Samtal från en ängel – Guillaume Musso

Titel: Samtal från en ängel
Författare: Guillaume Musso
ISBN: 9789188901224
Sidantal: 441
Förlag:
Bokförlaget Nona
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2020
Handling:
”På ett flygplatscafé på JFK i New York krockar Madeline och Jonathan så att de tappar allt de har i händerna. Ilskna och frustrerade plockar de upp sina saker från golvet och i förvirringen råkar de förväxla sina mobiltelefoner. När de upptäcker misstaget är de 10 000 kilometer ifrån varandra. Hon är blomsterhandlare i Paris, och han restaurangägare i San Francisco.

Innan de har bestämt hur de ska byta tillbaka telefonerna kan de inte motstå frestelsen att tjuvkika in i varandras digitala liv. Var för sig börjar de undersöka innehållet på den andres telefon och sakta blir de alltmer besatta av varandra, vilket leder till en oväntad upptäckt: Deras öden är sammanlänkade av en hemlighet de bägge trodde var begravd för evigt
…”

Den första boken av de nominerade för Årets Bok 2021 läst. Jag hade egentligen inga planer att läsa den här till en början, men den fångade mitt intresse när jag läste om handlingen. Ett telefonbyte som resulterar i en spännande thriller, det lät helt i min smak.

Tyvärr var detta ingen bok för mig. Språket flyter på bra, det finns ett driv i handlingen och trots att den kändes ganska tjock så var den lättläst. Jag tror det finns en publik för den här boken där ute! Kan man säga ”det är inte du, det är jag” i det här fallet…jag är alltid kritisk till sannolikheten i thrillers och deckare och det blev inget undantag den här gången heller.

Madeline och Jonathan krockar med varandra på flygplatsens café och får av misstag varandras telefoner. Det är osannolikt att detta sker eftersom de flesta, redan 2011 då berättelsen utspelar sig, kollar klockan på sin telefon. Dock hade ganska många en iPhone som första smarttelefon, och i början hade alla inte telefonskal. Så ja, om deras telefoner hade standardbakgrund och inget telefonskal, då kanske jag köper att de kunde ha tagit fel telefon och inte märkt det förrän de landar på sina respektive flygplatser.

Motvilligt går jag alltså med på själva ploten och hoppas att det nu ska bli bättre. Det blir det inte. Jonathan och Madeline som personer är ganska ointressanta och Jonathan verkar rent ut sagt som en skitstövel baserat på hur ointresserad han verkar av sin son. Madeline känns som en bitter surpuppa. Dessutom känns det av att författaren försöker sig på ett ”kärlek börjar med bråk”-scenario. Jonathan och Madeline kommer helt enkelt inte överens. Varför? Det är fullständigt oklart. De grälar och är sarkastiska jämt utan att jag förstår orsaken. Suck.

Författaren använder sig av tråkiga kvinnostereotyper som borde vara begravda för länge sedan. Exempel: kvinna tar av sig en motorcykelhjälm efter en kollision med en bil, hon slänger lite med håret. Bilföraren, en man, blir omedelbart förförd. Här fokuserar författaren på att kvinnan är så attraktiv, att en olycka inte ens hindrar den totala förförelsen. Ett annat exempel är att Madeline vill tänka på vikten och tar ett äpple istället för en smörgås eller bulle på flygplatsens café. Alltså kan vi bara sluta med sånt? Ät en jävla bulle.

Handlingen därefter går mest utför och blir mer och mer osannolik, bara för att leda storyn dit författaren vill. Idéer som låter vattentäta till en början, men när man tänker till så…nej. För många konstiga sammanträffanden.

Bokens språk och handling gör det lätt att komma in i storyn. Men jag ville helst att den skulle ta slut och det blev rent ut sagt nästan pinsamt.

Betyg:


En kommentar på “Samtal från en ängel – Guillaume Musso”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *