Att överleva en sommar – Camilla Prell-Weichl

Titel: Att överleva en sommar
Författare: Camill Prell-Weichl
ISBN: 9789127173064
Sidantal: 223
Förlag:
Weyler förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2021
Handling:
”Det finns ett låst rum på bottenvåningen där Michelle inte får gå in. Hon får inte heller gå genom skogen upp till tjärnen, det är jättefarligt, säger Irma.

Men varför skulle hon? Det finns så mycket att njuta av i huset där Michelle ska tillbringa hela sommaren när mamma är sjuk. Nybakta kakor och djupröd hallonsaft. En mjuk hammock mitt i trädgården där man kan slumra till. Och hela tiden står Irma där i sin blommiga klänning och ägnar henne ett intensivt, nästan maniskt intresse.

Att överleva en sommar är ett starkt och suggestivt kammarspel om ett barn, en sommar och ett hus där något inte är som det ska.”

Jag är svag för riktigt bra sommarskildringar – den här boken hör definitivt dit. Den här sommaren känns kvav och mystisk, beskriven ur ett barns perspektiv. Michelle måste på grund av familjeomständigheter bo en sommar hos Irma och Henrik ute på landet. Michelle känner inte dem, men Irma gör allt för att få Michelle att trivas, främst genom kopiösa mängder mat och sötsaker. Efter ett tag börjar Michelle trivas, men lika snabbt svänger det igen. Att vara borta från sin familj och stämningen hos Irma och Henrik kan vara tryckande. Den förvirrande känslan hos ett barn som på olika sätt är utsatt är mästerligt skildrad.

Du behöver inte veta destu mera om handlingen – bara läs. Jag gillade att det fanns ett litet mysterium, jag älskade alla matdetaljer (mat i böcker är nästan som att äta själv) och Michelle har den trovärdigaste rösten jag hört av ett barns berättelse. Miljöbeskrivningarna är vackra men ändå blir jag som läsare obehag till mods vid flera tillfällen – precis vad författaren velat. Det känns som en nostalgisk sommar, även om tidseran inte närmare specificeras.

En fantastisk debut som behöver läsas denna sommar!

Tack till Weyler förlag för recensionsexemplaret!

Betyg:


En kommentar på “Att överleva en sommar – Camilla Prell-Weichl”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *