En vacker dag – Tomas Bannerhed

Titel: En vacker dag
Författare: Tomas Bannerhed
ISBN: 9789127170988
Sidantal: 200
Förlag:
Weyler förlag
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2021
Handling:
”I sin nya bok skildrar Tomas Bannerhed en vanlig dag i vårsprickningen, från taltrastens första strofer i ottan till morkullans skugglika flykt i skymningen. På sin vandring runt den Mälarö han gjort till sin plats på jorden finner han en myriad av fåglar, växter och människoöden, en naturens mångfald som finns närmare än de flesta stadsbor anar.

En vacker dag knyter an till den litterära tradition som odlades av naturprosans mästare under 1900-talets mitt, men tillför den särskilda bannerhedska skärpa som gjort författaren till en framstående naturskildrare av idag. Boken är genomillustrerad av konstnären Mattias Bäcklin, uppmärksammad för sina skildringar av svenskt naturliv..”

Det är första gången jag läser naturprosa, så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Jag blev glatt överraskad, även om jag kom på mig själv att kunna alldeles lite om våra fågelarter i norden.

Från den tidiga morgonen till sena kvällen betraktar och beskriver Tomas Bannerhed naturen en vårdag. Det är väldigt avkopplande att läsa, och jag gillar att kapitlen är uppdelade enligt klockslag. Det gör att man som läsare känner sig extra närvarande i texten.

Jag tycker det här känns som en annan typ av läsning. Speciellt om man är van med en handlingsdriven intrig och läser för att ryckas med i ett högt tempo. Den här fungerade mera som en avslappningsbok för mig. Underbara illustrationer, fina fågelbeskrivningar och en hyllning till naturen.

Ibland var den snudd för personlig, det hänvisades till platser och ställen jag inte kände till. Det gjorde vissa delar av texten svår att ta till sig på de styckena, samtidigt som det var lite kul; nästan som att läsa en annan människas dagbok.

En bok att läsa om våren!

Tack till Weyler förlag för recensionsexemplaret!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *