Det fångar stämningen i Jackson, Mississippi, under en tid som inte känns alldeles för långt bort.

Hur ska man annat förklara det än att författarens språk bara flyger fram. Jag märker att jag aldrig stannar upp och irriterar mig på någon knyckig händelseutveckling eller torftiga dialoger. Det är lekande lätt text med svåra ämnen. Äsch, jag får ge upp att försöka förklara, jag ska hålla mig kort: Jag älskar den här boken!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *