Bikupan – Sarah Crossan

Titel: Bikupan
Författare: Sarah Crossan
ISBN: 9789188979209
Sidantal: 271
Förlag:
Sekwa
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2020
Handling:
”Ana och Connor är båda gifta men har träffats i smyg under flera år. Hotellrum, helgresor, snabbt raderade sms, våldsam passion blandat med känslan av svek. Men sedan händer det otänkbara, Connor dör i en olycka och Ana står ensam kvar med hemligheten och minnena av deras uppslukande kärleksaffär. I sin förtvivlan ser hon inget annat val än att närma sig den enda andra människan i världen som delar hennes förlust: Connors fru Rebecca.

I Bikupan befinner vi oss mitt i skärningspunkten mellan två äktenskap. Det är en intim berättelse, skriven på Sarah Crossans oefterhärmliga fria vers, som bit för bit blottar en rå kärna av kärlek, sorg och besatthet. En unik läsupplevelse som går rakt in i hjärtat.”

Var ska man ens börja med den här boken? Det som gör att den sticker ut från mängden av böcker med tema otrohet är hur den är skriven, nämligen på vers. Det är en härlig blandning av prosa och poesi som gör att texten blir flytande lätt, men den har också sina utmaningar. Jag hade ibland svårt att hänga med i texten, men när jag blev vanare med formatet gick det hur bra som helst.

Jag tycker om berättelser som ger olika infallsvinklar på kontroversiella temat – som i detta fallet otrohet. Jag både tycker synd om Ana samtidigt som jag tycker hon gör fel. Författaren gör ett fantastiskt jobb att få mig som läsare engagerad i hennes affär med Connor, både medan den pågår och efter olyckan. Det skildras inte in himlastormande het affär, snarare en mardröm. Anas psyke bara tärs på allt mer, och att Connor tragiskt dör gör allt nästan outhärdligt. Att Ana sedan närmar sig Connors fru Rebecca känns på något sätt fel men samtidigt förståeligt. Det just sådana här dilemman som gör boken så läsvärd. Jag levde mig totalt in i dessa karaktärers öde och berättelsen kändes på något vis så fräsch.

Den här boken går att läsa ut i en enda sittning om man så vill, så pass luftig är texten. Den är gripande utan att vara för tung. Läs den!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *